![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Stärkelser och mjöler Mandelmjöl |
||
|
||
Moderväxt |
Mandelträd (Prunus amygdalus) | |
|
||
Tradition |
Klassiskt rengöringsmedel för hyn. | |
Framställning |
Ursprungligen
betecknade både mandelmjöl och mandelkli
pressåterstoden sedan man pressat ut mandeloljan.
Idag kallar man pressresterna mandelkli,
medan mandelmjöl är helt enkelt skållade
och finmalda sötmandlar eller bittermandlar som malts fint, t. ex. i mandelkvarn. |
|
Beskrivning |
Grovt fett pulver, fetare än kliet eftersom all olja finns kvar. | |
Olösligt i allt (används i pulver) men kan slammas upp hjälpligt i vätskor. | ||
Innehåll |
40-55 % mandelolja. Därtill proteiner, kolhydrater, fibrer, socker; mycket kvävehaltiga ämnen, aningen amygdalin. Ingen stärkelse. Bittermandel innehåller något mindre olja och också enzymet emulsin och bitterämnet amygdalin (4 %; se bittermandelolja hur blåsyra bildas). | |
Varianter | Mandelmjölk är en berömd ansiktsmjölk med mandelmjöl i vatten eller rosenvatten som anses släta ut rynkor. | |
Hållbarhet |
Vid långvarig lagring i rumstemperatur kan oljan i mjölet härskna. Industrin föredrar därför det fettlösa mandelkliet, som vid behov kan tillsättas behandlat fett. | |
|
||
Känslig hy. | ||
Mycket
finmald mandel eller nötter kan tillsättas
i tvål för slipande effekt - runt 1 ml per
100 gram tvål. Tillsätt vid omsmältningen
när tvålen mognat en månad, eller i
färdigmognad köpt glycerintvålmassa. |
||
|
||
Recept |
||
Recept I | Mandlar
- 50 st Kör i mixer eller matberedare i 10-sekunders omgångar eller mal i kaffekvarn tills konsistensen är som finmald Parmesan-ost. Det är lätt hänt att man mal dem för fint och får mandelpasta istället. Ger ca 125 ml mandelmjöl. (Källa: Tourles 1999) |
|
|
||
Nätpublikationer:
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 01). |
||
|
||
© Shenet 1997 - 2013 |