Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Oljor

Mandelolja


Moderväxt
Mandelträd (Prunus amygdalus)
Synonymer
Sötmandelolja
Farmakopénamn

Oleum amygdalium, Oleum amygdali, Oleum amygdalorum, Oleum amygdalarum, Oleum amygdalae, Oleum amygdalae expressum, Amygdalae oleum, Amygdalae oleum expressum, Amygdalae oleum raffinatum, Oleum amygdalarum dulcium verum

CAS-nummer 90320-37-9
Prunus amygdalus sativa kernel oil ("fixed oil from the kernels of the sweet almond, Prunus amygdalus var. sativa, syn.: Prunus amygdalus var. dulcis")
Engelska namn
Almond oil, sweet almond oil, sweet oil of almond, fixed oil of almond, expressed oil of almond, almond oil expressed, expressed almond oil
Andra namn
Romanska språk
Huile d'amande, huile fixe d'amande, huile d'amande douce (franska), olio di mandorle (italienska), aceite de almendras (spanska), óleo de amêndoa (portugisiska)
Nordiska språk
Mandelolie (danska)

Andra språk

Nétopan, neópion, amygdálion élaion (grekiska), Mandelöl, fettes Mandelöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Bittermandelolja - också benämnd Oleum amygdalae

Tradition Det äldsta fysiska fyndet av mandelolja är från Tutankhamons grav (1300-talet f. Kr.). Den har inte använts mycket i Egypten; trädet växer inte där så mandeln måste importeras. Landet har haft egna utmärkta oljor till oljeutdrag.
Äldre tiders mandelolja
I forna tider gjorde man oljan genom att stöta mandel med vatten. Hippokrates (400-talet f. Kr.) kallade sådan olja nétopan, neópion = något som rinner droppvis. Dioskorides (första århundradet) kallar den amygdálion élaion = mandelolja och beskriver:
 
Stöt rena och torkade bittermandlar till en deg, försätt den med en viss mängd hett vatten, riv därpå degen ännu kraftigare och pressa utan dröjsmål i flata kakor, samt stryk av det som häftar vid händerna i en mussla.
  Från början använes sötmandel, men under antiken alltid bittermandel eftersom man ville ha med lukten. I sådan olja bevarades dofter särskilt väl, enligt Dioskorides samtida Plinius. Även Theofrastos (300-talet f. Kr.) ansåg bittermandeloljan vara den bästa av alla oljor. Moset som blir över (mandelkli) är ett utmärkt rengöringsmedel för ansiktet.
Pressad olja
Först på 1600-talet uteslöts vattnet och man började pressa oljan. Culpeper talar t. ex. om en pressad mandelolja och Linné hade med pressad olja av både söt och bitter mandel i sin Pharmacopaea Holmiensis ca 1740
. En bra bit in på 1700-talet fortsatte man att skilja på olja av söt och bitter mandel, men det märks ingen skillnad på dessa. I Italien på 1600-talet gjorde man soliga utdrag på orangeblommor i sådan pressad olja. Oljan kom också att användas i parfymindustrin i Grasse, men har sedan övergivits därför att den är för känslig.
Ordet
Ordet mandelolja är gammalt i svenskan. Den forsvenska formen (före 1520) var mandol olia.
Farmakopéerna
De svenska apotekstaxornas och farmakopéernas mandelolja från slutet av 1600-talet och framåt var alla pressad olja, och den stod kvar i den sista svenska farmakopén 1946. 1800-talet ut framställde apoteken den själva, sedan fick man lov att köpa in den färdig. Framåt 40-talet började man ersätta den med billigare oljor, framför allt jordnötsolja. I 1964 års nordiska farmakopé kom mandeloljan inte med men den finns upptagen i dagens europeiska. Officinell i USA under 1880- och 90-talen (U.S.P. 1880) men ersattes gärna av den billigare bomullsfröoljan.
Framställning

Mogna sötmandlar (med 40-55 % olja), bittermandlar (med 30-50 % olja) eller båda mals.
• Kallpressning: Mandelmjölet pressas kallt (under 30°). Pressresterna blir mandelkli, av bittermandelrester framställs bittermandelolja och bensaldehyd.
• Varmpressning: Pressresterna från kallpressning pressas med värme (80-120°). Mer sällan varmpressar man två gånger.
• Extrahering: Mandelmjölet extraheras med lösningsmedel, t. ex. hexan.
• Raffinering: Sällan efter kallpressning (ibland bara lagring så att orenheter sjunker till botten), alltid efter varmpressning och extrahering. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor.
Ursprung
Italien, Spanien. Också i England pressas oljan, av importerad mandel.

