Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Färgämnen

Hennapulver


Moderväxt
Hennabuske (Lawsonia inermis), indigo (Indigofera tinctoria) och andra
Synonymer Henna, hennapulver, hennafärg, persiskt hårfärgningsmedel
CAS-nummer 84988-66-9
• Lawsonia inermis leaf extract ["the extract of the leaves of the henna"]
• Lawsonia inermis flower/fruit/leaf extract ["an extract of the dried flowers, fruit and leaves of the henna"]
Engelska namn
Henna powder, henna dye, camphire, 2-Hydroxy-1,4-naphthoquinone
Andra namn
Romanska språk
Poudre au henné, teinture au henné (franska), al-chenna (italienska), alcanna (spanska)

Nordiska språk
Hennapulver (danska), hennapulver (norska)
, henna (finska)
Asiatiska språk

Al-henna, al-khanna (arabiska), hina (persiska), kina (turkiska), kafer, kopher (hebreiska), mehandika, sakaohera (sanskrit), mehndi, mehadi, mehari (hindi), mehedi (bengali), maruthani (tamil), tien kao (thai)
Andra språk
Kinna (grekiska), Hennapulver, Henna-Haarfarbe (tyska)
, hennapoeder (holländska)
Förväxlingsrisk
• Det arabiska namnet på hennabusken, al-henna, överfördes snart på pulvret och sedan på alla liknande växtpulver och till slut också på deras moderväxter - t. ex.
Alkanna - periodvis kallad falsk alkanna, medan hennabusken har kallats äkta alkanna, bl. a. av Linné. Fortfarande används de spanska och italienska namnen (alcanna, al-chenna) för både henna och alkanna.

Tradition

Henna har använts i tusentals år i Nordafrika och västra och östra Asien. Hur - se sidan med hennarecept.

