Shenet

Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem

Macerat och digestion
Kvittengelé - Linfrögelé - Valnötsfärg

Synonymer
Macerat, kallt utdrag, urlakning, vatten
Farmakopénamn
Macératum, Aqua
Aqua, Moderväxtens namn
Engelska namn
Macerate, maceration
Andra namn
Andra språk
Mazerat (tyska)
Förväxlingsrisk Aromatiska vatten - Aqua

Tradition
Benämningen macerat efter latin macerare = mjuka upp. Maceration och digestion är metoderna, macerat och digestion resultaten.
Framställning
Färska eller torkade växtdelar får dra i rumstempererat vatten (maceration) eller vid 35-40° (digestion) i flera timmar och ända upp till två veckor.  Filtreras. Utdraget kan göras starkare genom att man tar i mer växtdelar, låter dem dra längre tid eller ersätter dem med nya men inte genom att höja temperaturen över 15-20°. 
Beskrivning
Vätska med svag färg och doft av råvarorna. Ska vara helt klart och ogrumlat.
Beräknas som för vatten - 100 ml väger ca 100 gram. Torkade växtdelars vikt och volym.
• Vattenutdraget är olösligt i vegetabiliska och eteriska oljor; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
• Kan blandas obehindrat med vatten, glycerin, alkohol och annat vattenlösligt.
Innehåll

Växter
• Maceration lämpar sig för ömtåliga växtdelar vars vattenlösliga ämnen förstörs vid värme och för växter som är rika på stärkelse som man inte vill ha med (om vattnet värms upp löses stärkelsen).
• Lämpar sig inte för hårda växtdelar (rötter, frön, skal, bark). Dessa kräver värme (infusion, dekokt) för att lakas ur.
• Torkade växtdelar: Om inget annat anges används torkade växtdelar. Standard har varit 1 viktdel drog till 9-19 viktdelar vatten (1:9-19). Överfört till volym blir det 1-4 msk blommor, blad eller hel ört per dl vatten.
• Färska växtdelar: Volymen för torkade växtdelar tredubblas.
Vätska
Vatten, helst destillerat och åtminstone kokt. Ska inte koka och för det mesta inte ens värmas upp.
• Lite alkohol hjälper till att dra ut doftämnen. 10 % räcker, d.v.s. 1 volymdel vodka (40 %) till 3 volymdelar vatten.
• Om maceratet ska dra länge och/eller sparas måste det konserveras. Vanliga syltkonserveringsmedel som Atamon kan användas. Alkohol konserverar vid 15 %: 37 ml vodka (40 %) + 63 ml rosenvatten, d.v.s. ungefär 1 + 2 volymdelar.
Utdragna ämnen (mer om växtdrogers innehåll)
• Maceration används särskilt för att dra ut slemämnen ur växter. Se t. ex. linfröslem.
Stärkelse kommer inte med och det är ofta därför den kalla metoden används.
• Vattenlösliga färgämnen, särskilt gröna, dras ut.
• Doftämnen dras inte ut i vare sig kallt eller varmt vatten. Lite alkohol hjälper till.

Varianter
• Digestion: Drogen digereras (dras ut) i kall vätska. Temperaturen tillåts stiga till något över rumstemperatur (35-45°) men får inte bli lika hög som vid infusion
• Tinktur: Resultatet av en rumstempererad maceration med vilken vätska som helst kan också kallas tinktur, som apotekens etertinktur och alkoholtinktur och parfymindustrins enfleurageprodukter fettutdraget pomada och oljeutdraget örtolja.
•  Infusion: Varmt utdrag med vatten, alkohol eller fett kan ibland kallas "het maceration".

Macerat kan förvaras kallt i några dagar upp till en vecka, konserverad åtminstone ett år i kylskåp. Tillsatser som förbättrar hållbarheten:
• Surt - citronsaft, vassla, vinäger, citronsyra, mjölksyra.
• Sura konserveringsmedel som natriumbensoat (runt 1 %), bensoesyra (runt 0,2 %), torrt Atamon = mest natriumbensoat med bensoesyra (runt 0,5 %), flytande Atamon = natriumbensoat och mjölksyra (runt 1 %).
• Heltäckande parabenblandningar - doseras som högst i växtutdrag (1 % = 20 droppar per dl).
Bensoetinktur fungerar som antioxidant och konserveringsmedel i både sura och alkaliska vätskor. Effekten beror inte på alkoholen utan på bensoehartsen. 3 % bensoetinktur är det vanliga i äldre recept för konservering av vätskor.
Alkohol. Volymdelar:
• 15 % alkohol i 1 dl (100 ml): 37 ml vodka (40 %) + 63 ml rosenvatten, d.v.s. ungefär 1 + 2 volymdelar.
• 20 % alkohol i 1 dl (100 ml): 50 ml vodka (40 %) + 50 ml rosenvatten, d.v.s. lika delar.


