Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Oljor

Majsolja


Moderväxt
Majs (Zea mays)
Farmakopénamn
Maydis oleum, Oleum maydis
CAS-nummer 8001-30-7
• Zea mays oil ["the refined fixed oil obtained from wet milling of the corn"]
• Zea mays germ oil ["the fixed oil obtained from the germ of the corn"]
Engelska namn
Corn seed oil, corn oil, maize oil, maize germ oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de mais (franska)
Andra språk
Maisöl, Maiskeimöl (tyska)

Tradition En ung olja; den amerikanska majsindustrin kom igång på 1900-talet.
Farmakopéerna

Upptagens i dagens europeiska farmakopé.
Framställning Hela majskorn (med 5-6 % olja) blöttläggs ett par dygn i varmt vatten med tillsats av gasen svaveldioxid, torkas och mals. Massan kan extraheras direkt eller centrifugeras så att kornens ytterdelar (varur extraheras bl. a. stärkelse) skiljs från den inre grodden. Grodden (med 22-40 % olja) mals till groddmjöl som tvättas och torkas.
• Kallpressning: Groddmjölet pressas utan värme (under 30°).
• Varmpressning: Groddmjölet pressas vid 80-120°.
• Extrahering: Groddmjölet eller pressresterna extraheras med lösningsmedel, t. ex. hexan.
• Raffinering: Alla varianter raffineras. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor.
Ursprung
USA producerar hälften av världens majs och den mesta majsoljan. Oljan är till stor del en biprodukt vid framställning av stärkelse, majssirap och bourbon.
Beskrivning
• Extraherad oraffinerad olja är rödbrun.
• Raffinerad olja, den vanliga i handel, är klar, ljusgul till guldgul, luktlös eller med svag lukt och smak, påminnande om bomullsfröolja. Stelnar vid -10 till -18°.
Mått och vikt 100 ml väger ca 91 gram. 100 gram = ca 110 ml.
• Olöslig i vatten, glycerin; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
• Svårlöslig i alkohol;(hundratals delar krävs). Kan blandas obehindrat med vegetabiliska och eteriska oljor och smältas med fetter, hartsämnen och vaxer.
Innehåll Fettsyrornas fördelning:
 
                                       

Mättade fettsyror runt 15 %
• Palmitinsyra 8-14 %
Stearinsyra 2-5 %
• Myristinsyra 1 %
• Arakinsyra under 1 %

Enkelomättade fettsyror 20-50 %
• Omega 9: Oljesyra 20-50 %

Fleromättade fettsyror 50-65 %
• Omega 6: Linolsyra 30-60 %

• Omega 3: Linolensyra 1-3 %
Övrigt
Glycerin (5-8 %) som i förestring med fettsyrorna bildar själva oljan.
• Oförtvålbara ämnen (vax, fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): 2 %.
• Steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...): Runt 0,8 %, d.v.s. 800 mg per 100 gram.
• Skvalen: 0,04 %, d.v.s. 40 mg per 100 gram.
• Järn: 0,0001 %, d.v.s. 0,1 mg per 100 gram.
Vitaminer
E-vitamin: 0,02-0,034 % naturligt d-alfa-tokoferol, d.v.s. 20-34 mg per dl.
Tillsatser och föroreningar
• Lösningsmedel, som hexan: Rester kan finnas i extraherad olja.
• Pesticider: Rester kan finnas i olja av besprutad växt. Vetegroddoljans halt (under 3 ppm = miljondelar, d.v.s. under 0,3 mg per 100 gram) sägs vara långt under vad som finns i andra oljor.

Hållbarhet
Håller sig relativt bra - hållbarhetstiden brukar anges till 1,5-3,5 år - om den förvaras svalt (inte över 25 °, helst i kylskåp) i mörkt och lufttätt kärl. E-vitamin kan behöva tillsättas. Inte lämplig till örtolja.
Inköp We don't sell, we tell!
I livsmedelsbutiker för runt 15 kr per 500 ml. I indiska livsmedelsbutiker för runt 40 kr per 2 liter.

Hudvård Halvfet olja åt det torra hållet som absorberas snabbt (10-30 minuter).
Hudläkemedel
Som andra oljor mjukgörande och skyddande. Mest som billig utfyllnadsolja i t. ex. hudolja.
Hårvård Som återfettande olja och för antistatisk effekt i schampo och balsam.
Massage Tas upp snabbt av huden, därför inte så bra i helkroppsmassage - det blir lätt torrt. Bättre i ansiktsmassage.
• Som andra flytande oljor ger majsolja inte mycket till lödder i tvål men hjälper till att göra det som finns stabilt.
• Har också använts industriellt i såpa

Förtvålningstal
130-138 = det krävs 130-138 gram natriumhydroxid för att förtvåla 1 kilo olja. Används inte ensam utan blandad med andra oljor och fetter som förtvålas snabbare och gör tvålen fastare och löddret storbubbligare.
Kan ge kosmetikaakne (pyttesmå knottriga utslag i ansiktet), som går bort då man slutar använda oljan. Nötallergiker kan reagera på den. Den som är känslig för lösningsmedel kan pröva en pressad olja, den som är känslig för besprutningsmedel en olja från ekologisk odling.

Mat och dryck Mycket använd i livsmedelsindustrin, t. ex. i majonnäs, som frityrolja och i härdad form som bagerifett och margarin.
Miljö
Majs hör till de mest gödslade, besprutade och genmanipulerade grödorna, särskilt i USA. Majsolja från ekologiskt odlad majs är mycket ovanlig.

Litteratur:. Se t ex Andersen (2004), Antczak och Antczak (2001), Bolin och Gustaver (1960), Elkington och Hailes (2000), Lodén (2002), Meyer (1952), Okholm (1973), Wilhelmsson (2003).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Fineli, finska Folkhälsoinstitutets livsmedelsdatabas (2005 03 14). Gustav Hess GmbH (2005 09 09). Miller's Homemade Soap Pages: Design your own soap recipes (2007 05 08). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 10 01)

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/majsolja.html
Datum: 2018 04 25 - Uppdaterad: 2009 10 1
Cookieinfo
Made with a Mac