Beskrivning

Klar, tunnflytande, medelfet men ganska klibbig olja. Blir oklar vid -10 till -16°, stelnar vid -18° till -21°.
• Oraffinerad (endast kallpressad): Mörkgul med lukt och smak av mandel.
• Raffinerad (kallpressad ibland, varmpressad och extraherad alltid): Ljusgul, mer eller mindre luktlös och smaklös.

100 ml väger 91-92 gram. 100 gram = 110-109 ml.
pH och inkompatibiliteter
• Olöslig i vatten och glycerinl; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.

• Svårlöslig i alkohol (45-1.000 delar 91 % krävs, 34 delar 99 %), lättlöslig i kokande alkohol (42 delar 91 %, 4 delar 99 %). Kan blandas obehindrat med vegetabiliska och eteriska oljor, smält vax, paraffin och fett.
Innehåll Fettsyrornas fördelning (mycket lik aprikoskärnolja och persikokärnolja):
 
                                       

Mättade fettsyror 8-15 %
• Palmitinsyra 4-9 %
Stearinsyra
3 %
Enkelomättade fettsyror 65-70 %
• Omega 9: Oljesyra 64-82 %

• Omega 9: Palmitolsyra under 1 %
Fleromättade fettsyror 20-28 %
• Omega 6: Linolsyra 8-28 %

• Linolensyra under 1 %
Övrigt
Glycerin som i förestring med fettsyrorna bildar själva oljan: 5-8 %.
• Oförtvålbara ämnen (vax, fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): Upp till 1 %.
• Steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...): Spår.
Vitaminer
E-vitamin : Runt 0,03 % naturligt d-alfa-tokoferol, d.v.s. 30 mg per 100 gram.
Tillsatser och föroreningar
Antioxidationsmedel:
Kan vara tillsatt.
• Lösningsmedel, som hexan: Rester kan finnas i extraherad olja.
• Pesticider: Rester kan finnas i olja av besprutade träd. Vetegroddoljans halt (under 3 ppm = miljondelar, d.v.s. under 0,3 mg per 100 gram) sägs vara långt under vad som finns i andra oljor.

Varianter

• Man skiljde så småningom pressad mandelolja från vattenhaltig genom att kalla den senare mandelemulsion. Många beredningar gjordes av mandelemulsion, t ex den sötade mandelmjölken och den sötade och smaksatta mandelsirapen, båda officinella från början (1775) i den svenska farmakopén. I mandelmjölken blandade man läkemedel för att göra dem lättare att svälja, men den var också populär som svalkande dryck.
• Även andra feta fröer maldes med vatten på det gamla sättet. Ofta förtjockades de med gummi arabicum till mjölkiga "äkta emulsioner" (emulgere = mjölka). De skiljdes från de "falska" eller "konstgjorda emulsionerna" på pressade oljor, särskilt olivolja, som förtjockades på samma sätt. Resultatet blev ett slags lotion, men naturligtvis är varken "äkta" eller "falska" emulsioner vad vi idag menar med emulsion. Se förresten emulsionshistoria.

