Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Anjonaktiva tensider

Natriumlaurylsulfat


Synonymer
NLS, natriumlaurylsulfat, dodecylnatriumsulfat, natriumdodekylsulfat, natriumdodecylsulfat, natrium-N-dodecylsulfat, försåpad kokosolja. Handelsnamn som Gardol, Irium, Rewopol, Tensopol S30LS, Texapon
Farmakopénamn
Natrii laurilsulfas, Natrii laurylsulfas
CAS-nummer 151-21-3
Sodium lauryl sulfate
Engelska namn
Sodium lauryl sulfate, SLS, sodium lauryl sulphate, sodium laurel sulfate, sodium alkyl sulfate, sodium dodecyl sulphate
Andra namn
Nordiska språk
Natriumlauryylisulfaattia (finska)
Andra språk
Natriumlaurylsulfat (danska)
Förväxlingsrisk
MIPA-laurylsulfat

Tradition
Natriumlaurylsulfat neutraliserat med trietanolamin var antagligen basen i det första syntetiska schampona på 30-talet. I tandkrämsreklam kallades det irium - tar bort den gula hinnan!
Idag finns natriumlautylsulfat i nästan alla tandkrämer, schampon och flytande tvålar, särskilt "naturliga". Användningen ökade kraftigt i Sverige på 1990-talet. Det är varken särskilt hud- eller miljövänligt men övriga anjonaktiva tensider till samma låga pris är ännu mer hudirriterande och miljöbelastande.

Farmakopéerna
Upptaget i den europeiska farmakopén.
Framställning

Denna anjonaktiva tensid är en fettalkoholsulfat inom gruppen svavelsyraestrar. Ett företag med miljövänlig profil beskrev länge innehållet i sitt natriumlaurylsulfat-schampo som försåpad kokosolja - ja, det börjar verkligen med kokosfett eller palmkärnolja. Ur detta extraherar man den mättade fettsyran laurinsyra som med hög värme, tryck och en katalysator reduceras till motsvarande fettalkohol laurylalkohol. Då först har man råvaran till tensiden. Laurylalkoholen etoxyleras = behandlas med etylenoxid, sedan med svaveltrioxid och sist neutraliseras med natriumhydroxid (recept nedan). Andra alkalier som kaliumhydroxid, trietanolamin (TEA) och ammoniumhydroxid kan också användas till neutralisering och ger då andra fettalkoholsulfater.

Beskrivning
Ett lite fett pulver, vitt eller gulvitt, som gör tungan känslolös. Säljs vanligen utspätt i flytande lösning.

• Lättlösligt i vatten (10 delar, mjölkigt). Svårlösligare i alkohol.
pH och inkompatibiliteter
• Vattenlösning 2 % blir svagt sur till svagt alkalisk (pH 4-6 till 8-10) och löddrar kraftigt vid omskakning.
• Inkompatibelt med starka syror (pH under 2,5) och flera metaller, t. ex. aluminium.

• Som alla anjonaktiva tensider negativt elektriskt laddad och därmed inkompatibel med katjoniska tensider (positivt laddade).

Innehåll
En blandning av minst 85 % natriumalkylsulfater, varav huvudsakligen natriumlaurylsulfat. Max 8 % natriumklorid (salt) och natriumsulfat brukar tillåtas. Konserveringsmedel kan vara tillsatt.
Varianter
Natriumlaurylsulfat är den vanligaste fettalkoholsulfaten (fettalkoholsulfonaten, sulfonerade fettalkoholen, alkoholsulfaten alkylsulfaten). Alla är ljusgua frätande vätskor. Utspädda är de relativt milda men kan irritera.
• Ammoniumlaurylsulfat, ammonium laurylsulfat: Engelska namn: Ammonium lauryl sulphates, ammonium alkyl sulphates, ammoniumdodecylsulphate. INCI-namn t. ex: Ammonium Lauryl Sulfate. Ger skum i tvål och schampo. Neutraliserat med ammoniak som kan avges i alkalisk miljö.
• TEA-laurylsulfat; engelskt namn TEA sodium lauryl sulfate: En TEA-tvål (TEA-salt) som bildas när natriumlaurylsulfat neutraliseras med trietanolamin (TEA). Det var antagligen tensiden i de första syntetiska hårschampona på 30-talet - se under Hårmedelshistoria.
• DEA-laurylsulfat är nära besläktad.
Tros vara lätt nedbrytbart och ogiftigt för vattenorganismer, utom möjligen för alger.
• Kaliumlaurylsulfat: Engelskt namn: Potassium lauryl sulfate. Kaliumsaltet, neutraliserat med kaliumhydroxid.
MIPA-laurylsulfat: Neutraliserat med monoisopropanolamin MIPA). Yngre, mildare och hudvänligare.
Inköp We don't sell, we tell!
På apotek för runt 675 kr per kilo.

