Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Oljor

Nattljusolja


Moderväxt
Nattljus (Oenothera biennis)
Synonymer
Jättenattljusolja
CAS-nummer 90028-66-3
Oenothera biennis oil ["the fixed oil derived from the seeds"]
Engelska namn Evening primrose oil
Andra namn
Andra språk
Nachtkerzenöl (tyska)

Tradition

Växten är ursprungligen amerikansk; indianer ska ha använt oljan till sårvård.
Farmakopéerna
I England klassad som läkemedel och receptbelagd.

Framställning
Fröna (med 25 % olja) mals.
• Kallpressning: Fröpulvret pressas utan värme (under 30°).
• Varmpressning: Fröpulvret pressas med värme (80-120°).
• Extrahering: Fröpulvret extraheras med koldioxid under hårt tryck eller pressresterna extraheras med lösningsmedel, t. ex. hexan.
• Raffinering: Färg och doft tas vanligen bort från alla typer. Varmpressad och extraherad olja raffineras ytterligare. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor.
Ursprung
Framställs i bl. a. Holland och Kina.
Beskrivning
Klar gul olja med nötig lukt och smak, som vanligen raffineras bort. Lättflytande, och förblir flytande även vid ganska låga temperaturer - stelnar först vid -10°.
• Olöslig i vatten, glycerin och alkohol; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
• Kan blandas obehindrat med vegetabiliska och eteriska oljor och smältas med fetter, hartsämnen och vaxer.
Innehåll Fettsyrornas fördelning:
 
                                       

Mättade fettsyror 8-10 % 
• Palmitinsyra 6-7 %
Stearinsyra 1-3 %
Enkelomättade fettsyror 8-10 %
• Omega 9: Oljesyra 8-11 %.

Fleromättade fettsyror 80-84 %
• Omega 3: Linolensyra under 1 % - upp till 15 %
• Omega 6: Linolsyra 70-81 %
• Omega 6: Gammalinolensyra (GLA) 2-16 %. Oljekapslar om 1.000 mg = ca 1 ml innehåller ca 80 mg GLA.
Övrigt
Glycerin (5-8 %) som i förestring med fettsyrorna bildar själva oljan.
• Oförtvålbara ämnen (vax, fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): Upp till 2 %.
• Steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...): Finns.
Tillsatser och föroreningar
• Lösningsmedel, som hexan: Rester kan finnas i extraherad olja.
• Pesticider: Rester kan finnas i olja av besprutad växt. Vetegroddoljans halt (under 3 ppm = miljondelar, d.v.s. under 0,3 mg per 100 gram) sägs vara långt under vad som finns i andra oljor.

Ersättning
Gurkörtsolja
Hållbarhet
Dåligt hållbar - hållbarhetstiden brukar anges till 3 månader - 2,5 år. Förvara i kylskåp i mörkt och lufttätt kärl och tillsätt helst E-vitamin (0,5 %). Ska värmas så lite som möjligt och är inte lämplig till örtolja. Bör inte värmas till över 50° och är inte lämplig till örtolja.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 85-250 kr per 100 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Mycket torr olja som absorberas omedelbart utan att klibba - känns närmast torr och sträv på huden. Känslig för värme så den bör tillsättas i slutet när blandningar svalnat lite (under 50°).
Hudläkemedel
Mjukgörande som alla oljor men inte så skyddande som fetare oljor, däremot näringsrik. Bra bärarolja för andra ämnen som ska tas upp av huden, särskilt lättare hudvårdsprodukter som lotion och mager kräm. Lindrar seborré hos småbarn, används på eksem, psoriasis, torr och fjällig hud med klåda. Preparat med nattljusolja säljs som naturmedel för att lindra atopiska (kroniska och kliande) eksem. Sägs förebygga rynkor.
Lotion, mager kräm: 10-15 %.
Hudolja, t. ex. rynkförebyggande ansiktsolja: 2-15 %
Normal till fet hud.
Ren nattljusolja blir torr och sträv på huden och är oanvändbar till helkroppsmassage. Det snabba inträngandet gör den däremot lämplig som tillsats när aktiva ämnen ska arbetas in i huden, som i ansiktsmassage och cellulitblandningar. Bäst är den som näringsrik ingrediens vid ansiktsmassage, 1-5 % tillsammans med någon fetare olja som aprikosokärnolja eller makadamiolja.
Fast tvål Som andra flytande oljor bidrar nattljusoljan till att göra löddret stabilt. Den används inte ensam utan blandas med annat fett och olja som snabbar på förtvålningen och ger tvålen fasthet och större lödder.
Förtvålningstal
136 = det krävs 136 gram natriumhydroxid för att förtvåla 1 kilo olja. 
Hudreaktion Den som är känslig för besprutningsmedel kan pröva en olja från ekologisk odling.

Invärtes bruk

Som kosttillskot för GLA, som är ett förstadium till prostaglandin och stimulerar kroppens egen produktion av prostaglandiner, vilket ger en hormonell effekt som kan minska PMS- och klimakteriebesvär. Tagen invärtes har nattljusolja (och den ännu GLA-rikare gurkörtsoljan) gynnsam effekt också på atopiskt eksem, ger starkare naglar och kan tillsammans med zinktillskott lindra akne.Mer akut: Ett par tsk nattljusolja sägs kunna ta bort den värsta baksmällan.
Officiella rekommendationer om dagligt intag av GLA finns inte. I vitaminterapi anses 70-240 mg GLA vara optimal dagsdos, i tidsbegränsade kurer rekommenderas 240-1.000 mg GLA per dag. Kapslar med 1.000 mg (1 gram, ca 1 ml) nattljusolja brukar innehålla 80 mg GLA.

Giftighet Kan ge lätta magbesvär och huvudvärk och utlösa anfall av odiagnostiserad epilepsi, en effekt som antas komma av de fleromättade fettsyrorna.
Miljö
Olja från ekologiskt odlad ört finns på marknaden.

Litteratur: Se t ex Andersen (2004), Bruhn och Eneroth (2000), Wilhelmsson (2003).
• Artiklar: Fredrik Paulún: Oljor: bra kosttillskott (ProSana 1:2001.
Nätpublikationer: Gustav Hess GmbH (2005 09 09).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 02).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/nattljusolja.html
Datum: 2014 10 25 - Uppdaterad: 2009 10 2
Cookieinfo
Made with a Mac