Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Oljor

Gurkörtsolja


Moderväxt
Gurkört (Borago officinalis)
Synonymer
Borageolja, boragoolja
CAS-nummer 225234-12-8
Borago officinalis seed oil ["the fixed oil obtained from the seeds of Borago officinalis"]
Engelska namn
Borage oil, borage seed oil, starflower oil
Andra namn
Nordiska språk
Hjulkroneolie, boragoolie (danska)
Andra språk
Borretschöl (tyska)

Framställning
Fröna (med upp till 40 % olja) mals.
• Kallpressning: Mjölet pressas utan värme (under 30°).
• Extrahering: Mjölet extraheras med lösningsmedel, t. ex. hexan.
• Raffinering: Kallpressad olja raffineras ibland, extraherad olja och olja för kosmetiskt bruk alltid. Kan omfatta filtrering, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, deodorisering med het vattenånga, rensning från vaxrester med kyla - se mer under oljor. Färg och doft tas ofta bort.
Beskrivning
Tunnflytande olja som smälter/stelnar vid -5°.
• Kallpressad: Mörkgul med nötdoft, efter raffinering ljusgul och luktlös. 
• Extraherad och raffinerad: Ljusgul och luktlös.
• Kan blandas obehindrat med andra oljor, hartsämnen och eteriska oljor.
• Olöslig i vatten, glycerin och alkohol; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning.
Innehåll Fettsyrornas fördelning:
 
                                       

Mättade fettsyror 14-15 %
• Palmitinsyra 10-11 %
Stearinsyra 3-4 %
• Behensyra 2 %

Enkelomättade fettsyror 15-25 %
• Omega 9: Oljesyra 18 %
• Omega 9: Gadoljesyra och erukasyra 7 %
• Omega 9: Palmitolsyra under 1 %
Fleromättade fettsyror 61-85 %
• Omega 3: Linolensyra under 1 % - 23 %

• Omega 6: Linolsyra 37-39 %
• Omega 6: Gammalinolensyra (GLA) 16-25 %, mest av alla oljor. Oljekapslar om 1.000 mg innehåller ca 260 mg GLA, d.v.s. ca 26 %.
Övrigt
Glycerin (5-8 %) som i förestring med fettsyrorna bildar själva oljan.
• Oförtvålbara ämnen (vax, fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): 1-2 % d.v.s. 1.000-2.000 mg per 100 gram.
Vitaminer
E-vitamin: Spår. Tillsätts vanligen för att förlänga hållbarheten. 

Tillsatser och föroreningar
• Lösningsmedel, som hexan: Rester kan finnas i extraherad olja.
• Pesticider: Rester kan finnas i olja av besprutad växt. Vetegroddoljans halt (under 3 ppm = miljondelar, d.v.s. under 0,3 mg per 100 gram) sägs vara långt under vad som finns i andra oljor.

Hållbarhet
Hållbarhetstiden brukar anges till 1,5-3 år. Förvara svalt, helst i kylskåp, i mörkt och lufttätt kärl. Livslängden kan förlängas genom tillsats av E-vitamin (0,5 %). Bör inte värmas till över 50° och är inte lämplig till örtolja.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 120-280 kr per 100 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika. I hälsokostbutiker och sminkdiskar finns gurkörtsolja i kapslar som kostar skjortan.

Torr olja som absorberas snabbt (15 minuter) utan att kladda - känns snarare torr än fet på huden - och därför är en bra bärarolja för aktiva ämnen som ska tas upp av huden. Känslig för värme så den bör tillsättas i slutet när blandningar svalnat lite (under 50°). Oraffinerad olja (mörkare gul) utvecklar rätt mycket lukt när den blandas med vatten.
Hudläkemedel
Som andra oljor mjukgörande och skyddande, därtill näringsrik. Ökar cellernas syreupptagning, läkande på sår och bölder. Mjukar upp självsprickor, eksem och psoriasis. Den mycket lika nattljusoljan lindrar seborré hos småbarn och säljs som naturmedel för att lindra atopiska (kroniska och kliande) eksem och böjveckseksem hos baby. Bra bärarolja för andra ämnen som ska tas upp av huden, särskilt lättare hudvårdsprodukter som lotion och mager kräm.
Kräm:1-2 %, t. ex. rynkförebyggande
Hudolja, t. ex. rynkförebyggande ansiktsolja: 1-2 %
Sårsalva: 1-5 %
• Hudolja: 2-5 % för torr och åldrad hud
• Hudolja: 9-10 % för eksem, psoriasis
Passar alla hudtyper men den fuktbevarande och lugnande effekten gör gurkörtsoljan särskilt lämplig för åldrad hud och på torr och fjällig. Den är även bra i hudvårdsmedel som inte ska vara feta, t .ex. för aknehy.
Tas upp snabbt av huden, därför inte så bra i helkroppsmassage - det blir för torrt (och dyrt). Gurkörtsoljan är framför allt en hudolja och kan som sådan ingå i en massageolja för ansiktsmassage (1-10 %) tillsammans med någon fetare olja som aprikosokärnolja eller makadamiolja.
Fast tvål Kallrörd tvål
• Fördelar: Som andra flytande oljor hjälper den till att göra löddret hållbart.
• Nackdelar: Löddrar inte mycket och bubblorna blir små. Mycket gör tvålen mjuk och dåligt hållbar (härsknar).
Förtvålningstal
136 = det krävs 136 gram natriumhydroxid för att förtvåla 1 kilo olja (13-14 % av oljans vikt), vilket är rätt lite. Den används inte ensam utan alltid blandad med billigare oljor och med fetter som förtvålas snabbare och ger fasthet och bättre lödder. Mest används den till överfettning när förtvålningen är klar, lämpligen vid en omsmältning efter en månads mognad, och i färdigköpt glycerintvålmassa.
Kan till och med bli för uttorkande och bör därför inte användas ren i ansiktet utan blandas med någon fetare olja. Den som är känslig för lösningsmedel kan pröva en pressad olja, den som är känslig för besprutningsmedel en olja från ekologisk odling.

Invärtes bruk
Som kosttillskot för fleromättade fettsyran GLA, som är ett förstadium till prostaglandin och också stimulerar kroppens egen produktion av prostaglandiner. De ingår i hormonsystemet och GLA-rika oljor används bl. a. för att minska PMS- och klimakteriebesvär. Gurkörtsolja tagen invärtes har också gynnsam effekt på neurodermit (en enzymdefekt som gör att kroppen inte kan bilda GLA av andra fettsyror) och atopiskt eksem, ger starkare naglar och kan tillsammans med zinktillskott också lindra akne. Samma verkan har den lite GLA-svagare nattljusoljan, av vilken ett par tsk sägs kunna ta bort den värsta baksmällan.
Giftighet
Nattljusolja (mycket lik) tagen invärtes kan ge lätta magbesvär och huvudvärk och utlösa anfall av odiagnostiserad epilepsi, en effekt som antas komma av de fleromättade fettsyrorna.

Litteratur: Se t ex Andersen (2004), Bruhn och Eneroth (2000), Juneby (1999), Kilian (2007), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lodén (2002), Nielsen (1991), Reynolds (1996), Stodola och Volak (2000), Wilhelmsson (2003).
Nätpublikationer: Gustav Hess GmbH (2005 09 09).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 16).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/gurkortsolja.html
Datum: 2018 04 20 - Uppdaterad: 2010 05 7
Cookieinfo
Made with a Mac