Shenet
Växter Råvaror  Referens Sök Forum Kontakt Hem
Macerat - Dekokter - Bruna färgämnen

Valnötsfärg


Moderväxt
Valnöt (Juglans regia)
Synonymer
Valnötsextrakt, valnötsolja
Farmakopénamn Extractum Nucum Juglandis, Extractum Juglandis, Extractium Juglandium
Engelska namn
Black walnut extract
Förväxlingsrisk
Valnötsolja - olja pressad ur mogen valnöt

Tradition
Att valnötsskal färgar undgår ingen som bor i närheten av träden. Romarna färgade både hår och ylle med dem. Också själva nötterna och trädets blad, rötter och rotbark har använts till färgning. Under 1800-talets senare hälft lade kemister ner en hel del energi på att få fram färgämnet ur skalen men ännu vid mitten av 1900-talet hade man inte lyckats.
Farmakopéerna
Endast nötterna har varit officinella i Sverige. De togs upp i farmakopéns första upplaga (1775) och utgick fr.o.m. den sjunde (1869).
Framställning
Växtdelar
• Fruktskal: Utdrag för hårfärgning görs bäst på omogna nötters ytterskal, färskt (grönt och läderartat) eller torkat (brunsvarta bitar).
• Fruktkött (nöt): Farmakopéernas utdrag för invärtes bruk gjordes på fruktköttet. Fram till 1800-talets mitt skulle nötterna vara omogna, därefter använde man även mogna. "Vid de färska skalens avskiljande och utpressning bör man undvika saftens beröring med blotta händerna, vilka därav för lång tid bliva svarta eller svartbruna", råder en apotekarhandbok.
• Blad: Även torkade blad kan användas men färgar inte lika starkt som nötter och nötskal. Bladen ska torkas snabbt eftersom färgeffekten försvagas av långsam torkning och av förvaring. Både färska och torkade blad läggs i blöt innan de används.
• Rötter och deras innerbark har också använts till textilfärgning (mörkbrunt). Barken ("valnötsbark") ger svagare färg än övriga delar.
Medium
• Vatten är det vanliga i både kosmetiska och medicinska recept. Fruktskal eller blad får dra i rumstempererat vatten några dagar eller stöts bara ihop och industas sedan till önskad konsistens. Alkohol tillsätts ibland; det hjälper till att lösa färgämnet. Ju kallare färgningen görs desto mer kommer färgen att slå i gult och rött. Med tillsats av alkalier som ammoniak blir färglösningen purpurröd. Inga tillsatser behövs vid textilfärgning - det är bara att lägga tyget i dekokten tills det har önskad brun färg.
• Olja: Oljeutdrag görs med värme. Ovanligt, och det är tveksamt om mycket färgämne löses i oljan. Garvämnena gör det inte.
Beskrivning
• Vattenutdrag: Mörk, mer eller mindre tjock vätska beroende på hur mycket den dunstats in. "Extraktet är svartbrunt och har en syrlig, sammandragande smak; med vatten ger det en svartbrun, grumlig lösning", beskriver samma apotekare indunstat extrakt av omogna nötter. Tillsatser kan ändra färgen; se nedan om pH.
• Oljeutdrag är en jämn smet.
• Vattenutdrag beräknas som vatten: 100 ml väger 100 gram.
• Vattenutdrag med 15-20 % alkohol (volym): 100 ml väger 98 gram. 100 gram = 102 ml. För detaljer, se alkoholmått.
• Oljeutdrag beräknas som olja: 100 ml väger ca 92 gram. 100 gram = 109 ml.
• Vattenutdrag, med eller utan alkohol eller alkalier, kan blandas obehindrat med vatten, glycerin och alkohol, men inte med oljor, även om ammoniaken hjälper till lite. Eteriska oljor löses inte; blandningen måste skakas om före användning.
• Med oljeutdrag är det tvärtom - de är blandbara med vegetabiliska och eteriska oljor men inte med vatten eler glycerin.
pH och inkompatibiliteter
• Vattenutdrag: Färgämnets löslighet förbättras och färgeffekten blir kraftigare med tillsats av alkohol (15-20 % av volymen). Alkalier (upp till halva vätskevolymen ammoniak) har samma effekt och gör också lösningen purpurröd. Det bör inte kombineras med alun (surt) som kan ingå som betningsmedel (5 % av vikten).
Innehåll
Vattenutdrag, särskilt på skal, är rika på garvämnen. Det mörkt rödbruna färgämnet juglon (juglansbrunt), lite eterisk olja, bitterämne.
Hållbarhet Att döma av recepten nedan kan extraktet sparas. För garvämnenas skull bör det förvaras i väl tillslutet kärl, inte av aluminium, järn eller koppar. Se mer om metall och andra material under Redskap.
Inköp We don't sell, we tell!
Omogna skal blir nog svårt att hitta i butik. Det gäller alltså att känna ett valnötsträd.

