|
Örtoljor Fänkålsolja |
||
|
|
||
|
Moderväxt |
Fänkål (Foeniculum vulgare) - se där om växtens historia | |
|
Farmakopénamn |
Anethum oleum coctum, Oleum foeniculi | |
| CAS-nummer | • 84625-39-8, 85085-33-2 • 92623-75-1 • 92347-02-9 • 84455-29-8 • 93685-73-5 |
|
| • Foeniculum vulgare fruit extract • Foeniculum vulgare seed extract; Foeniculum vulgare vulgare fruit extract • Foeniculum vulgare capillaceum fruit extract • Foeniculum vulgare dulce fruit extract • Foeniculum vulgare piperitum fruit extract |
||
|
Engelska
namn |
Infused fennel seed oil | |
|
Förväxlingsrisk |
Fänkålsessens
- eterisk olja • Fänkålsinfusion (utdrag med vatten) • Fänkålstinktur (utdrag med alkohol) |
|
|
|
||
|
Tradition |
Eberspapyrusen daterad till 1550 f Kr har bland recepten fänkålsolja som en av ingredienserna. Den framställdes också i Grekland och Rom. Linné hade med oljan i sin Pharmacopaea Holmiensis ca 1740. stillatitum | |
|
Framställning |
Fröna
dras ut i olja. Filtreras.
Enklare fusk: Tillsätt fänkålsessens. Beredningsformen framgår inte av innehållsförteckningen. Alla "extract" kan vara vilken sorts extrakt som helst inklusive fänkålsinfusion, fänkålstinktur eller utdrag med lösningsmedel. |
|
|
Beskrivning |
Gröntonad olja. Ska inte vara grumlig. | |
| Beräkna som den använda oljan - runt 92 gram per 100 ml. 100 gram = ca 109 ml. | ||
| Ej blandbar med
vatten, glycerin. Blandbar med andra oljor. Eteriska oljor löses lätt, men oljan kan bli grumlig. |
||
|
Innehåll |
Oljan löser ut fänkålsessens, lite hormonämnen och gula fargamnen färgämnen. Oljehalten ökar när fröna lagras - höstskördade frön kan ha upp till 40 % högre halt på våren. | |
| Varianter | • Fänkålstinktur - utdrag med alkohol. • Fänkålsinfusion - utdrag med vatten. |
|
|
Hållbarhet |
Hållbar om en stabil olja används; undvik majsolja, solrosolja och tistelolja. Tillsätt lite E-vitamin så minskar risken för härskning. | |
|
|
||
|
Doftbeskrivning Stark söt fänkålsdoft - lakritslik. |
||
|
Hudläkemedel Lugnar och läker eksem. |
||
| Fänkål är bra på känslig hy och på fet hy med pormaskar. Livar upp glåmig och trött hy. | ||
| Utmärkt bas i en utdrivande massageolja, t ex för magmassage vid knip, på korsryggen vid mensvärk och blandad med geraniumolja till massage på celluliter. | ||
| Kan användas som badolja. | ||
|
|
||
|
Invärtes
bruk |
Nedanstående recept är endast för utvärtes bruk. | |
|
|
||
|
Recept |
||
| Recept I | Olja
- 2 delar Torkade frön av fänkål - 1 del Låt dra i rumstemperatur 8 dagar. Om fröna mixas dras mer ut, men silningen blir omständligare. Sila först av det grövsta genom trådsil och sedan genom sidentyg, nylon eller kaffefilter. Låt stå ett dygn så att de sista resterna av små partiklar sjunker till botten, dekantera försiktigt och filtrera igen. (Källa: Sign. Kido, 2000) |
|
|
|
||
|
Litteratur:
Se t ex Ebbell (1937),Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1977), Juneby (1999), Nielsen
(1991), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918),
Linné (1954), Neuendorf (1991), Stodola och
Volak (2000), Swahn (1996), Thomson (198), Ullmark (1997). Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 01 21). |
||
|
|
||
|
© Shenet 1997 - 2011 |
||