Rengöringsmedel
Kraftigt avfettande, löddrar bra, mycket vanligt i rengöringsmedel.
Flytande tvål: upp till 50 %
Emulgeringsmedel

Kan (blandad med cetylalkohol) användas som emulgeringsmedel med den stora fördelen att fungera i sura emulsioner.
Rengör och löddrar bra och är vanligt i hårschampo.
Schampo: 15-50 %
Tandkräm: upp till 2 %. På 50-60-talen kallades det Gardol i Colgate och Irium i Pepsodent - tar bort den gula hinnan!
Skumbad: upp till 50 %
Blandas i tvål, t. ex. glycerintvålmassa, för skumbildande och avfettande effekt.
Fettalkoholsulfaterna är ofta hudirriterande, ibland allergena.
Koncentrerad natriumlaurylsulfat irriterar huden och fräter ögonen - det används i kliniska studier då man behöver irritera. Utspätt i schampo till 15 % anses risken vara liten, särskilt som kontakttiden är kort. Irritation har lindrats med rapsolja som antagligen fungerar genom sina höga halt steroler.
• Slemhinnorna är känsligare än huden och natriumlaurylsulfat irriterar särskilt i underlivet (flytande tvål) och munnen (tandkräm). Den som har såriga blåsor i munnen (afte) rekommenderas av tandläkare att byta till en tandkräm utan natriumlaurylsulfat. Många blir bra av det men inte alla.
• Åtminstone en del av irritationen av kommer av att natriumlaurylsulfat fullgör sin uppgift så väl: Den kraftiga avfettningen tar inte bara bort smuts utan också det skyddande fettet på huden och slemskiktet på slemhinnorna. Torrhet och klåda på huden och blåsor i i munnen är typiska tecken på att skyddet försvagats. Enligt tyska forskare kan det också skada tändernas emalj.
• Kan ge kosmetikaakne (pyttesmå knottriga utslag i ansiktet), som går bort då man slutar använda preparat med natriumlaurylsulfat.
 

Giftighet
• Kan ge diarré, på längre sikt akne och möjligen håravfall. Enligt en del skadar redan låga invärtes doser tarmarnas slemhinnor. Det är för diarrérisken amerikanska FDA sedan 1998 kräver att tandkräm med natriumlaurylsulfat ska ha en varningstext om att större mängder inte bör sväljas. Möjligen var det denna varning som satte igång ryktet att natriumlaurylsulfat är cancerframkallande. Det växte på internet till en formlig klintebergare. I USA undersöktes det av OSHA (The Occupational Safety and Health Administration), NTP (The National Toxicology Program) och IARC (The International Agency for Research on Cancer) men ingen fann att det var att det var cancerogent.
• Inte akut giftigt vid hudkontakt.
• Dammet irriterar luftvägarna.
Miljö
Tros vara lätt nedbrytbart i naturen. Giftigt för fisk.

Recept
Recept I Laurylalkohol - 15 gram
• Koncentrerad svavelsyra - 10 ml
Natriumhydroxid - 30 ml
• Fenolftalen
Blanda laurylalkohol och svavelsyra. Tillsätt indikatorlösningen fenolftalen så att lösningen blir rosa. Häll i natriumhydroxid tills färgen försvinner = lösningen blivit svagt alkalisk (pH runt 8,3).
(Källa: Nätpublikationen Framställ en detergent; Resurscentrum för kemi i skolan, Umeå universitet; 2003 03 05)

Litteratur: Se t ex Antczak och Antczak (2001), Lodén (2002), Lodén (2008), Nyström (1996), Reynolds (1996), Svenska Naturskyddsföreningen (1995), Svenska Naturskyddsföreningen; Surfactants (2000).
• Artiklar: Mats Fahlgren: Blåsor i munnen kan bero på din tandkräm (Göteborgs-Posten 2008 02 24), som refererar till den tyska studien om skador på tändernas emalj, redovisad i Dieter Wundran: Kosmetik : Chemie auf Haut und Haaren (1988).
Nätpublikationer: SNF Bra Miljöval: Softeners/emulsifiers (2005 07 20).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 01).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/natriumlaurylsulfat.html
Datum: 2018 09 21 - Uppdaterad: 2011 11 6
Cookieinfo
Made with a Mac