Framställning
Blad, rotbark, stam, stjälkar eller blommor, eller en blandning av dem, används. Efter tvättning från sand och annat skräp är det viktigt att växtdelarna är helt torra innan de pulveriseras och behandlas med alkalier.
• Blad: Rivs med t. ex. kalkmjölk (vattenlösning av osläckt kalk). Det bästa pulvret från de översta små toppbladen används till målning medan de grövre bladen och andra delar används blir hårfärgningspulver.
• Stam och stjälkar: Rivs med t. ex. kalilut.
• Rotbark: Används till textilfärgning.
Ursprung
Mycket framställs i Västasien, Indien och Nordafrika men också i övriga länder kring Medelhavet. Pulver som importeras till Europa kommer vanligen från Egypten eller Indien.
Beskrivning
Ett glatt, mycket fint pulver med lukt av lera. Hög kvalitet känns igen på att pulvret är mycket fint pulveriserat, som talk - särskilt viktigt när det ska användas till hudmålning. Sila det genom en nylonstrumpa om det innehåller rester av blad eller kvistar och även om inget sådant syns - minsta klump eller stjälkrest stör vid målning.
Pulvrets färg
Butikernas pulver kan variera i färg från gult över brunt till svart, men hennamålare verkar ense om att färskt pulver ska vara lysande grönt och att gammalt känns igen på att det är brunt och matt. Svart pulver kan ha kemiska tillsatser. Ett är säkert: Färgresultatet kan aldrig bedömas efter pulvrets färg. Det finns också många underarter av både henna och andra växter som används till hennapulver och som kan ha många varierande färger.
100 ml väger ca 100 gram. 50-150 gram, alltså 0,5-1,5 dl, brukar gå åt till en behandling av mellanlångt hår.
• Pulvret löser sig inte i vatten utan slammas upp i det och blir då grönare. Det löses inte heller i t. ex. olja eller alkohol.
Innehåll
Hennaväxten
• Färgämne: Lawson, (2-hydroxy-1,4-naftokinon (INCI-namn: Lawsone, CI 75480): Ca 1 % i torkade hennablad; mer i stam och bladstjälkar. Olika växtdelar ger olika kulörer - blad ger brunrött, stjälkar karmosinrött, en blandning av dem starkt rött. Färgämnet framställs också syntetiskt.
• Övrigt i rent hennapulver: Kumariner, flavonider, steroler, tanniner.
Andra växter
"Hennapulver" består sällan av bara växten henna. Andra växter används för att ge färgvariationer, utan att pulvren för den skull betraktas som förfalskade. Hela blandningen kallas henna i de länder där det använts länge, ett faktum som utnyttjas grovt när det säljs i Europa.
• För blåsvart färgton: Indigo (Indigofera tinctoria). Det säljs hennapulver som i innehållsdeklarationen visar sig vara enbart "Indigofera tinctoria (svart henna)".
• För mörk färg: Bark av frangula (Rhamnus frangula), skal av valnöt (Juglans regia).
• För guldton: Rot av rabarber (Rheum undulatum), rotstock av gurkmeja (Curcuma longa), rödbeta (Beta vulgaris).
• För volym utan färg: Är aldrig henna utan bark av senna. Flera arter finns, se under Henna: Ej besläktade.
• Annat andra eller man själv kan blanda i - se hennarecept.
Andra tillsatser
Både pulver för hårfärgning och "tatueringspulver" kan innehålla tungmetaller och vara tillsatta kemikalier.
• Vanligast är PPD (parafenylendiamin; eng. p-phenylenediamine, p-aminoanilin, 1,4-diaminobenzen), en svartfärgande kemikalie som används i både smink (hårfärgningsmedel, hårtoningsmedel, ögonbrynsfärg) och annat (kulspetspennor, mörkt läder, mörka textilier, fuskpäls). Det var tidigare förbjudet i Sverige, liksom i Tyskland och Frankrike, men blev tillåtet vid EU-inträdet. Extremt allergiframkallande; se Hudreaktioner nedan.
• Järnsalter för blond färg.
Varianter • INCI-listans "Henna" är ett extrakt som närmar sig lawsone, det rena färgämnet ur växten (CAS-nummer 83-72-7 som delas med lawsone och 84988-66-9 som delas med bladextrakten).
Hållbarhet
Förvaras svalt, torrt och mörkt. Gammalt pulver blir matt och brunt.
Inköp We don't sell, we tell!
I hälsokostbutiker, asiatiska och arabiska dagligvarubutiker och på de flesta varuhus. Priset (5-20 kr per hårbehandling) verkar bero mest på hur chic förpackningen är. Hos importörer av eteriska oljor för runt 110 kr per kilo.

Användning
Bladpulvret har ingen användning inom parfymeri; däremot blomman som används särskilt i tunga dofter.

Inom indisk ayurveda och i nordafrikansk, arabisk och iransk folkmedicin gör man grötomslag med samma blandningar som används till färgning, men "hennapulver" kan som sagt vara lite av varje. Här endast om ren henna utan tillsatser. Blad och pulver är sammandragande, svalkande, klådstillande, bakteriedödande, svampdödande och virushämmande.
Hudläkemedel
Sårläkemedel: Omslag med pulvret läggs på skrubbsår, skavsår och eksem.
• Svalkande och klådstillande: Omslag med pulvret läggs på insektsbett, solsveda och andra hudirritationer.
• Svampdödande: I Iran används grötomslag med pulvret som svampdödande medel. Ett 20 minuters med äkta henna omslag sägs döda bland annat fotsvamp, nagelsvamp och underlivssvamp.
• Virushämmande: Hennaomslag lindrar bland annat besvär av bältros.
Deodorant
• I södra Egypten lägger man hennablad i armhålorna och på samma sätt kan de läggas i skorna vid långa vandringar. Henna är till och med så kylande att omslag med pulveriserade blad används som febersänkande medel.