Används istället för vatten i kräm, ansiktsvatten, ansiktsmasker - allt. Vilket macerat som helst kan ges geléform.

Recept
Recept I
(macerat)
• Befintligt vatten - 1 congium (3,3 liter)
• Flytande talltjära - 2 libra (712 gram)
Omröres med trästöt i träkärl. Efter tolv timmar dekanteras vattnet av. Farmakopénamn: Aqua picea (tjärvatten).
(Källa: Pharmacopoea Svecica I, 1775)
Recept II
(macerat)
• Destillerat vatten - q.s. ad 1.000 viktdelar (929 viktdelar)
• Koncentrerad sprit (90-91 %) - 60 viktdelar
• Eterisk kryddnejlikolja, kassiaolja eller citronolja - 2 viktdelar
eller
• Eterisk fänkålsolja, lavendelolja, pepparmyntsolja, rosmarinolja eller salviaolja - 1 viktdel
Macereras och filtreras. Farmakopénamn: Aqua aromatica = aromatiskt vatten, ej att förväxla med utlandets Aqua aromatica, som är ungefär detsamma som Spiritus apoplecticus ("huvudvatten" med mycket rosmarin).
(Källa: Pharmaca Composita 1896 efter apoteket Vasen, Göteborg)
Recept III
(macerat, digestion)
Vatten eller alkohol
• Ämnen, fint och jämnt skurna eller stötta
Utdraget får stå kyligt i några dagar (15-20° = maceration, 35-40° = digestion) och omröres och omskakas ofta. Därefter avhälls den klara lösningen från bottensatsen. Alkoholthaltiga vätskor filtreras alltid.
(Källa: Johansson 1926)
Anm. Här avses alltså maceration i vid bemärkelse i apotekssammanhang. Förutsatt att lösningen inte innehåller flyktiga verksamma ämnen, kan den sedan indunstas till mjukt eller torrt extrakt.
Recept IV
(macerat)
Vatten - 2 viktdelar
Rosenblad - 1 viktdel
Lägges i lerkrukor som får stå över natten. På morgonen har eterisk olja flutit upp till ytan.
(Källa: Thompson 1927)
Anm. I länder med tropiskt klimat, ja. Jämför franskt recept på utsvettning av eterisk rosenolja där glödande kol står för värmen. Antagligen efter engelske parfymören Piesse (1857) som berättar om framställning av nordindisk rosenolja, då ansedd som världens bästa: Dubbelt destillerat rosenvatten ställdes ut i öppna kärl över natten. På morgonen var det bara att skumma av den eteriska oljan.
Recept V
(macerat)
• Destillerat vatten - 100 gram
Tjära av tall - 10 gram
Gul eller gulbrun vätska till tvättning eller omslag på kroniska, kliande eksem. Farmakopénamn: Aqua pyrolei pini = tjärvatten.
(Källa: Ljungdahl 1953 efter Finska farmakopén 1937, Norska farmakopén 1939)
Recept VI
(macerat, digestion)
• Vätska (vatten, alkohol, vitt vin) - 20 viktdelar (100 ml)
• Växtdelar, färska eller torkade - 1 viktdel (5 gram)
Får dra i rumstemperatur 15-20° (maceration) eller vid 35-40° (digestion). Slemmiga växtdelar som linfrön får dra en halvtimme (linfröslem), aromatiska och bittra örter 2-12 timmar. Skakas om då och då.
(Källa: Stodola och Volák 2000)

Litteratur: Se t ex Johansson (1926), Stodola och Volak (2000).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/macerat.html
Datum: 2018 10 18 - Uppdaterad: 2009 10 7
Cookieinfo
Made with a Mac