![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dekokter Havredekokt |
||
|
||
Moderväxt |
Havre (Avena sativa) | |
Synonymer |
Havremjölk, havredekokt | |
Engelska
namn |
Oats decoction, oats milk | |
|
||
Tradition |
Ett gammalt klassiskt rengöringsmedel för ömtålig hy. Redan Galenos rekommenderade grötar med havregrynsgröt för att dra ut bölder. | |
Framställning |
Kli eller
hela sädeskorn kokas i vatten.
Havrens stärkelse förklistras så att
avkoket blir klibbigt. Nedan finns också exempel
på utdrag som inte ens kokas, bara får dra. |
|
Beskrivning |
Tunn
och mjölkig vätska, lik ansiktsmjölk. Tjock och klibbig sås, beige till grågul, slät eller grynig. |
|
Kan
blandas obehindrat med vatten,
glycerin och alkohol.
Oljor, hartsämnen eller eteriska oljor löses inte i vätskan. pH och inkompatibiliteter Svagt sur reaktion (pH 4-6) |
||
Innehåll |
De hela
sädeskornen innehåller stärkelse
(55 %), protein (14 %), saponiner,
kalcium, kalium, magnesium, alkaloiden avenin. Havre har
högst fetthalt (5-9 %) av alla sädesslag. Huvuddelen
av fettsyrorna (43 %) är
fleromättade, 39 % enkelomättade, 19 % mättade. Ångpreparerade havregryn innehåller ca 11 % vatten. |
|
Hållbarhet |
Avkoket kan hålla sig ca en vecka. Ska det förvaras längre tid måste det konserveras. Ett alternativ är att frysa portioner. | |
|
||
Torr hy. | ||
Kan användas i bad för sin mjukgörande och klådstillande verkan på huden - tag ca 3 liter i ett helbad, i en påse som pressas ur, annars får man bada i havregrynsvälling. | ||
Kan användas
som milt slipande och mjukgörande ingrediens. |
||
Inte hudirriterande. | ||
|
||
Mat
och dryck |
Välling... | |
Invärtes
bruk |
Havreavkok är klassisk dietmat vid maginfektioner - stärkelsen bildar ett skyddande slem, den diarréhämmande effekten tros bero på innehållet av kalcium. | |
|
||
Recept |
||
Recept I | Havremjöl
- 1 volymdel Vatten - 1 volymdel Fyll en flaska till hälften med havremjöl och därefter med vatten ända upp. Låt stå ett dygn: skaka om regelbundet. Tvätta ansiktet med mjölken. Traditionellt irländskt recept. (Källa: Kennett 1976) |
|
Recept II | Vatten
- 3 liter Kli av havre eller vete - 200 gram Låt koka 5-10 minuter och dra i 20 minuter. Sila och använd i badvattnet. (Källa: Andersen 1998) |
|
Recept III | Vatten
- 5 delar Hel havre - 1 del Får koka sakta under lock upp till flera timmar. Mixas till en tjock välling. Sila av de fasta delarna - eller ha dem kvar, om avkoket ska användas som rengöringskräm. (Källa: Shenet 1999) |
|
|
||
|
||
© Shenet 1997 - 2013 |