![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fast tvål - Såpa Förtvålningstabell |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Förtvålningstal
|
Det är noga med proportionerna mellan fett/olja
och alkalier. För mycket fett gör tvålen
mjuk och lätthärsknad, för mycket alkalier
gör den alkalisk och hudovänlig. Det traditionella
sättet att ange hur mycket alkalier som krävs
är med förtvålningstal - hur många gram (eller mg) natriumhydroxid eller kaliumhydroxid som krävs för att förtvåla 1 kilo (eller gram) fett. Alkaliernas vikt ska inte dras från fettets, utan tvålen ska göras med 1 kilo fett plus angiven vikt alkalier, som först löses i dubbla vikten vatten. Natriumhydroxid: Hur många mg/gram natriumhydroxid som krävs för att förtvåla 1 gram/kilo fett till tvål. Förtvålningstal kring 130-140 är vanliga. Exempel: Förtvålningstal 134 = det krävs 134 gram natriumhydroxid för att förtvåla 1 kilo olja eller fett, alltså 13,4 % av oljans/fettets vikt. Kaliumhydroxid (det förtvålningstal svenska farmakopéer använt under 1900-talets första häft): Hur många mg/gram kaliumhydroxid som krävs för att förtvåla 1 gram/kilo fett till såpa. Förtvålningstal kring 180-190 är vanliga. Exempel: Förtvålningstal 188 = det krävs 188 gram kaliumhydroxid för att förtvåla 1 kilo olja eller fett, alltså 18,8 % av oljans/fettets vikt. För att förvandla ett värde för natriumhydroxid till ett för kaliumhydroxid: dividera med 40 och multiplicera med 56,1. Exempel: 134 (natriumhydroxid) : 40 x 56,1 = 188 (kaliumhydroxid). Syratal: Hur många mg/gram kaliumhydroxid som krävs för att neutralisera 1 gram/kilo fett. Halva syratalet ger halten fria fettsyror. Exempel: Syratal 4 = 2 % fria fettsyror. Ju högre syratal desto beskare smak men lättare att förtvåla. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Variationer | Förtvålningstabeller brukar se mycket exakta
ut men värdena kan ibland skilja så mycket
som 5-10 % - oljor är olika i olika länder och
tider och beter sig olika beroende på ålder
och raffinering. Nedanstående tabell omfattar hela
vidden från högsta till lägsta funna värde
från 1930-talet och framåt. Högre värden tenderar att vara äldre och innebär större risk för en alltför luthaltig och hudovänlig tvål. Sådan tvål kan överfettas generöst. Vid tveksamhet, välj det lägre värdet eller ta genomsnittet och dra sedan ifrån 3-4 %. Det måste göras konsekvent, d.v.s. för alla oljor och fetter i samma tvål. Överfettning behövs sällan utan kan tvärtom ge alltför mjuk tvål. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ersättning
|
Oljor och fetter med samma förtvålningstal är utbytbara. Hittar man alltså ett gammalt recept med björntalg kan detta bytas ut mot makadamiolja. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Blandade fetter | Kallrörd tvål på bara olja är besvärlig att förtvåla och blir lätt för mjuk. Åtminstone en fjärdedel bör vara något fast fett. Förtvålningstalet för blandningen, som kommer att ligga någonstans mitt emellan oljan/oljorna och fettet/fetterna, räknas ut enligt följande exempel: | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Proportioner |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Se även
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Litteratur:
Se t ex Bolin och Gustaver (1960), Coss (1998), Failor
(2000 [1], 2000 [2]), Gaugin (1947), Poucher och Howard
(1974), Svanberg (1932), Svanberg (1938), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farmakopén X (1925), Thomssen (1947).
Nätpublikationer: Elaine White: The amount of lye required to make soap (2007 05 08). Majestic Mountain Sage: Lye calculator (2007 05 08). Miller's homemade soap pages: Saponification numbers for lye (2007 05 08). |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
© Shenet 1997 - 2013 |