Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Extrakt

Kamomillextrakt


Moderväxt
Blå kamomill (Matricaria recutita)
CAS-nummer 84082-60-0
Chamomilla recutita flower/leaf/stem extract ["the extract of the flowers, leaves and stems"]
Engelska namn
Extract of chamomile, chamomile extract
Andra namn
Nordiska språk
Kamilleextrakt (danska)
Förväxlingsrisk
Kamomillinfusion - vattenutdrag
Kamomillolja - oljeutdrag 
• Kamomillglycerin - glycerinutdrag
Blå kamomillessens - eterisk olja 
Chamazulen - isolerat ämne

Framställning
Koldioxidextraheras ur kamomillört: Gasen koldioxid görs flytande genom tryck och löser ut växtens fettlösliga ämnen på ett skonsamt sätt. Nedan kamomillextrakt som de såg ut i det tidiga 1900-talets farmakopéer.
• Lösligt i olja, bäst om den värms till ca 40°.
Innehåll
Fettlösliga ämnen som bisobolol, matricin, kumariner - däremot inget chamazulen.
Varianter
• För vattenlösliga ämnen ur örten: Kamomillinfusion, glycerolextrakt.
• För fettlösliga ämnen ur örten:
Kamomillessens, kamomillolja, chamazulen.
Hållbarhet
Kan förvaras i rumstemperatur. Bör inte värmas över 60°, helst inte över 40-45°.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 170 kr per 10 gram och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Hudläkemedel
Bisobolol i extraktet är inflammationshämmande.

Kräm, lotion, salva: 0,1-0,3 %
Färgämne
Ger doft och lite färg, kan t ex användas för att gör en enklare slags kamomillolja. Löses bäst vid 35-45° och bör inte värmas mycket högre.
För känslig och lättiriterad hy och till baby.
Hudreaktion Möjligen kan alfa-bisobolol irritera, men kamomill är generellt mycket milt och tåls av de allra flesta.

Recept
Recept I
(tjockt kamomillextrakt)
• Destillerat vatten - 10 + 6 viktdelar
Kamomillblommor - 1 viktdel
Härav beredes tjockt extrakt: De finfördelade blommorna övergjutes med 10 delar kokhett vatten och blandningen macereras under 24 timmar), varefter den silas och pressas. Kolaturen (filtratet) avdunstas omedelbart i vattenbad under flitig omröring till en tredjedel samt lämnas i vila under ett dygn, varefter lösningen genom dekantering och silning eller filtrering avskiljes från bottensatsen. Med den macererade substansen förfares ännu en gång på liknande sätt i 6 delar vatten under 12 timmar. Båda kolaturerna (filtraten) blandas och avdunstas försiktigt i vattenbad under flitig omröring till dess tjockt extrakt erhålles. Extraktet är mörkbrunt och ger med 50 delar vatten en något grumlig lösning. Farmakopénamn: Kamomillextrakt (Extractum chamomillae).
(Källa: Svenska farmakopén VIII 1901, Svenska farmakopén IX 1908, Svenska farmakopén X 1925)

Litteratur: Se t ex Meyer (1952), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farmakopén X (1925).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 16).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/kamomillextrakt.html
Datum: 2018 05 25 - Uppdaterad: 2009 09 17
Cookieinfo
Made with a Mac