Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Konserveringsmedel

Kaliumsorbat


Farmakopénamn
Kalii sorbas
E 202 Kaliumsorbat
Farmakopénamn Kalii sorbas
CAS-nummer 24634-61-5 / 590-00-1
Potassium sorbate
Engelska namn
Potassium sorbate, potassium (E,E)-hexa-2,4-dienoate

Tradition
Farmakopéerna
Detta salt började användas på 1900-talet. Möjligen var det officinellt i de två sista svenska farmakopéerna, 1925 och 1946. Idag upptaget i den europeiska.
Framställning
Salt av sorbinsyra. Både syran och dess salter (sorbater) finns naturligt i frukter och bär, som rönnbär, men framställs syntetiskt.
Ursprung
En stor tillverkare är Nantung (Nantong) Acetic Acid Company i Kina. Därifrån får Norfood, som levererar hälften av konserveringsmedlen för livsmedel i Sverige, sitt kaliumsorbat.
Beskrivning
Hårt vitt pulver. 
100 ml väger ca 50 gram.  100 gram = ca 200 ml.
• Olösligt i vegetabiliska och eteriska oljor.
• Lösligt i vatten.
pH och inkompatibiliteter
• Effektivt i sura och svagt sura blandningar
• I neutrala och alkaliska blandningar (pH över 6) är den konserverande effekten sämre.
Hållbarhet
Kan lagras (torrt) i åratal. 
Varianter • Konserveringsmedel K: En blandning av bensylalkohol, fenoxietanol och kaliumsorbat säljs som "världens naturligaste konserveringsmedel". Sägs fungera bra i sur miljö (pH under 5,5) i dosen 0,5-1,5 %.
Inköp We don't sell, we tell!
I livsmedelsbutiker, krydd- och konserveringshyllan, för en femma per 15 gram.

Konserveringsmedel
Hämmar tillväxten av en del bakterier men är effektivt framför allt mot jäst- och mögelsvampar (bättre mot mögel än bensoesyra i feta blandningar). Bäst fungerar det i svagt sura miljöer (pH runt 5), sämre i neutrala eller alkaliska (pH över 6). Kombinera eventuellt med natriumbensoat.
• Kosmetika och hudpreparat: Upp till 1 %.
Hör till de minst allergiframkallande konserveringsmedlen i kosmetika men kan irritera slemhinnor och hud hos känsliga personer. I EU tillåts 0,6 % (beräknat som sorbinsyra) som konserveringsmedel i kosmetika.

Mat och dryck
Godkänt konserveringsmedel i livsmedel (E 202 Kaliumsorbat) som får användas i de flesta livsmedel där konserveringsmedel är tillåtna. Mest och bäst används det i sura eller lätt sura livsmedel (läsk, sylt, gelé, torkad frukt) och i feta (ost, majonnäs). Det förekommer också i vin eftersom det förhindrar efterjäsning. Högsta tillåtna halt är 200 mg per liter vin, 300 mg per liter läsk och i övrigt 1- 2 gram (1.000-2.000 mg) per kilo. I hemkonserverad sylt tar man 0,1 % (1 ml per liter rörs ut i lite kallt vatten och tillsätts efter kokning)
Kaliumsorbat ingår i gelémedlet Röd Melatin (tillsammans med natriumbensoat och förtjockningsmedlet pektin) som kan användas utan sockertillsats. Gul Melatin (med bensoesyra) är däremot ett rent konserveringsmedel som vid hemkonservering kräver sockertillsats. 
Invärtes bruk
Nedanstående recept är endast för utvärtes bruk.
Giftighet Ingår i kroppens naturliga ämnesomsättning och är inte giftigt men överkänsliga kan reagera på kaliumsorbat i livsmedel (rodnad, utslag och klåda kring munnen, magknip, huvudvärk). Rekommenderat högsta dagsintag är 25 mg per kilo kroppsvikt som det knappast är troligt att man överskrider genom innehållet i mat.
Miljö Klassat som Bra Miljöval av konserveringsmedel (maxhalt 0,1 %) av Svenska naturskyddsföreningen.

Litteratur: Se t ex Lindgren (1918), Gentz och Lindgren (1946), Reynolds (1996), Som livsmedelstillsats: Hanssen (1986), Livsmedelsverket (1998), Nilsson (2007), SLV FS 1999:22, Zinck och Hallas-Møller (2005).
• Artiklar: Johan Frisk: Matmysteriet (Göteborgs-Posten två dagar 2008 09 06).
Nätpublikationer: SNF Bra Miljöval: Preservatives (2005 07 19).
Livsmedelsverket: E-nummernyckeln (2009 02 13). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 16).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/kaliumsorbat.html
Datum: 2018 07 21 - Uppdaterad: 2009 09 17
Cookieinfo
Made with a Mac