Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Örtoljor

Morotsolja


Moderväxt
Morot (Daucus carrota)
CAS-nummer 84929-61-3
Daucus carrota sativa root extract ["an extract of the roots of the carrot"]
Engelska namn
Carrot oil
Förväxlingsrisk
Morotsextrakt
Betakaroten
Morotsfröessens - eterisk olja

Tradition
Ett av de äldre medlen för att ge färg åt huden - d.v.s. sedan 20-30-talen då solbränna blev modernt.
Framställning
• Växtutdrag: Morot dras ut i olja. Filtreras.
• Oljelösning: Morotsextrakt och/eller betakaroten 20 % droppas i olja; alltså inget extrakt. Vanligaste sorten i handeln.
Ursprung
Morotextrakt av typen oljelösning tillverkas i Sverige.
Beskrivning
Genomskinligt orange olja som utstruken blir svagt gul.
• Olöslig i vatten, glycerin och alkohol; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
• Kan blandas med vegetabiliska och eteriska oljor och med smälta fetter, hartsämnen och vaxer.
Innehåll
Morotsutdrag
Olivolja, sesamolja eller annan stabil olja, tillsatt E-vitamin.
• Oljan löser ut lite av den fettlösliga balsam som finns i morotsextrakt.
• Lite gulrött färgämne betakaroten löses också.
• Lite vatten från moroten dras ut men inte sockret (2-3 % i roten).

Oljelösning
• Vilken olja som helst som passar hudtypen kan användas som basolja, inklusive någon blandad hudolja, gärna med E-vitamin. Till denna sätts:
Morotsextrakt: Kan utgöra 1-5 % av volymen (1-5 ml = 40-100 droppar per dl). Halten rent extrakt i oljelösningen kan inte beräknas eftersom morotsextraktets utspädningsgrad är okänd.

Betakaroten 20 %: Kan utgöra 0,15-0,3 % av volymen (4-8 droppar per dl) och ända upp till 5 % (5 ml betakaroten 20 % per 95 ml olja). Halten rent betakaroten blir i det senare fallet upp till 1 %.
Eterisk olja: Om man så önskar.
Hållbarhet • Ett äkta morotsutdrag kan vara svårt att få hållbart eftersom aningen vatten dras ut. Basoljan måste vara stabil; undvik majsolja, solrosolja och tisteloljaE-vitamin minskar risken för härskning.
• Oljelösning har god hållbarhet.
Inköp We don't sell, we tell!
Oljelösning: Hos importörer av eteriska oljor för 85-170 kr per 100 ml och till ungefär samma priser i en del hälsokostbutiker. Hos kosmetikakedjor för runt 60 kr per 30 ml.

Hudläkemedel.
Oljelösning kan användas som den är eller blandas med andra oljor eller krämer, vilket sägs vara fuktgivande och bra på eksem.
Solskydd
A-vitamin skyddar mot solsveda (kanske, inga belägg finns) och därför gör också betakaroten det (antagligen) och (därför antagligen) också morotsextrakt. De olika morotsutdragen tros också bättra på pigmenteringen (ge mer och bättre solbränna vid solning). I alla fall jämnar de ut hudens färg genom att fungera som
Gult färgämne
Oljelösning: Betakaroten ger gul färgton åt preparat och hud. Även betakaroten 20 % löst i ytterligare olja är mycket dryg; inte mer än 1 ml behövs för att ge färg åt ansiktet.
Torr, känslig, åldrad, rynkig.
Särskilt på torr hud.

Mat och dryck
Kan ge färg åt feta maträtter.

Recept
Recept I Olja - 3 dl
Morot, skalad och riven - 1 dl
Värm upp oljan försiktigt försiktigt och tillsätt morotsraspet. Sjud försiktigt under lock i ca 3 timmar - inte för varmt. Ta från värmen och vispa tills oljan svalnat. Sila genom tunt tyg eller kaffefilter. 
(Källa: Okänd 2000)
Recept II Olja, t. ex. någon hudolja som passar hudtypen - 3 dl
Morotsextrakt - 1 ml (0,3 %)
E-vitamin - 1 ml
Betakaroten 20 % - 4-8 droppar
Eterisk olja - 4-8 droppar
Värm upp oljan försiktigt försiktigt och tillsätt morotsraspet. Sjud försiktigt under lock i ca 3 timmar - inte för varmt. Ta från värmen och vispa tills oljan svalnat. Sila genom tunt tyg eller kaffefilter. 
(Källa: Andersen 2003)

Litteratur: Se t ex Jönsson och Simmons (1935).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 01).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/morotsolja.html
Datum: 2018 07 16 - Uppdaterad: 2009 10 1
Cookieinfo
Made with a Mac