För volym är en inpackning med ofärgad henna svårslagbart. Se under hennarecept.
Gult - rött - brunt - svart färgämne
Pulvret kan blandas i schampo eller balsam, användas som tonande sköljmedel eller röras till en tjock gröt som får sitta i som en färgande eller icke färgande inpackning. På den tiden då man fortfarande använde torrschampo i Sverige var det inte ovanligt att hennapulver blandades i dem. I torr form färgar det inte men gör samma nytta som övriga pulver, suger upp fett.

Ren henna
I växtländerna där man använder henna utan kemiska tillsatser är allergiska reaktioner så gott som okända. Hennas färgämne lawson (ca 1 %) är enligt EU:s vetenskapliga kommitté (nedan) svagt eller inte hudirriterande. Det är t. ex. svagt och övergående ögonirriterande då 100 mg koncentrerat färgämne droppas i ögonen på kaniner. Vad gäller överkänslighetsreaktioner är man osäker på resultaten, liksom huruvida färgämnet tas upp genom mänsklig hud - möjligen absorberas 1/3.
Henna med kemiska tillsatser
Svartfärgande tatueringspulver som används vid målning på turistorter kan ha tillsatser av allergiframkallande hårfärgningsmedel. Särskilt PPD (se Innehåll ovan) är kraftigt allergiframkallande när det påförs direkt på huden. Första gången visar det sig vanligen som en ganska beskedlig klåda men andra gången kan det ge mycket kraftiga allergiska reaktioner med t. ex. sår i målningen och utslag och klåda över hela kroppen. Det är inte ovanligt att man också blir allergisk mot annat, som azofärger och PABA. Allergin är livslång. Läkemedelsverket varnar för turistorternas hennafärger och i svenska skolor får eleverna inte längre roa sig med hennamålning.

Giftighet Kvällstidningslarmen om cancer av henna kom av en hastig läsning av ett utlåtande från EU:s vetenskapliga kommitté 2002, där man sammanställt resultaten från ett 20-tal studier av det rena röda färgämnet lawson som ingår med ca 1 % i henna. Vad rapporten sa var:
- Cancerogent? Inga studier.
- Mutagent? Ja, höga invärtes doser av lawson påverkar celler hos möss och hamstrar.
- Fosterpåverkan? Ingen påverkan när 2-20 mg lawson per kilo kroppsvikt gavs invärtes till dräktiga råttor.
- Akut giftigt? Ja, låga invärtes doser av lawson dagligen i tre månader påverkade försöksdjurs blodbild, lever, njurar och gallblåsa. När råttor och möss gavs 200 mg lawson per kilo kroppsvikt dog de efter en halvtimme. För så vitt resultaten är överförbara på människa bör alltså 12 gram lawson, motsvarande 1,2 kilo hennapulver, taget invärtes döda en person på 60 kilo.
• Kommitténs slutsats: Det rena färgämnet lawson är hälsofarligt och olämpligt som hårfärg. Kvällstidningarnas slutsats: Henna ger cancer.
Miljö
Godkänt som Bra Miljöval av biologisk tillsats.

Litteratur: Se t ex Jönsson (1910), Ljungqvist (2007), Meyer (1952), Nationalencyklopedins ordbok (1995), Smith (2002), Svanberg (1948). Vetenskapliga kommitténs undersökning om lawsone: Opinion of the Scientific Committee on Cosmetic Products and Non-Food Products intended for Consumers concerning Lawsone: Colipa no C146: adopted by the SCCNFP during the 19th plenary meeting of 27 February 2002 (SCCNFP/0561/02,final).
• Artiklar: Maria Nöjd: Hårfärger och toningar (Råd & rön, 9:2008).
Nätpublikationer: Nationalencyklopedin (2004 04 14). Australian university: Chemicals from the forest (2005 02 20). The Henna Page (2005 02 20). SNF Bra Miljöval: Biological additives (2005 07 20). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 16). .

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/hennapulver.html
Datum: 2018 10 18 - Uppdaterad: 2010 06 7
Cookieinfo
Made with a Mac