Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Stärkelser och mjöler - Tensider - Förtjockningsmedel

Guarmjöl


Moderväxt
Guarböna (Cyamopsis tetragonolobus)
Synonymer
1) Guarmjöl, guarkärnmjöl, guargummi, lejgur
2) Kosmetiskt guarmjöl, hydroxypropylguar, guarhydropropyltrimethylammoniumklorid 
E 412 Guarkärnmjöl
CAS-nummer 1) 9000-30-0
2) 65497-29-2

Cyamopsis tetragonoloba gum ["a resinous material derived from the ground endosperm of the Guar"]
2) Guar Hydroxyåropyltrimonium chloride

Engelska namn
1) Guar gum, Jaguar gum, Guar flour, Galactomannan gum, Guar galactomannan
2) Guar gum, 2-hydroxy-3-(trimethylammonio)propyl ether chloride
Andra namn
Nordiska språk
1) Guarmel, guar gummi (danska)

Tradition
Guarmjöl är ett gammalt bulkmedel. Kosmetiskt guarmjöl går tillbaka till början av 1970-talet då man började "kvartärnisera" cellulosa.
Farmakopéerna 
1) Guarkärnmjöl
Guarmjöl ska ha varit officinellt i den svenska farmakopén och är idag officinellt som invärtes medel i några europeiska farmakopéer och i USA.
Framställning
Baljväxtens frön skalas, torkas och mals. Graderas i olika renhetsgrader beroende på hur mycket som finns kvar av skal och grodd och renas på olika sätt beroende på hur det ska användas.
1) Guarkärnmjöl: Desinfekteras med t. ex. formaldehyd.
2) Kosmetiskt guarmjöl
: Renas med t. ex. hydroxypropyltrimoniumklorid. Kosmetiskt guarmjöl som används i hårvårdspreparat är en hårt manipulerad vara som bara används utvärtes. Det hör till de katjoniska tensiderna
Ursprung
Indien, Pakistan.
Beskrivning
1) Guarkärnmjöl
Guargummi som används i livsmedel och läkemedel är ett vitt till gulvitt pulver eller granulat som finns i olika finhetsgrader. Nästan utan lukt. Gamla tiders guarmjöl hade stark ammoniaklukt som dock försvann när det blandades med andra ämnen.
1) Guarkärnmjöl: Granulat: 100 ml väger ca 50 gram. 100 gram = ca 200 ml. 
2) Kosmetiskt guarmjöl:   100 ml väger ca 71 gram. 100 gram = ca 140 ml. 
• Olösliga i oljor och eteriska oljor.
• Löser sig snabbt och lätt i kallt och varmt vatten.
pH och inkompatibiliteter
1) Guarkärnmjöl
• Gelé blir svagt surt (pH runt 6) oc tål pH-förändringar mellan 4 och 10,5 utan att lösas upp.
• Gelé tål iblandning av andra förtjockningsmedel som agar-agar, dragant, gelatin, gummi arabicum, pektin, stärkelse och xantangummi. Eftersom det löses i kallt vatten är det lämpligt till aloegelé.
Innehåll
1) Guarkärnmjöl
Lejgur uppges bestå av "minst 90 % granulat av guarbönans fibrer" - vad skulle resten kunna vara? Rent guarmjöl:
• Slemämne: Guarmjöl består huvudsakligen av sockerarter (polysackarider som d-galaktos, d-mannos) som fungerar som slemämne. Guarmjöl som används i livsmedel innehåller enligt amerikansk och europeisk standard minimum 75 %, vanligen runt 80 % slemämne (galactomannan, guaran).
• Vatten (upp till 14 %).
• Protein (upp till 7 %).
• Olösliga fibrer (upp till 4 %).
• Aska (upp till 1,5 %).
• Tungmetaler: Maximumhalterna är reglerade: Koppar och zink max 50 ppm (miljondelar), zink 25 max ppm, bly 10 max ppm, arsenik max 3 ppm. 
• Restprodukter: 2004 hittades höga halter formaldehyd, som används för att desinfektera mjölet. "Tekniskt guarmjöl", som används i t. ex. papper, renas inte mycket och det är heller inte så noga vilka restprodukter som blir kvar.
Hållbarhet
Hållbara i åratal om de förvaras torrt. 
Inköp We don't sell, we tell!
1) Guarkärnmjöl: Lejgur granulat på apotek för runt 90 kr per 250 gram.
2) Kosmetiskt guarmjöl:   Hos importörer av eteriska oljor för runt 80 kr per 100 gram och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Förtjockningsmedel
1) Guarkärnmjöl
Förtjockningsmedel och vattenbindare i krämer. Geléet tål stora pH-variationer; det kan t. ex. användas som stabiliseringsmedel i sura emulsioner, som annars kan vara svåra att få att hålla sig tjocka.
Geléet blir halvgenomskinligt och gräddtjockt, klibbar inte och blir inte mjöligt på huden när det torkar. Kosmetiskt guarmjöl klumpar snabbt ihop sig så man får vispa snabbt.
Gelé: 5 % guarkärnmjöl eller 1-2 % kosmetiskt guarmjöl
2) Kosmetiskt guarmjöl
Fungerar som förtjockningsmedel med anjonaktiva tensider (de flesta) i schampo och tar bort den statiska elektriciteten som tensidernas negativa laddning skapar. Doseringen beror bl. a. på vilka tensider som ingår.
Schampo: 0,5-2 % kosmetiskt guarmjöl

Mat och dryck
1) Guarkärnmjöl (E 412 Guarkärnmjöl)
Får användas utan mängdbegränsning i alla livsmedel som får innehålla tillsatser, utom i torkade livsmedel som ska tillsättas vatten direkt vid förtäring (bantningsbulk).
Det förtjockar och stabiliserar konsistensen i sådant som ketchup, dressing, yoghurt, glass och milkshake (1 %). I frysta livsmedel som glass förhindrar det kristallisering genom att binda vatten. Det används också som tablettslagningsmedel.
Invärtes bruk
1) Guarkärnmjöl
Lejgur används medicinskt som fiberkoncentrat (bulkmedel) vid bantning och som laxermedel. Diabetiker tar det för att det anses sänka blodsockerhalten. En del studier tyder på att det sänker kolesterolhalten i blodet men här går resultaten isär.
Giftighet
1) Guarkärnmjöl
Guarmjöl tas inte upp av mage eller tarm men kan påverka upptaget av andra ämnen och läkemedel. Stora doser är laxerande. Inga rekommendationer finns om högsta dagliga intag. Varken pulver eller tabletter ska intas torrt eftersom det kan börja svälla innan det nått magsäcken; folk har kvävts av guarkärnmjöl som börjat svälla redan i matstrupen. Det är förbjudet som bantningsmedel. Eftersom moderväxten är en ärtväxt/baljväxt kan den som är allergisk mot ärter, bönor och jordnötter överreagera på mjölet. Folk som inandats pulvret under en längre tid har utvecklat allergi mot det.
Miljö 1) Guarkärnmjöl
KRAV-godkänt emulgerings / stabiliserings / förtjockningsmedel

Litteratur: Se t ex Lodén (2002), Lodén (2008), Reynolds (1996). Som livsmedelstillsats: Hanssen (1986), Livsmedelsverket (1998), Nilsson (2007), Nilsson (2008), SLV FS 1999:22, SLV FS 1999:22, Zinck och Hallas-Møller (2005).
Nätpublikationer:
Livsmedelsverket: E-nummernyckeln (2009 02 13). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 16).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/guarmjol.html
Datum: 2018 07 19 - Uppdaterad: 2009 11 5
Cookieinfo
Made with a Mac