Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Oljor

Jordnötsolja


Moderväxt
Jordnöt (Arachis hypogaea)
Synonymer
Arachisolja, arachidolja
Farmakopénamn
Oleum arachidis, Oleum arachis, Arachidis oleum, Arachidis oleum raffinatum
CAS-nummer 8002-03-7
Arachis hypogaea oil ["the refined fixed oil obtained from the seed kernels of one or more of the cultivated varieties of the peanut!]
Engelska namn
Peanut oil, earth-nut oil, arachis oil, ground-nut oil,  nut oil, arachis oil, Katchung oil
Andra namn
Romanska språk
Huile d'arachides (franska)
Nordiska språk
Jordnød olie (danska)

Asiatiska språk
Hua-shen-yu (kinesiska)
Andra språk
Erdnussöl (tyska)

Tradition
Drygt 15 % av världens vegetabiliska olja är jordnötsolja.
Farmakopéerna
1898 officinell i USA och Indien. Ersatte på 40-talet dyrare oljor som mandelolja, olivolja, sesamolja, sojaolja och till och med rapsolja i alla svenska farmakopépreparat, eftersom den var så mycket billigare och hållbarare än alla dessa. Officinell i 1946 års svenska farmakopé, fick följa med in i den nordiska farmakopén 1964 och finns upptagen i dagens europeiska.
Framställning
Skalade nötter (med 35-55 % olja) mals.
• Kallpressning: Nötpulvret pressas två gånger utan värme (under 30°). Vid andra pressningen tillsätts lite vatten.
• Varmpressning: Pressresterna pressas en tredje gång, nu med värme (80-120°), eller nötpulvret varmpressas direkt.
• Extrahering: Pressresterna extraheras med lösningsmedel (bensin, hexan) eller nötpulvret extraheras direkt.
• Raffinering: Alltid. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor.
Ursprung
USA (av inhemska nötter), Europa (vanligen av nötter odlade i f.d. franska kolonier i Afrika).
Beskrivning
• Kallpressad och raffinerad: Första kallpressningens olja, den enda med hög matkvalitet, är klar, färglös till ljusgul med mild nötsmak, utan nämnvärd lukt. Börjar grumlas vid 8°, kristalliseras vid 0°, tjocknar vid -3--4° och blir fast vid -7. Andra kallpressningens olja blir mörkare; används i livsmedelsindustrin och i tvål.
• Varmpressad och raffinerad: Klar olja, gulare och med sämre smak och lukt än kallpressad. Duger till tvål.
• Extraherad och raffinerad: Helt smaklös olja som stelnar vid 2°, en del redan vid 15°.
Mått och vikt Kallpressad och raffinerad: 100 ml väger ca 92 gram. 100 gram = ca 109 ml.
• Olöslig i vatten och glycerin; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning. Så gott som olöslig i alkohol (flera tusen delar alkohol krävs).
• Kan blandas obehindrat med fetter, vegetabiliska oljor, hartsämnen och eteriska oljor. Lättlöslig i terpentinolja.
Innehåll Fettsyrornas fördelning:
 
                                       

Mättade fettsyror 6-40 %
• Palmitinsyra 6-11 %
Stearinsyra 2-6 %
• Behensyra 3 %
• Arakinsyra 1-5 %

• Ligocerinsyra 1-2 %
Enkelomättade fettsyror 43-65 %
• Omega 9: Oljesyra 41-65 %
Fleromättade fettsyror 20-40 %
• Omega 6: Linolsyra 18-38 %
• Omega 3: Linolensyra upp till 2 %
Övrigt
Glycerin (5-8 %) som i förestring med fettsyrorna bildar själva oljan.
• Oförtvålbara ämnen (vax, fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): under 1 %.
• Steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...): spår.
• Skvalen: 0,05 %.
Vitaminer
E-vitamin: 0,01-0,04 % d.v.s. 15-35 mg per 100 gram. 0,015 % naturligt d-alfa-tokoferol d.v.s. 15 mg per dl.
Tillsatser och föroreningar
• Lösningsmedel, som bensin, hexan: Rester kan finnas i extraherad olja.
• Pesticider: Rester kan finnas i olja av besprutad växt. Vetegroddoljans halt (under 3 ppm = miljondelar, d.v.s. under 0,3 mg per 100 gram) sägs vara långt under vad som finns i andra oljor.
• Aflatoxiner: Cancerframkallande aflatoxiner har kunnat påvisas i en del jordnötsoljor. Bildas genom angrepp av mögelsvamp och rester av bekämpningsmedel.