Ersättning
• De tre Prunus-oljorna ses som i stort sett samma sak och aprikoskärnolja och persikokärnolja används också för att dryga ut mandelolja, vilket är acceptabelt (om det talas om) eftersom de är mycket lika och används på samma sätt.
• Helt annat resultat får man däremot vid utspädning med vallmofröolja, sesamolja (billig förr) och bomullsfröolja (sämst, och fortfarande billig).
Hållbarhet
Håller sig bra - hållbarhetstiden brukar anges till 2-4 år - om den förvaras någorlunda svalt (inte över 40°) och i mörkt och lufttätt kärl. Tål att användas till örtolja men är känslig för ljus, särskilt direkt solljus. När syre får tillträde bildas vita kristaller av bensoesyra. Olja ur bittermandel (ej att förväxla med eterisk bittermandelolja) härsknar lättare än olja ur sötmandel.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 40-70 kr per 100 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika. I indiska livsmedelsbutiker för 25-30 kr per 200 ml. I kosmetikakedjors butiker för runt 30 kr per 30 ml. På apotek för runt 40 kr per 100 ml - 250 kr litern.

Parfym Utmärkt i oljebaserad parfym.
Halvfet olja som absorberas ganska långsamt (20-50 minuter). Ger lite tunnare emulsioner än andra oljor.
Hudläkemedel
Som andra oljor mjukgörande och skyddande.
Mild, läkande; kan vara till hjälp vid klåda. Basolja i många hudoljor och i cold cream.
Örtolja: 100 % - tål uppvärmningen.
Rengöringsmedel
Mycket gammal som hudolja för att mjuka upp hud och sårskorpor t. ex. i salvor för psoriasis och andra eksem. Utmärkt som sminkborttagare som den är eller som ingrediens i rengöringskrämer.
Rengöringsolja, t. ex. för sminkborttagning: 100 %.
Torr, grov, rynkig (brukar gälla som antirynkolja), all slags känslig hy, babyhy, hy med pormaskar.
Bra till oljeinpackningar.
Tas upp ganska långsamt av huden, därför bra i massage - händerna glider bra, om än det ibland kan bli lite klibbigt. Inom aromaterapi den kanske mest använda oljan - lätt att massera med och de flesta tål den. Dyr, så 30-50 % mandelolja blandas vanligen med någon lättare och billigare olja som druvkärnolja eller solrosolja.
Utmärkt i badolja, t ex blandad med solrosolja.
Fast tvål

Kallrörd tvål
• Fördelar: Förtvålas lätt. Håller sig bra. Som andra flytande oljor hjälper den till att göra löddret hållbart. Hör till de bättre flytande oljorna för att få en fast tvål.
• Nackdelar: Löddrar inte mycket och bubblorna blir små.
Förtvålningstal
136-137 = det krävs 136-137 gram natriumhydroxid för att förtvåla 1 kilo olja (13-14 % av oljans vikt), vilket är rätt lite. Den används inte ensam utan alltid blandad med billigare oljor och med fetter som ger fasthet och bättre lödder. Mest används den till överfettning när förtvålningen är klar, lämpligen vid en omsmältning efter en månads mognad, och i färdigköpt glycerintvålmassa.

Mild. Kan ge kosmetikaakne (pyttesmå knottriga utslag i ansiktet) som går bort då man slutar använda oljan. Kallpressad är minst behandlad och ska användas på överkänslig hy - den som är känslig för lösningsmedel kan pröva en kallpressad olja, den som är känslig för besprutningsmedel en olja från ekologisk odling. Nötallergiker brukar i allmänhet tåla mandelolja.

Mat och dryck
Används sällan i mat men är en delikat salladsolja. Räknas inte som matolja i Sverige och åsätts därför högre moms.
Invärtes bruk
Gammaldags laxermedel och som lindrande medel vid hosta och förgiftningar med alkalier och syror.
Miljö
Olja från ekologiskt odlad mandel finns att få.

Litteratur: Se t ex Andersen (2004), Culpeper (1976), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935), von Linné (1954), Lodén (2002), Manniche (1999), Meyer (1952), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Oberbeil (2002), Pharmacopoea Svecica I (1775), Reynolds (1996), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén XI (1946).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Gustav Hess GmbH (2005 09 09)
. European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 07 07).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/mandelolja.html
Datum: 2018 05 21 - Uppdaterad: 2009 10 1
Cookieinfo
Made with a Mac