Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Terpener

Eukalyptol


Synonymer
Eukalyptol, cineol, 1,8-cineol, kajeputol, kajeputolja
Farmakopénamn
Eucalyptolum, Cineolum
CAS-nummer 470-82-6
Eucalyptol
Engelska namn
Eucaluptol, eucalyptole, cineole, cajeputol, cajeputene hydrate, 1,8-cineole, cineol-1,8, cineole 1,4, 1,4 cineole eucalyptol, 1,3,3-Trimethyl-2-oxabicyclo[2.2.2]octane
Förväxlingsrisk
Kajeputolja - äldre namn på eukalyptol. Oavsett vilket man menade med namnet så var det eukalyptol som lämnades ut på svenska apotek.

Tradition
Eukalyptol isolerades första gången 1870 ur eukalyptusträdet; därefter hittades det också i andra växter. Det kom ut på marknaden runt år 1887 och hamnade genast i halspastiller, munvårdspreparat och antiseptiska medel.
Farmakopéerna
Eukalyptol från arter av eukalyptus (Eucalyptus) eller kajeput (Melaleuca) blev officinellt i Sverige 1901, då det ersatte eukalyptusolja och kajeputolja, och stod kvar t.o.m. 1925 års upplaga av farmakopén. 1926 års apotekspris var 45 öre per 10 gram. Det upptogs inte i 1964 års nordiska farmakopé men finns med i dagens europeiska. 
Framställning
Monoterpen och eter som finns i otaliga eteriska oljor, t. ex. i kardemumma (runt 50 %), spansk salvia (18-35 %), kajeput (15-65 %), spiklavendel (25-30 %), rölleka (8-10 %), rosenträ (upp till 10 %), pepparmynta (6-7 %). I oljor där terpinen 4-ol är den viktigaste ingrediensen (som tea tree) vill man ha låg halt eukalyptol (max 15 %) eftersom den antiseptiska effekten av terpinen minskar när halten eukalyptol är hög; dessutom gör högre halt eukalyptol oljan mer hudretande.
Isoleras ur eukalyptusoljor genom att man fryser oljan, leder in klorväte, behandlar med saltsyra och destillerar. Hemma kan man ställa flaskan i frysen.
Eukalyptusoljor
Framför allt finns eukalyptol i eukalyptusoljor (upp till 95 % i en del sorter); innehållet i oljorna standardiseras ofta. Exempel på naturliga eukalyptilhalter:
Vanliga eulayptusoljor: globulus 60-95 %, polybractea 90-95 %. Europeiska farmakopén kräver minst 70 %.
Pepparmyntsdoftande eukalyptusoljor: smithii 60-65 %, radiata 80-85 %, en del dives kan också innehålla mycket.
Citrusdoftande eukalyptusoljor: lite eller inget eukalyptol.
Beskrivning
Färglös eller svagt gulaktig vätska vätska som i kyla stelnar till en vit massa av kristallnålar, smälter vid -1° och kokar vid 176-177°. Bitter, kylande smak. Optiskt inaktiv.
100 ml väger 93 gram. 100 gram = 108 ml.
• Så gott som olösligt i vatten.
• Lösligt i 96 % alkohol, vegetabiliska oljor
, mineraloljor.
Ersättning
Eukalyptusessens.
Hållbarhet Förvaras som eteriska oljor - mörkt, svalt, tillslutet. Inte i närheten av homeopatiska preparat.
Inköp We don't sell, we tell!
På apotek för runt 110 kr per 50 ml.

Doftbeskrivning
Stark frisk lukt av eukalyptus eller kamfer.
I en undersökning i slutet av 70-talet där försökspersonerna fick klassa doftämnen på en skala från -10 (extremt obehaglig) till +10 (extremt behaglig), fick euaklyptol värdet +2.
Användning
Parfymerar rengöringsmedel, tandkräm, parfym (upp till 1,6 %), särskilt kryddofter, fruktdofter och friska blomdofter. Även som denatureringsmedel.

• Rumsspray: Blev i slutet av 1800-talet snabbt populärt som luktförbättrande medel i offentliga lokaler. Stimulerar centrala nervsystemet - tankeverksamheten skärps och koncentrationen ökar.
• För luftvägarna: Eukalyptol är liksom oxider i allmänhet slemlösande, slemutdrivande och antiseptisk. Har använts i inhalationsvätskor (0,5 %) som kramplösande medel vid kikhosta, bronkit och astma. En snabbmetod att lösa täppt näsa var att gnugga in några droppar eukalyptol i handflatorna och andas in. Hel eukalyptusolja (Eucalyptus globulus) är dock mer bakteriedödande än isolerad eukalyptol.
insektsmedel: Stöter bort insekter.

Hudläkemedel
Antiseptisk, milt retande och stimulerande på huden.
Rengöringsmedel
Har använts som desinfekterande medel vid sårbehandling.
Förekommer i olika tanvårdspreparat.
Eukalyptol är smärtlindrande och ökar blodcirkulationen lokalt vilket är skälen till användningen av eukalyptol och eukalyptusessens i smärtlindrande massage, t ex vid reumatism.
I svalkande och slemlösande bad.
Används som tvålparfym.
Lätt retande.

Mat och dryck
Smaktillsats i drycker, desserter, godis (mindre än 0,002 %).
Invärtes bruk
I hostrirap (upp till 1 %). Eukalyptol har också använts som upplivande medel; det verkar lätt stimulerande på centrala nervsystemet. Det är också maskfördrivande.
Giftighet
Ja. 1 ml har lett till koma, 3 ml har dödat. De eukalyptolrika eukalyptusoljorna kan döda en vuxen (3,5 ml) och ge barn kemisk lunginflammation. Hör till de starkluktande medel som inte ska användas ihop med homeopatisk medicin; det tros göra denna overksam.

Litteratur: Se t ex Gattefossé (1993), Gentz och Lindgren (1946), Lawless (1996), Leung (1980), Meyer (1952), Svenska farmakopén VIII (1901) Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farmakopén X (1925), Svenska farmakopén XI (1946), Valnet (1992). Hedoniskt värde: Bresle och Stenson 2002), Bresle (1986) som refererar till en undersökning av Dravniek et al (1979).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd: King's American Dispensatory (1898, 1900) (2003 12 22). Good Scents Co. (2006 07 31)
. European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 01 21).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eukalyptol.html
Datum: 2018 11 14 - Uppdaterad: 2009 01 21
Cookieinfo
Made with a Mac