Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Vaxer

Ozokerit


Synonymer
Jordvax, bergvax, mineralvax, glocker, råparaffin, luktande paraffin
CAS-nummer 64742-33-2
Ozokerite
Engelska namn
Ozokerite [" hydrocarbon waxes (petroleum), chemically neutralized"]
Andra namn
Romanska språk
Ozokerite, cire minérale, cire de Moldavie, paraffine native (franska)
Andra språk
Ozokerit, Erdwachs, Moldauwachs (tyska)
Förväxlingsrisk
Paraffin
• Vit ozokerit, gul ozokerit = ceresin

Framställning
Jordvax är ett fossilt vax bestående avlagringar av råolja som blir kvar när flyktiga delar som bensin avdunstat. På naturligt oljehaltig mark kan det hittas rent i sega bitar eller skivor. Det förekommer också som restprodukt i oljeindustrin. Jordvaxet renas från syror till ozokerit som i sin tur kan renas till paraffin.
Ursprung
Utvinns genom gruvdrift i Europa (England, Polen, Rumänien), USA (Texas, Utah) och i Ukraina.
Beskrivning
Ljusgrön, brungrön till mörkbrun salvig, vaxig eller spröd massa med lukt - aromatisk säger en del, obehaglig enligt andra. Smälter vid 68-75° till ett gelé. 
100 ml väger 90-98 gram. 100 gram = 111--102 ml.
• Olösligt i vatten, glycerin och alkohol.
• Kan i smält tillstånd blandas med vaxer, paraffin, fetter, vegetabiliska och eteriska oljor.
Innehåll

Kolväten i form av fasta paraffiner. Renad ozokerit, "råparaffin", innehåller ca 10 % paraffin som kan destilleras ur den. Ska vara fri från syror.

Varianter
• Ännu mer paraffin finns i den raffinerade formen ceresin, som kan förekomma i många smältpunkter mellan paraffin och ozokerit.
Hållbarhet Kan sparas i stort sett hur länge som helst i rumstemperatur.
Inget man hittar i svenska butiker.

Hudvård Absorberas inte av huden utan lägger sig på dess yta med en fet och vaxig känsla. Täpper till porerna på samma sätt som paraffin. Tål värme; smälts i vattenbad tillsammans med olja och fett.
Hudläkemedel
Skyddar mot väder och vind, avvisar kyla och vatten, bevarar värme och fukt. Lugnar irriterad hud som får lugn och ro under vaxskyddet, mjukar upp torr och narig. Tillför ingen näring eftersom den ingen innehåller.
Förtjockningsmedel
Ger tjockhet och stadga till kräm och salva och framför allt i cerat och läppstift för att hindra att stiften börjar "svettas" - uppges kunna ingå med upp till 50 % i en del kosmetiska och hygieniska produkter.
Kan irritera hud och ögon.

Litteratur: Se t ex Leung (1980), Meyer (1952), Svanberg (1948).
Nätpublikationer: Cleve (1883): Kemiskt handlexikon (2008 07 06).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 02).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/ozokerit.html
Datum: 2018 12 16 - Uppdaterad: 2009 10 2
Cookieinfo
Made with a Mac