Hudläkemedel
• Vattenutdrag (blad, skal, fruktkött, bark) är sammandragande och har alla använts inom skol- och folkmedicin på hudskador, sår, eksem, herpes och diverse utslag, till och med lepra.
• Vattenutdrag (blad, och ännu mer skal, med mycket garvämnen) har kraftig peelingeffekt. Det berättas om en fräknig fransk 1800-talshertiginna som varje höst flydde till sitt lantgods och tog en kur genom att gnida in ansiktet med färska valnötsskal. Ansiktet blev nästan svart, men efter några veckor fjällade överhuden och därmed fräknarna av och hon kunde återvända till Paris.
Färgämne
• Vattenutdrag (blad, och ännu mer fruktkött och blad, bäst lätt alkaliskt) ger brun färg.
• Vattenutdrag (blad, och ännu mer skal) bleker genom peelingeffekten.
Insektsbortstötande medel
• Vattenutdrag (blad) har använts av bönder i Skandinavien mot ohyra på boskap.
Det starkt sammandragande bladutdraget har använts i nordisk folkmedicin mot finnar. Också här har den pressade valnötsoljan fått rykte som effektiv.
• Skorvmedel: Vattenutdrag (blad) har använts i svensk skolmedicin i hårvatten mot skorv.
• Tonande medel: Vattenutdrag (fruktkött, skal) färgar sakta men säkert hår kastanjebrunt till mörkbrunt, bäst om man gör utdraget lätt alkaliskt.
• Hårväxtbefrämjare: Alla slags utdrag på skalen har ansetts befrämja hårväxten, för det syns ju redan på nötens utseende att den är bra för huvudet.
• Hårborttagande medel: "Valnötsolja" användes på 1700-talet av engelska mödrar för att göra barns panna högre genom att höja hårfästet. Avsikten var inte bara att ta bort hår utan att hejda tillväxten av nytt. Kattskit i vinäger har använts för samma syfte.
Tandvård Vattenutdrag som sammandragande munvatten när tandköttet är inflammerat.
Vattenutdrag vid eksem, i antiperspirerande fotbad.
Garvämnena, särskilt rikligt i skalutdrag, kan skada huden.

Invärtes bruk
Bladavkok har använts i svensk folkmedicin mot körtelsjukdomar, nötextrakt i skolmedicinen som maskfördrivande medel. "Dekokt av valnötsskal är maskdödande och öppnande: i synnerhet mot binnikemasken, även så av kärnorna utpressade oljan", sägs i det ovan nämnda svenska botaniska verket från slutet av 1700-talet.

