Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Emulgeringsmedel - Fetter

Glycerylstearat


Synonymer
1) Glycerylstearat, glycerolstearat, glycerinstearat, glycerylmonostearat, glycerolmonostearat, glycerinmonostearat, mono- och diglycerider av stearinsyra, vegetabilisk emulgator. Handelsnamn som VE-fett, Lamecreme Zem
2) Glycerylpalmitat; glycerinpalmitat, mono- och diglycerider av palmitinsyra
Farmakopénamn 1) Glyceroli monostearas
E 471 Mono- och diglycerider av fettsyror
CAS-nummer 1) 31566-31-1
2) 26657-96-5
1) Glyceryl stearate
2) Glyceryl palmitate
Engelska namn
1) Glyceryl stearate, glyceryl monostearate, glycerol stearate, stearic acid monoester with glycerol, GMS, monostearin, monoester with glycerol
2) Glycerol palmitate, glyceryl palmitate, glyceryl monopalmitate, palmitic acid monoester with glycerol, GMP, monopalmitin
Andra namn
Romanska språk
1) Monostéarate de glycérol, monostéarate de glycérine (franska)
Nordiska språk
1) Mono- og diglycerider af spisefedtsyrer (danska)
Andra språk
1) Glyzerinmonostearat (tyska)

Tradition

Apoteken hanterade omskapade fetter tidigt på 1900-talet och kallade dem oromantiska namn som neutralfett och hårdfett (Adeps solidus). För att förstå potentialen i dem krävdes driftig amerikansk livsmedelsindustri, som började använda dem som förtjockningsmedel på 1940-talet. Idag är kosmetikabranschen en stor avnämare för fettblandningarna, som säljs under många fantasifulla handelsnamn och ingår i var och varannan hudkräm, där de kan beskrivas som kort och gott "vegetabilisk emulgator".
Farmakopéerna
Olika varianter är officinella i både den amerikanska och europeiska farmakopén.

Framställning
En eller två fettsyror förestras med glycerin till ett nytt fett (glycerid). Fettsyrorna kan komma från vegetabiliskt eller animaliskt fett. Industrins huvudkällor är talg, palmolja och palmkärnolja. En del beteckningar säger något om ursprunget, t. ex. palmfettsglycerid ("palmfettsfett") och talgglycerid ("talgfett").
1) Glycerylstearat:
Fettsyran är stearinsyra (resultat: ett stearat).
2) Glycerylpalmitat:
Fettsyran har varit palmitinsyra (resultat: ett palmitat).
Ursprung
Mycket kommer från Tyskland.
Beskrivning
1) Glycerylstearat: Vit, vaxig och spröd massa, ofta i form av pulver, liknande stearinflingor men utan glans. Lätt fettlukt. Flera varianter finns med smältpunkter från 27° och uppåt, de vanliga i dagens handel smälter vid 54-57°, det som säljs som VE-fett vid 61°.
2) Glycerylpalmitat: Ser ungefär likadant ut: Ett vitt eller gultonat, vaxigt pulver eller flagor som smälter vid 55°.
1) Glycerylstearat: Glycerylstearat: 100 ml väger 53-55 gram. 100 gram = 190-182 ml.

Monoglyceriderna är ganska lösliga i vatten och emulgerar lätt. I smält form kan de skakas med upp till lika delar vatten till en vit emulsion som stelnar till en fast vit massa när den svalnar. Diglyceriderna löses och emulgerar sämre, triglyceriderna sämst.
• Lösliga i alkohol.
• Kan i smält form blandas med oljor.

pH och inkompatibiliteter
• Innehåller stearatet tvål (natriumoleat) blir det inkompatibelt med bland annat syror och zinkoxid.

Innehåll

Dessa konstgjorda fetter är inte så "rena" som namnen stearat och palmitat antyder och behöver heller inte vara det. I glycerylstearat dominerar stearinsyra, i glycerylpalmitat palmitinsyra, mycket lika varandra, och rester av andra fettsyror brukar också finnas. Fördelningen av fettsyror:
Mättade fettsyror 90 %
Stearinsyra respektive palmitinsyra - huvudsakligen.
• Palmitinsyra respektive stearinsyra - lite.
Fria fettsyror - små mängder fettsyror som inte förenats med glycerin.
Övrigt
• Fritt glycerin: Lite; europeiska farmakopén tillåter högst 6 %.
• Tvålen natriumoleat: några % kan ingå.
Antioxidanter, t. ex. BHT: Tillsätts ofta.
• Stabiliseringsmedel: Tillsätts ofta.
Mono-, di- och triglycerider
Glycerider är fett = en eller flera fettsyror bundna till glycerin.
• Monoglycerider ("enkelfetter"): En fettsyra förestrad med glycerin. Finns inte i naturen utan tillverkas av fettsyror. Exempel: Glycerylmonostearat i USA:s farmakopé ska ha minst 90 % monoglycerider, brittiska farmakopén har en monostearat med endast 40-50 %.

• Diglycerider ("dubbelfetter") som : Två fettsyror förestrade med glycerin. Finns endast tillverkade. Exempel: glyceryldistearat
• Triglycerider, ("trippelfetter"): Tre fettsyror förestrade med glycerin. Den vanliga formen i naturen och människokroppen (över hälften av hudens talg är triglycerider). Vid matlagning bryts en del ner till mono- och diglycerider. Triglycerider tillverkas också. Mättad stearinsyra + enkelomättad oljesyra + fleromättad linolsyra kan kombineras till 18 nya triglycerider med olika egenskaper, t. ex. varierande smältpunkter.
Exempel: Stearin, Capric.