Varianter • Härdad jordnötsolja: Raffinerad jordnötsolja härdas så att fettsyrorna förändras och oljan blir fast (se margarin). Vitt smörigt fett som kan smältas till flytande (under avgivande av lukt). Används i livsmedelsindustrin, upptagens i dagens europeiska farmakopé - billig salvbas. Innehåller upp till 30 % transfettsyror, som hindrar linol- och linolensyra från att omvandlas vidare till andra nödvändiga fleromättade fettsyror.
Ersättning
• Jordnötsolja hör till de billigaste oljorna och används därför för att dryga ut andra, t. ex sesamolja.
Hållbarhet
Håller sig bra - hållbarhetstiden brukar anges till 2-4 år - om den förvaras någorlunda svalt (inte över 40°) i mörkt och lufttätt kärl. Tjocknar i kontakt med luft. Kraftigt raffinerad jordnötsolja håller sig ännu längre. Tål att användas till örtolja.
Inköp We don't sell, we tell!
I asiatiska och arabiska livsmedelsbutiker för runt 50 kr litern. Hos importörer av eteriska oljor för 110-170 kr litern och ibland till ungefär samma priser i hälsokostbutiker. På apotek för runt 180 kr litern.

Hudvård Halvfet olja som absorberas ganska långsamt (20-50 minuter).
Hudläkemedel
Som alla andra oljor mjukgörande och skyddande. Vanlig som billig, hållbar och neutral bärarolja i kräm, cerat, salva, t. ex. Idominsalva.
Örtolja: 100 % - tål uppvärmningen, särskilt raffinerad olja.
Sårsalva och såromslag: oblandadn olja uppges läka liggsår och andra svårläkta sår.
Passar de flesta hudtyper.
Förr vanlig i hårolja. Man kan ta bort mjölkskorv hos spädbarn genom att gnida in hårbotten med jordnötsolja. Låt sitta några timmar och tvätta sedan bort oljan och beläggningen. Att just jordnötsolja fått detta rykte kan bero på att den helt enkelt varit en vanlig apoteksolja.
Tas upp ganska långsamt av huden, därför bra i massage - händerna glider bra. I Kina anses jordnötsolja vara värmande och används oblandad till massage på inflammerade leder och reumatiska smärtor, vilket verkar fungera som olivolja sägs göra i Europa - sakta men säkert. Masseras in tre gånger dagligen.

Kallrörd tvål
• Fördelar: Billig och hållbar. Håller sig bra. Som andra flytande oljor hjälper den till att göra löddret hållbart.
• Nackdelar: Inte särskilt hudvårdande. Löddrar inte mycket och bubblorna blir små.
Förtvålningstal
133-141 = det krävs 133-141 gram natriumhydroxid för att förtvåla 1 kilo olja (13-14 % av oljans vikt), vilket är rätt lite. Varmpressad jordnötsolja och olja från andra pressningen används i tvål, inte ensam utan alltid blandad (kanske 20 %) med fetter som förtvålas snabbare och ger fasthet och bättre lödder.

Kan ge kosmetikaakne (pyttesmå utslag i ansiktet) som går bort när man slutar använda oljan. Mild allergen; de allergiframkallande ämnena är vattenlösliga men rester kan finnas kvar. Den som är känslig för lösningsmedel kan pröva en pressad olja, den som är känslig för besprutningsmedel en olja från ekologisk odling - båda svårhittade.

Mat och dryck
Populär matolja särskilt i Frankrike. Bara olja från den första kallpressningen är förstklassig men raffinerad olja från andra pressningen används också i livsmedel, t. ex. majonnäs, godis, margarin och framför allt som stek- och frityrolja eftersom den har hög brännpunkt (220°).
Invärtes bruk
I lavamenag. Mycket använd som medium för andra läkemedel. Oljan innehåller ett östrogenliknande ämne som kan ha god effekt vid PMS.
Giftighet
Försvagar immunförsvaret, vilket utnyttjas vid s.k. autoimmuna sjukdomar. Kan i sällsynta fall ge kraftiga allergiska reaktioner. Möjligen ökar risken för överkänslighet för jordnötter om man får jordnötsolja i maten som spädbarn.

Litteratur: Se t ex Andersen (2004), Bolin och Gustaver (1960), Juneby (1999), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935), Leung (1980), Ljungdahl (1953), Ljungqvist (2007), Lodén (2002), Lucas (1978), Meyer (1952), Nordiska farmakopén (1961-1965), Oberbeil (2002), Okholm (1973), Reynolds (1996), Svenska farmakopén (1946), Wicklund (1990),Wicklund (1998), Wilhelmsson (2003).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Nationalencyklopedin (2004 04 14). Gustav Hess GmbH (2005 09 09). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 16).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/jordnotsolja.html
Datum: 2018 05 25 - Uppdaterad: 2010 02 19
Cookieinfo
Made with a Mac