Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Vaxer

Japanvax


Moderväxt
Sumak (Rhus vernicifera, Rhus succedana, Rhus silvestris)
Synonymer
Japanvax, japanskt vax, japanskt fettvax, japantalg, vegetabiliskt vax
Farmakopénamn
Cera Japonica
CAS-nummer • 8001-39-6
• 103798-70-5
• Rhus succedanea fruit cera ["a wax obtained from the mesocarp of the fruit"]
• Rhus verniciflua peel cera ["a wax obtained from the peel of the fruit"]
Engelska namn
Japan wax, insect white wax of China
Andra namn
Romanska språk
Cire du Japon (franska)

Andra språk
Japanwachs (tyska)
Förväxlingsrisk
Cetylalkohol - även kallat fettvax

Tradition Under sin resa i Japan på 1770-talet gjorde Linné-lärjungen Thunberg anteckningar om både hartsen (lacket) och fettet (vaxet) från sumakträdet. Av fettet gjorde man armstjocka ljus:
 
Sådana hedersljus bränns endast tvenne gånger på hela året vid hovet, nämligen den förste Sjoguats och vid högtiden den förste Sjuguats.
  Kanske för att de rann och luktade härsket...? I Japan har fettet förutom till ljus använts särskilt som polermedel för trä - gränsen mellan fett, vax och lack är här vag. På 1800-talet började det exporteras i rätt stor skala till Europa (1880-1881 187 ton) där det blev det en ersättning för det dyrare bivaxet, i England framför allt i vaxtändstickor.
Farmakopérna
Har troligen inte varit officinellt i Sverige.
Framställning
Frukterna (med 25-65 % fett) krossas.
• Varmpressning: Den äldre metoden där fruktköttet kokas ur och pressas. Pressresterna innehåller fortfarande lite fett som pressas ut genom att lite olja tillsätts i massan.
• Extrahering: Fruktköttet extraheras med flyktiga lösningsmedel, i början av 1900-talet t. ex. med eter eller kolsvavla.
Raffinering: Fettet bleks, förr i solen, smälts om och renas.
Ursprung
Tillverkas i Japan och Kina (Shanghai, Hongkong, Singapore).
Beskrivning
Talgartat fett, genomskinligt och glansigt. Thunberg beskriver det som en olja som blir stel som talg i kyla. Vattenutspätt blir ogenomskinligt, vitt och sprött.
• Oraffinerat: Blågrått.
• Blekt: Ljusgult och med tiden mörkgult till rödbrunt med en ljus pulvrig beläggning. Hartsartad eller härsket talglik lukt och smak. Mjuknar vid handvärme och smälter vid 40-54°. Kring förra sekelskiftet och på 1930-talet sålt i stora block eller runda kakor, ett par cm tjocka och ca 10 cm i diameter.
• Olösligt i vatten (men emulgerar lätt med det) och glycerin.
• Lättlösligt i kokande alkohol. Smält kan det blandas med hartser, eteriska oljor, vegetabiliska oljor (ger efter omsmältning med ricinolja en genomskinlig massa), och fetter (b
landar sig bättre med kakaosmör än bivax och valrav).
Innehåll

Huvudinnehållet är estrar av glycerin och fettsyror. Fettsyrornas fördelning:
Mättade fettsyror - huvudsakligen
• Palmitinsyra
Enkelomättade fettsyror - spår
Fleromättade fettsyror - inga eller spår
Övrigt
Glycerin som fettsyrorna är förestrade med. Inga fettalkoholer - detta är kemiskt sett ett fett, inget vax.
• Andra syror som japansyra och pelargonsyra: lite.
• Oförtvålbara ämnen (fria fettsyror, steroler, skvalen...).
• Fria, d.v.s. oförestrade, fettsyror, mest mättade: lite.
• Steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...).
Om vaxet inte är för renat och blekt:
• Mineraler, smakämnen, färgämnen och andra antioxidanter.
Tillsatser
Kunde i slutet av 1800-talet vara utspätt med 15-30 % vatten.

Ersättning
• Kan användas som och ersätta bivax.
Hållbarhet Hållbart enligt 1900-talskällor, men Thunberg på 1700-talet berättar hur lätt det härsknade. Ljus gjorda av Japanvax var vita eller gula när de var nya men härsknade snart och blev gulaktiga; de på vaxsumak bruna.
Inköp We don't sell, we tell!
Kanske i färgaffärer.

Absorberas inte av huden utan lägger sig på dess yta med en fet och vaxig känsla. Täpper inte till porerna som paraffin. Tål värme; smälts i vattenbad tillsammans med olja och fett.
Hudläkemedel
Skyddar mot väder och vind, avvisar kyla och vatten, bevarar värme och fukt. Lugnar irriterad hud som får lugn och ro under vaxskyddet, mjukar upp torr och narig.
Förtjockningsmedel
Ger tjockhet och stadga till kräm, salva, etc. I cerat ger det också glans och hindrar stiftet från att börja "svettas".
Uppges i mitten av 1900-talet kunna förekomma med upp till 50 % i kosmetika och hygieniska produkter.
I små mängder i hårvårdspreparat , t. ex. med ricinonlja för att ge glans och en skyddande hinna. 
Fast tvål Kan förtvålas.

Giftighet
Inte akut giftigt vid förtäring.

Litteratur: Se t ex Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935), Lodén (2002), Lodén (2008), Meyer (1952), Svanberg (1948), Svenska farmakopén VIII (1901), Thunberg (1980).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 16).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/japanvax.html
Datum: 2018 04 20 - Uppdaterad: 2009 09 17
Cookieinfo
Made with a Mac