Varianter

Stearin: Triglycerid av stearinsyra, palmitinsyra och någon eller några till.
• Självemulgerande glycerylmonostearat, glycerylstearat SE: Engelska namn: Selfemulsifying glyceyl monostearate, monostearin emulsificans. Mono-, di- och triglycerider av stearinsyra, palmitinsyra och andra fettsyror. Farmakopéerna i Storbritannien och USA kräver minst 30 % monoglycerider. Brittiska maxtal är därtill högst 18 % fria fettsyror, 6 % förtvålade fettsyror och 7 % glycerin.
Blandningen liknar vanligt glycerylstearat och fungerar på samma sätt. Den främsta begränsningen består i innehållet av förtvålat fett (natriumoleat), som gör att den lutar åt alkalisk och blir svårt att emulgera med sura ingredienser och inkompatibel med t ex zinkoxid.

Ersättning
1) Glycerylstearat
• I recept där glycerylstearat (handelsnamn VE-fett) ska kombineras med natriumstearoyllaktylat (MF-fett) går det, till en viss gräns, att ersätta glycerylstearat med triglyceriden stearin.
• På motsvarande sätt kan glycerylstearat ersätta stearin i
stearatkrämer.
Hållbarhet
Kan härskna. Förvaras i lufttät glasburk, svalt och mörkt.
Inköp We don't sell, we tell!
1) Glycerylstearat: Hos importörer av eteriska oljor för runt 40 kr per 100 gram och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker som för råvaror till kosmetika.

Emulgeringsmedel
Glycerinestrar (glycerolestrar) är mycket vanliga som emulgeringsmedel och som hjälpande stabiliseringsmedel i lotioner och andra magra emulsioner. Alla är fuktighetsbevarande och lätt fettande.
1) Glycerylstearat ensamt: I feta, skyddande krämer som handkräm, fotkräm och andra feta emulsioner fungerar glycerylstearat dåligt ensamt men är ett bra stabiliseringsmedel ihop med t. ex. bivax och cetylalkohol. Allt rörs ihop i samma fas och har då fördelen att kunna smältas om ifall det inte blir bra. Man gör en fettfas med 6-8 % glycerylstearat, 3-4 % bivax och 1-2 % cetylalkohol. Runt 15 % är olja, som kan varieras genom tillsats av ca 2-3 % sheasmör eller kakaosmör. Runt 75 % av hela emulsionen är vatten eller annan vätska. Glycerylstearat kan också blandas i vattenfasen med någon svag alkalie, t ex i stället för stearin i stearatkrämer.
1) Glycerylstearat i kombination: Vanligast är att använda glycerylstearat ("VE-fett") i en fettfas med ungefär dubbla volymen natriumstearoyllaktylat ("MF-fett") i en vattenfas. Dessa krämer kan göras både magra och feta.
Lotion (5-10 % fett): 0,5-2,5 % glycerylstearat
Fuktkräm, dagkräm (10-20 % fett): 3 %  glycerylstearat

Nattkräm (20-25 % fett): 4-5 % glycerylstearat
Fotkräm, handkräm (30-35 % fett): 5-6 % glycerylstearat
Konserveringsmedel
Inte ett regelrätt konserveringsmedel, men monoglycerider har visat sig vara effektiva mot en del grampositiva bakterier, jäst- och mögelsvampar, och kan i alla fall förstärka annan konservering.

1) Glycerylstearat: Milt hudirriterande. Kan ge allergiska reaktioner.


Mat och dryck

Monoglycerider emulgerar lätt även i kroppen. Triglycerider ("blodfetter") är den vanligaste formen i livsmedel och i kroppen och den som lättast tas upp, i motsats till t. ex. fria fettsyror.
1) Glycerylstearat (E 471 Mono- och diglycerider av fettsyror) får användas utan mängdbegränsning i alla livsmedel som får innehålla tillsatser. Det har stor användning som stabiliserings- och emulgeringsmedel i livsmedel, inte bara uppenbart konstgjorda livsmedel som puddingpulver och chokladdryckspulver. Det tillsätts också i bröd för att hålla det färskt längre.

Giftighet Ogiftigt. Uppför sig i kroppen ungefär som naturligt fett. Rekommendationer om högsta acceptabla dagliga intag (ADI) finns inte.
Miljö
Danska Miljøstyrelsen bedömer glycerylstearats miljöfarlighet som liten. Godkänt av Svenska Naturskyddsföreningen som Bra Miljöval av emulgeringsmedel.

Litteratur: Se t ex Andersen (1998), Antczak och Antczak (2001), Bolin och Gustaver (1960), Johansson (1996), Lodén (2002), Lodén (2008), Poucher och Howard (1974), Okholm (1973), Reynolds (1996). Som livsmedelstillsats: Hanssen (1986), Livsmedelsverket (1998), Nilsson (2007), SLV FS 1999:22, Zinck och Hallas-Møller (2005).
Nätpublikationer: SNF Bra Miljöval: Other additives (2005 07 20). Livsmedelsverket: E-nummernyckeln (2009 02 13).
European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 15).


© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/glycerylstearat.html
Datum: 2018 07 16 - Uppdaterad: 2009 11 6
Cookieinfo
Made with a Mac