Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Emulgeringsmedel

Isopropylmyristat


Synonymer
Isopropyl fettsyraester
Farmakopénamn
Isopropylis myristas
CAS-nummer 110-27-0
Isopropyl myristate
Engelska namn
Isopropyl myristate, tetradecanoic acid 1-methylethyl ester; Estergel
Förväxlingsrisk
Propylenglykol
Propylalkohol

Tradition
Farmakopéerna
Officinellt i den europeiska farmakopén.
Framställning
Ester mellan den mättade fettsyran myristinsyra från fetter och oljor och alkoholen isopropylalkohol. som görs av krackningsgaser (propen) eller aceton.
Beskrivning
Luktlös och färglös eller nästan färglös, oljig vätska som tjocknar vid 5° och stelnar vid 3°.
100 ml väger 85 gram. 100 gram = 118 ml.
• Olösligt i vatten, glycerin, propylenglykol.
• Lättlösligt i alkohol (1-3 delar 90 %), lösligt i vegetabiliska oljor, flytande paraffin.
• Isopropylmyristat är självt ett lösningsmedel: Eteriska oljor löser sig sällan helt klart i vegetabilisk olja. Med 15-25 % isopropylmyristat i oljan blir de bättre oljelösliga.
pH och inkompatibiliteter
• Inkompatibelt med fast paraffin.

Isopropylmyristat kan hämma den konserverande förmågan hos bensoesyra, natriumbensoat och andra bensoater.
Varianter
• Många besläktade fettsyreestrar med liknande egenskaper, t. ex. isopropylpalmitat och isopropylstearat, används på samma sätt. 
Hållbarhet Härsknar inte men ska förvaras lufttätt och ljusskyddat. Kan påverka plastkärl, bl. a. av polyeten.
Inköp We don't sell, we tell!
Inget man hittar i svenska butiker.

Förtjockningsmedel
Mycket vanlig förtjockande och uppmjukande ingrediens i krämer och salvor med upp till 50 % och i mindre mängder i t ex läppstift. Absorberas lätt av huden utan att bli kladdigt och gör också att hela blandningen känns mindre flottig.
Emulgeringsmedel
Emulgerande ämne i kosmetiska preparat, särskilt magrare emulsioner som after shavekräm. Kan ersätta lite av oljan i feta krämer som cold cream. Fungerar inte ihop med fast paraffin.
Cold cream: 5-10 %
Emulgeringsmedel i hårschampo
Emulgeringsmedel i badolja - kan ingå med 25-35 %.
Milt hudirriterande vid halter över 5 %. Täpper till porerna och kan ge kosmetikaakne (pyttesmå utslag i ansiktet) vid långvarig användning, åtminstone tillsammans med trietanolamin.

Giftighet
Inte akut giftigt vid förtäring. Kan reagera med trietanolaminer och bildar då ämnen som man tror är hälsovådliga. Absorberas av huden.

Litteratur: Se t ex Leung (1980), Lodén (2002), Lodén (2008), Reynolds (1996).
Nätpublikationer: European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 16).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/isopropylmyristat.html
Datum: 2018 06 24 - Uppdaterad: 2009 11 6
Cookieinfo
Made with a Mac