Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Estrar

Geranylacetat


Synonymer
Ättiksyrageranylester, ättiksyregeranylester
CAS-nummer 105-87-3
Geranyl acetate
Engelska namn
Geranyl acetate, trans-3,7-dimethylocta-2,6-dien-1-yl acetate
Andra namn
Romanska språk
Acétate de géranyle (franska)

Andra språk
Geranylacetat (tyska)
Förväxlingsrisk
Geraniol, som geranylacetat görs ur.

Framställning • Källor: Finns i många eteriska oljor, t. ex. lavendel, palmarosa, citronella, mejram.
• Tillverkning: Ester som bildas när alkoholen geraniol oxideras (syre upptas, väte avges) tillsammans med ättiksyra.
Beskrivning
Färglös vätska som kokar vid ca 154°. Vaxig, tvålig, spritig smak.
100 ml väger 91-92 gram. 100 gram = 110-109 ml.
• Olöslig i vatten, så gott som olöslig i glycerin.
• Lösligt i 96 % alkohol, vegetabiliska oljor, mineraloljor, propylenglyko.
pH och inkompatibiliteter
• Instabil i alkalisk miljö.
Innehåll
Kan göras nästan helt ren. Det är särskilt viktigt att den är fri från rester av terpener.
Varianter
• Cyklo-geranylacetat (ättiksyrecyklo-geranylester) - violdoftande.
Ersättning • Används för framställning av syntetisk rosenolja.
Inköp We don't sell, we tell!
Inget man hittar i svenska butiker.

Doftbeskrivning
Söt, grön och fruktig citrus-blomdoft - åt rosenolja, lavendelolja och päron. Påminner om linalylacetat, säger kemisten.

Flyktighet
Inte särskilt stark doft. Mellannot.

Doftblandning
Går bra ihop särskilt med blomdofter (jasmin, lavendel, ros).
Användning
Används för att göra falska dofter (bergamott, lavendel, rosmarin), för att ge sötma i rosdofter, lavendeldofter och blomdofter.
En branschrekommendation är upp till 12 % av doftämnena.
• Rumsparfym: Lugnande och avspännande.
Fast tvål Tål alkalier dåligt (måste fixeras väl) men används mycket i tvålparfym särskilt för att ge doft av ros, jasmin och lavendel.
Kan irritera huden.

Giftighet
FAO/WHO har beräknat 500 ug (mikrogram) per kilo kroppsvikt som acceptabelt dagsintag.

Litteratur: Se t ex Kruskopf (1959), Naves (1947), Poucher och Howard (1974), Thompson (1928).
Nätpublikationer: Good Scents Co. (2006 07 29). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 09 15).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/geranylacetat.html
Datum: 2018 10 18 - Uppdaterad: 2009 09 15
Cookieinfo
Made with a Mac