Recept
Recept I
(nötter i vatten)
• Omogna valnötter
Vatten - så mycket som behövs
Stöts i träkärl med trästöt. Det erhållna industas varsamt på svag sandbadsvärme till honungskonsistens. Farmakopénamn: Extractum Nucum Juglandis.
(Källa: Pharmacopoea suecica 1775)
Recept II
(fruktkött i vatten)
• Det omogna fruktköttet av valnöt
• Destillerat vatten - lite
Valnötsskal (det omogna fruktköttet) blandas med lite destillerat vatten och sönderstötas i ett kärl av sten eller trä. Den därav utpressade saften avdunstas till dess den har honungs tjocklek. Farmakopénamn: Extractum Juglandium.
(Källa: Berlin 1851 efter Pharmacopoea sucecica 1845)
Recept III
(blad i vatten)
• Färska eller torkade blad av valnöt
Vatten
Koka bladen, sila. Tvätta ögonhåren rikligt härmed morgon och afton för att färga dem svarta.
(Källa: Pio 1922)
Recept IV
(fruktkött och blad i vatten)
• Färska nötter eller färska eller torkade blad av valnöt
Vatten
Alkohol - 1/6 av dekoktens mängd
Koksalt - lite
Färska nötter skärs sönder fint, blad (både färska och torkade) mjukas upp i vatten. Får koka i vatten tills färgämnet dragits ut. Silas, varefter alkohol och salt tillsätts. Allt får stå en vecka; omröres emellanåt. Tappas på buteljer och korkas väl. Håret måste vara helt fettfritt när färgmedlet används, för det fäster inte på fett hår. Håret ska också vara helt torrt. Borsta in vätskan i håret länk efter länk.
(Källa: Wenström 1938)
Recept V
(skal i olja)
Olivolja - 1 kilo
• Skal av färsk valnöt, pulveriserade - 200 gram
Neroli för parfymering - 1 gram
Valnötsskalen och olivoljan knådas ihop i en mortel till en jämn pasta. Därpå uppvärmes blandningen på ett vattenbad tills allt det vatten som finns i skalen har avdunstat. Efter filtrering tillsätts neroliolja. Till hårfärgning.
(Källa: Gaugin 1947)
Recept VI
(skal i vatten)
• Skal av färsk valnöt, pulveriserade - 900 gram
Rosenvatten - 240 ml
Alkohol (96 %) - 200 gram
Alun - 60 gram
Alunpulvret löses i rosenvattnet och valnötsskalen utrivs med lösningen. Därpå tillsätts alkoholen. Får stå en vecka och filtreras sedan. Används till att ge håret en brun ton.
(Källa: Gaugin 1947)
Recept VII
(skal i vatten)
• Skal av färsk valnöt, pulveriserade - 500 gram
Vatten, destillerat - 1 liter
Ammoniak (25 %) - 500 ml
Eau de Cologne - så mycket som behövs
Vatten och ammoniak blandas. Valnötsskalen får laka ur i blandningen en vecka. Filtreras. Indunstas på vattenbad till en tunn sirap som blandas med halva sin volym Eau de Cologne. Används till att färga håret brunt.
(Källa: Gaugin 1947)
Recept VIII
(skal i vatten)
Vatten
• Gröna ytterskal av omogna valnötter 
Salt - en nypa
Krossa skalen och låt dem dra i vatten med salt i tre dagar. Tillsätt kokande vatten och sjud fem timmar - ersätt bortkokat vatten med nytt. Pressa ur vätskan. Koka ihop till en fjärdedel. Används som sköljmedel på nytvättat hår för att ge brun till svart färg.
(Källa: Buchman 1975, Bremness 1995, Neal's Yard 1997) 
Recept IX
(skal i vatten)
Vatten - 5 liter
• Färska, gröna skal av valnöt - 50-200 gram
Skalen hackas och blötläggs dagen före färgningen. Kokas ur 1 timme och silas ifrån.
(Källa: Sandberg och Sisefsky 1980)
Anm. Ett recept på valnötsfärg till textilfärgning. Garnet ska betas först (100 gram garn får ligga en timme i 5 liter 90° vatten tillsatt 20 gram alun) men det brydde man sig inte alltid om förr. Garnet får ligga i valnötsfärgen en timme vid 90° och sköljs sedan ur i vatten med så mycket ättika att det smakar surt. Garnet blir mörkbrunt.
Recept X
(blad i vatten)
• Torkade, skurna blad av valnöt - 1 kilo
Vatten - 1 liter
Kokas 30 minuter, silas av. Hela mängden tas i ett helbad, 3 dl i ett fotbad mot stark fotsvett.
(Källa: Nielsen 1991)

Litteratur: Se t ex Adrasko (1968), Berlin (1851), Gentz och Lindgren (1946), Nielsen (1991).
Nätpublikationer: Den virtuella floran (2006 11 09).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/fargvalnot.html
Datum: 2018 09 23 - Uppdaterad: 2009 03 6
Cookieinfo
Made with a Mac