Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Vaxer

Jojobasmör


Moderväxt
Jojobabuske (Simmondsia chinensis)
Synonymer
Jojobasmör, jojobavax, jojobavaxkorn, jojobafett, jojobakorn, jojobapeeling, jojobapeelingkorn
CAS-nummer 90045-98-0
Simmondsia chinensis butter ["the material obtained by the isomerization of the oil from the jojoba"]
Engelska namn
Jojoba butter, jojoba wax, jojoba beads
Förväxlingsrisk
Jojobaolja, som är råvaran

Tradition Jojobaolja har bara framställts i några årtionden och idag finns förhoppningar om en framtida storskalighet. Jojobavaxet skulle då t. ex. kunna bli polermedel för bilar, golv, möbler och skor, skyddsvax på frukt och tabletter, ingrediens i flamskyddsmedel, råvara i ljus, kritor och tvål...
Framställning
Jojobaolja fraktioneras, d.v.s. de fasta vaxrika delarna av oljan separeras från de flytande. Ibland härdas oljan - se mer under margarin. Färgas ibland.
Ursprung
USA.
Beskrivning
Feta, fasta gryn som smälter vid ca 70° - hårdare än bivax men inte lika hårt som karnaubavax. Fryser vid 7-10°. Utan lukt. Färgen är vit; gryn är ibland färgade rosa eller blå.
Mått och vikt 100 ml väger ca 55 gram. 100 gram = ca 182 ml.
• Olösligt i vatten, glycerin och alkohol.
• Kan smältas ihop med fetter, vegetabiliska oljor, hartsämnen och eteriska oljor.
Innehåll Huvudinnehållet vaxestrar, d.v.s. estrar av fettalkoholer och fettsyror. Fettsyrornas fördelning:
 
                                       

Mättade fettsyror upp till 3 %
• Palmitinsyra upp till 3 %
Enkelomättade fettsyror - 50-95 %
• Omega 9: Gadoljesyra och dess fettalkohol 35-80 %
• Omega 9: Erukasyra och dess fettalkohol 7-20 %
• Omega 9: Oljesyra och dess fettalkohol oleinalkohol 5-15 %
• Omega 9: Palmitolsyra under 1 %
Fleromättade fettsyror - inga
Övrigt
Fettalkoholer (som oleinalkohol) som fettsyrorna är förestrade med.
• Oförtvålbara ämnen (fria fettsyror, steroler, skvalen...).
• Fria, d.v.s. oförestrade, fettsyror.
• Kolväten.
• Steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...)
• Mineraler, smakämnen, färgämnen och andra antioxidanter: lite eller inget kvar.
Tillsatser och föroreningar
• Färgämnen: Rosa och blå korn är färgade, t. ex. med syntetiskt ultramarin.
• Lösningsmedel, som hexan: Rester kan finnas i extraherad olja som fraktionerats till vax.
• Pesticider: Rester (ppm = miljondelar) kan finnas i olja av besprutad växt.

Ersättning
• Kan ersätta valrav, åtminstone som glansmedel för håret. 
Hållbarhet
Håller sig i åratal om det förvaras någorlunda svalt (inte över 40°) i mörkt och lufttätt kärl. Raffinerad jojobaolja oxideras inte ens vid långvarig uppvärmning och detsamma bör gälla vaxet.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 60 kr per 25 gram och ibland till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Hudvård Absorberas inte av huden utan lägger sig på dess yta med en fet och vaxig känsla. Täpper inte till porerna som paraffin. Tål värme; smälts i vattenbad tillsammans med olja och fett. Emulgerar inte.
Hudläkemedel
Skyddar mot väder och vind, avvisar kyla och vatten, bevarar värme och fukt. Lugnar irriterad hud som får lugn och ro under vaxskyddet, mjukar upp torr och narig.
Förtjockningsmedel
Ger tjockhet och stadga till kräm, salva, etc. Expriment med alkaliska förtvålningsmedel har utfallit väl (t.ex. 30 % jojobavax med 2 % trietanolamin, 4 % stearinsyra samt vatten).
Rengöringsmedel
Vaxkornen är svårlösliga och smälter först vid över 60°, därför använda som peelingmedel. Volymer:
Rengöringspulver, rengöringspasta, rengöringskräm: 2- 10 %
.
Rynkig och åldrad hy. 
Lite vax på torra hårtoppar ger lyster.
I skrubbande massage.
Finkornigt vax kan blandas i tvål (2-10 %) för sin skrubbande effekt. 
Förtvålningstal
Förtvålas inte.
Undvik att gnugga känslig hy med kornen. Tåls av de flesta. Den som är känslig för lösningsmedel kan kanske med tur hitta vax från pressad olja och den som är känslig för besprutningsmedel vax från ekologisk odling.

Mat och dryck
Smälts inte av den mänskliga organismen.

Litteratur: Se t ex Andersen (2004), Lodén (2002), Lodén (2008).
Nätpublikationer: Tecno-point: Jojoba: new crop for arid lands, new raw material for industry (2005 09 30).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 16).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/jojobasmor.html
Datum: 2018 12 16 - Uppdaterad: 2009 09 17
Cookieinfo
Made with a Mac