Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Färgämnen

Pärlemorpigment


Engelska namn
Mother of pearl pigments, pearl pigments
Andra namn
Nordiska språk
Parlemorsfarve, perlemorspigment (danska)

Exempel Här endast några exempel på pärlemorfärgämnen som är så pass tillgängliga att de kan prövas för egna experiment eller som är värda en kommentar för att de nämns ofta i äldre recept eller har använts mycket genom åren.
Glimmer Synonymer: Mica, glimmer, ljus glimmer, vanlig glimmer, kaliglimmer, bearbetat glimmer, finfjällig kaliglimmer, muskovit, serecit, hydrerat kalium-aluminiumsilikat
Engelska namn: Mica, mica powder. Andra namn: Poudre de mica, mica (franska), Glimmer, Glimmerpulver (tyska)
INCI-namn: Mica, CI 77019. CAS-nummer 12001-26-2.
• Framställning: Glimmer är ett grupp v
anliga mineral som spaltas i tunna skivor i bergarter som gnejs, granit och glimmerskiffer; de fås som biprodukt i kvarts- och fältspatgruvor. I Sverige bröts de åtminstone så sent som på 1950-talet i Göteborgs och Bohus län (Berghem) och Jämtland (Väktarklumpen). Flera sorter finns; vit glimmer är värdefullast. För kosmetiskt bruk (etiketternas Mica) används vit glimmer och det liknande mineralet serecit (finfjällig kaliglimmer). Mals fint torrt eller vått varefter partiklarna kan täckas med andra ämnen som titandioxid eller vismutoxiklorid.
• Beskrivning:
Ljus glimmer är nästan färglösa, mer eller mindre genomskinliga blad som bildar gråvitt eller silvervitt glänsande packar med brungul eller gröngul ton. De tål upphettning till 900°. Pulveriserad glimmer är ett mycket fint pärlemorpulver. Torrmald mica har en partikelstorlek på mindre än 150.000 nm (nanometer), våtmalning kan ge partiklar på mindre än 15.000 nm. Det är smått men långt ifrån nanostorlek. Om nanopartiklar, se under zinkozid.
• Användning: Ljus glimmer har använts bl. a. i kaminer och ugnar; stora skivor som fönsterrutor. Om kosmetiskt bruk rapporterade redan kapten Cook på 1760-talet från Noothasundet, där indianerna använde glimmer för att ge glitter åt huden. Vanlig glimmer i fin pulverform (etiketternas Mica) ger idag pärlemorglans åt schampo och andra tjocka emulsioner, tvålfärg, och all slags smink som ansiktspuder (vanligt i dagens mineral make up), läppstift och ögonskugga. Fördelar: Reflekterar ljus till ett starkt glitter och ger en mjuk känsla. Glittereffekten förstärks av talk. Nackdelar: Glittereffekten förstörs av för mycket färgade pigment. Färgen kan förändras under dagen när pulvret absorberar fett och svett från huden.
• Giftighet: Inte giftigt men kan utgöra ett arbetsproblem vid inandning i stora mängder; innehållet av kristallin kiseldioxid kan ge lungskador.

• Miljö: Betraktas inte som miljöskadligt.
• Mått och vikt: Kulörta pärlemorpigment: 100 ml väger 15-30 gram (gröna blandningar är tyngre: 50-60 gram). 100 gram = 667-337 ml (gröna: 200-167 ml).
Pärlemorpigment
Pigmentblandningar är liksom oblandat glimmer olösliga i vatten och olja (sjunker till botten) men kan slammas upp i emulsioner, läppstift, tvål och annat fast.
• Vitt pärlemorpigment: Titandioxid med glimmer, ett tätt vitt pulver med pärlemorglans.
• Kulörta pärlemorpigment: Till en bas av titandioxid + glimmer tillsätts
naturliga eller syntetiska normalpigment till skimrande nyanser.
Guanin Engelska namn: Guanine, crystalline fish guanine, natural pearl essence
INCI-namn: Guanine, CI 75170. CAS-nummer 73-40-5.
• Framställning:
Pärlemorglans tillverkad ur fiskfjäll; en vidareutveckling av pärlessens (nedan). Ju mindre partiklar desto mer glans medan större partiklar blir mer täckande. Ofta blandar man olika finhetsgrader för att få fram särskilda effekter.
• Användning: Får användas i all slags kosmetika. Kan ingå i t. ex. hårschampo
och nagellack. Kristallerna är olösliga i vatten och förstörs av alkalier men kan slammas upp i vatten, alkohol, propylenglykol, ricinolja och flytande paraffin.
Oljesyra
• Framställning: Enkelomättad fettsyra - se där.
• Användning: Ger inte täckande färg, utan används för att ge pärlemorglans till vita emulsioner, t. ex. hårschampo.

• Giftighet: Ogiftigt.
Pärlemor Moderdjur: Äkta pärlmussla (Melearina margaritifera) och många snäckor.
• Framställning: Ur insidan på skalet av pärlmusslan (Persiska viken, Östasien, Mellanamerika) och snäckor.
• Användning: En billigare variant av pärlor.
Pärlessens, pärlglans Andra namn: Essence d'orient (franska)
• Framställning: Fjäll från löja skrapas av, tvättas med ammoniak och blandas i ett gelatingelé. 30-40 fiskar ger 1 gram färdig gelémassa. Har tillverkats i Frankrike och Tyskland, första gången 1916.
• Användning: Av detta kunde göras konstgjorda pärlor och snart användes det också till pärlemorskiftande nagellack.
Pärlor • Framställning: Pärlor löses i syra varefter pulvret fälls ut med något alkaliskt ämne. Berömt är Kleopatras pärlvin, syrat vin med upplösta pärlor i. Detta drack hon inte för att bli vacker eller frisk (pärlor sägs vara bra mot sur mage) utan i en av de slöseritävlingar som hon och Markus Antonius brukade roa sig med. Hon vann.
• Användning: Har använts i smink.
Vismut Även: Vismutvitt, pärlvitt, spanskt vitt, vitt smink, vismutoxiklorid
Engelska namn: Bismuth chloride oxide, bismuth oxychloride, bismuth subchloride
INCI-namn: CI 77163 (CAS-nummer 7787-59-9)
• Tradition: Började tillverkas i början av 1800-talet.
• Användning: Får användas i all slags kosmetika. Ger huden vit pärlglans.
• Giftighet: Har samma nackdelar som blyvitt - är giftigt och mörknar när det utsätts för svavelångor, vilket man förr tyckte var mycket värre än giftigheten.

Lagstiftning • Se ingångssidan till Färgämnen för en lista på färgämnen som är förbjudna eller vars användning i kosmetika begränsas av lag i EU.

Litteratur: Se t ex Corson (1972), Lodén (2002), Lodén (2008), Lundegårdh (1971), Meyer (1952).
Nätpublikationer: SCCP (2007 06 19): Preliminary opinion on safety of nanomaterials in cosmetic products (2007 09 19). SCCP (2007 12 18): Opinion on safety of nanomaterials in cosmetic products (2009 01 16). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2009 01 16). Livsmedelsverket: Frågor och svar om nano-foods (2009 01 16).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/fargparlemor.html
Datum: 2018 07 21 - Uppdaterad: 2009 03 6
Cookieinfo
Made with a Mac