Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Oljor

Nyponfröolja


Moderväxt

Nyponbuske, t. ex. äppelros (Rosa rubiginosa = Rosa eglanteria), myskros (Rosa moschata), stenros (Rosa canina)

Synonymer
Nyponfröolja, nyponolja, nyponrosolja, vildroskärnolja, vildrosolja
CAS-nummer 92347-25-6, 223748-18-3, 84696-47-9, 84603-93-0

• Rosa rubiginosa seed oil ["the oil expressed from the seeds of the rose, Rosa rubiginosa"]
• Rosa eglanteria seed oil ["the oil expressed from the seeds of Rosa eglanteria, syn. R. rubiginosa"]
• Rosa moschata seed oil ["the oil expressed from the seeds of the musk rose, Rosa moschata, or the rose, Rosa eglanteria"]
• Rosa canina fruit oil ["an oil from the hip rose, Rosa canina"]

Engelska namn

Rosehip oil, rosehip seed oil, wild rose oil, muscat oil, musk rose seed oil, hip rose seed oil

Andra namn
Andra språk
Hagebuttenkernöl (tyska)

Framställning
Nyponfrön (med ca 9 % olja) befrias från fröludd och mals till pulver.
• Kallpressning: Fröpulvret pressas utan värme (under 30°) - ovanligt.
• Extrahering: Pressresterna extraheras med lösningsmedel, t. ex. hexan.
• Raffinering: Kallpressad raffineras vanligen - särskilt färg och lukt tas bort - extraherad alltid. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor.
Ursprung
Det mesta kommer från Chile.
Beskrivning
Klar olja. Förblir flytande även vid låga temperaturer; börjar stelna först vid -15°.
• Oraffinerad (kallpressad): Gulröd med nötig lukt.
• Raffinerad (kallpressad eller extraherad): Gul med svagare lukt.
100 ml väger ca 90 gram. 100 gram = ca 111 ml.
• Olöslig i vatten, glycerin och alkohol; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
• Kan blandas obehindrat med vegetabiliska och eteriska oljor och smältas med fetter, hartsämnen och vaxer.
Innehåll Fettsyrornas fördelning:
 
                                       

Mättade fettsyror 6-8 %
• Palmitinsyra 3-8 %
Stearinsyra 2 %
Enkelomättade fettsyror 15-18 %
• Omega 9: Oljesyra 13-19 %
Fleromättade fettsyror 78-80 %
• Omega 6: Linolsyra 48 %
• Omega 3: Linolensyra 25-35 %
Övrigt
• Andra fettsyror: 1-2 %.
Glycerin (5-8 %) som i förestring med fettsyrorna bildar själva oljan.
• Oförtvålbara ämnen (vax, fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): Under 1 %.
Vitaminer
E-vitamin: Runt 0,06-0,09 % naturligt d-alfa-tokoferol, d.v.s. 60-90 mg per dl. Tillsätts vanligen också för att göra oljan hållbar. 

A-vitaminsyra (retinsyra): 0,0001 % (ca 125 ug per 100 gram).
Betakaroten: Lite.
Tillsatser och föroreningar
• Lösningsmedel, som hexan: Rester kan finnas i extraherad olja.
• Pesticider: Rester kan finnas i olja av besprutad växt. Vetegroddoljans halt (under 3 ppm = miljondelar, d.v.s. under 0,3 mg per 100 gram) sägs vara långt under vad som finns i andra oljor.

Hållbarhet
Dåligt hållbar, särskilt oraffinerad - hållbarhetstiden brukar anges till 3 månader - 2,5 år. Förvara i kylskåp i mörkt och lufttätt kärl och tillsätt helst E-vitamin (0,5 %). Bör inte värmas till över 50° och är inte lämplig till örtolja.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 130-210 kr per 100 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Mycket torr olja som absorberas omedelbart utan att klibba - känns snarare torr och sträv på huden. Känslig för värme så den bör tillsättas i slutet när blandningar svalnat lite (under 50°).
Hudläkemedel
Mjukgörande som alla oljor men inte så skyddande som fetare oljor, däremot näringsrik. Bra bärarolja för andra ämnen som ska tas upp av huden, särskilt i lättare hudvårdsprodukter som lotion och mager kräm, eftersom den absorberas snabbt. Antiinflammatorisk och stimulerar cellförnyelsen, d.v.s. återbildar hud. Används på solsveda och andra lättare brännskador, eksem och psoriasis, ärr (sägs också motverka ärrbildning) och pigmentfläckar som åldersfläckar. Säljs som en olja som "reducerar hudens åldringsprocess".
Lotion, mager kräm: 2-10 % eller mer efter smak och behov.
Hudolja, t. ex. ansiktsolja: 20-100 %.
Används framför allt till torr, flagig, skadad, ärrig, rynkig och trött hy. Enligt en del inte lämplig alls på fet hy eller aknehy.
Oljan utvärtes uppges kunna minska håravfall. 
Ren nyponfröolja blir torr och sträv på huden och är oanvändbar till helkroppsmassage. Det snabba inträngandet gör den däremot lämplig som tillsats när aktiva ämnen ska arbetas in i huden, som i ansiktsmassage och cellulitblandningar. Bäst är den som näringsrik ingrediens vid ansiktsmassage, 1-5 % tillsammans med någon fetare olja som aprikosokärnolja eller makadamiolja.
Hudolja för hudbristningar: 2-10 % eller mer.
Kan bli mycket uttorkande - ren och oblandad kan man använda den i ansiktet en vecka i stöten som uppstramande kur och sedan göra uppehåll. Utspädd med andra oljor kan den användas längre. Den som är känslig för lösningsmedel kan pröva en pressad olja, den som är känslig för besprutningsmedel en olja från ekologisk odling.

Invärtes bruk
Som kosttillskot för linolensyra.

Litteratur: Se t ex Andersen (2004).
Nätpublikationer: Gustav Hess GmbH (2005 09 09).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 02).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/nyponfroolja.html
Datum: 2018 07 15 - Uppdaterad: 2009 11 6
Cookieinfo
Made with a Mac