![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eteriska oljor Eteriska oljors innehåll |
||
|
||
Oljor |
Destillerade
och pressade eteriska oljor ska inte innehålla
något annat än den eteriska oljan. Absoluter och hartsoljor innehåller förutom den eteriska oljan 1-15 % naturligt vax och fett som gör dem mer trögflytande. |
|
De eteriska oljorna är
bara en del av |
||
Naturliga variationer |
Yttre faktorer Yttre varierande faktorer påverkar växten och därmed oljans sammansättning, egenskaper och effekter. Allam är goda skäl för parfym- och livsmedelsindustrin att använda standardiserade kemikalier i stället. klimatfaktorer (nederbörd, ljus, temperatur, vindförhållanden), växtförhållanden (höjd över havet, jordmån, gödsling, fuktighet, växtgrannar), periodiska faktorer (vegetationsperiod, årstid, tid på dygnet), skörd (vilken tidpunkt på dagen växten plockas, hur mogen, färsk och fuktig den är vid plockningen, transportsätt och transporttid), framställning (temperatur, pH, lösningsmedel, torkning, lagring). Inom samma art När samma växtart kan variera i innehåll kallas de kemotyper av arten. Mest typisk är timjanoljan som finns i många olika kemotyper vars eteriska oljor kan vara mycket olika till sammansättning, doft och effekt. Olika växtdelar Olika delar av samma växt ger olika eteriska oljor med olika innehåll och doft. Det hjälper inte långt att veta att en olja kommer från pomeransträdet - pomeransoljan görs av frukskalet och är olik petitgrainoljan från bladen och nerolioljan från blomman. Olika beredningar Eteriska oljor innehåller inte samma ämnen som andra beredningar av samma växt. Örten salvia innehåller 10 % garvämnen och ett vattenutdrag på salvia blir därför rikt på garvsyra, medan ett spritutdrag på örten innehåller bara ite och destillerad salviaolja ingen garvsyra alls. De tre beredningarna har alltså olika innehåll, egenskaper och verkningar, och beskrivningar av den ena kan inte översättas rakt av till de andra. |
|
Rester
från
tillverkningen |
Vid extrahering till absoluter och resinoider används flyktiga lösningsmedel som alkohol (vanlig eller träsprit) och/eller petroleumprodukter (petroleumeter, bensen, aceton...). De tas bort efteråt men små rester blir alltid kvar. På grund av detta används absoluter och resinoider sällan i aromaterapi. | |
Rester
från
odlingen |
Konventionell odling I storskalig produktion odlas växterna med hjälp av gödningsmedel och bekämpningsmedel. Eftersom dessa ämnen vanligen är fettlösliga finns de kvar i den eteriska oljan och kan påverka den och dess terapeutiska värde. Alternativ odling Aromaterapins framväxt har skapat en marknad för mindre giftigt framställda oljor. De som finns i svensk hälsokosthandel kommer allt mer från ogiftigare odlingar. Vad som är ogiftigt är en definitionsfråga, bestämd av en brokig skara organisationer i olika länder. De har vanligen börjat som idealistisk intresseorganisationer, t. ex. för odlare, och har sedan i olika grad anpassat sig till marknadens krav. För organisationer med mycket cred kan märkning bli lönsam - ansök och betala hos oss och vi stämplar och marknadsför! Kravspecifikationen är en balansgång mellan allt för högt ställda krav (ingen kan leva upp till dem) och för lågt ställda (ger snabbt klirr i kassan men organisationsstämpeln blir snart meningslös). På senare år har det också uppstått organisationer som har märkning som affärsidé från början. EU-myndigheter har godkänt organisationer i olika länder - i Sverige KRAV och Demeter - vars kontroll ska uppfylla vissa krav mot att de får exklusiv rätt att använda vissa termer: Ekologisk: Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Spanien Biologisk: Tyskland, Frankrike, Italien, Grekland, Portugal, Nederländerna Organisk: England Därutöver förekommer termer som vildväxande, obesprutat, traditionellt odlat, naturenligt m.m. Ibland kan de tyckas löjligt överflödiga utom för att höja priset, t. ex. när de används om växter som bara kan förekomma vilda eller obesprutade - men vad vet å andra sidan vi nordbor om afrikanska stäppgräs? |
|
Tillsatta
ämnen |
Kvalitetskrav som helhet
och oförfalskning är svåra att kontrollera.
På sin höjd kan man analysera innehållet
och försöka bedöma
om påståendena om tillverkningen är rimliga,
men det finns många felkällor på vägen. |
|
Blandning Vanligt och svårt att upptäcka är blandning av eteriska oljor av olika kvalitet. Det kan ske redan på tillverkningsstället, som när man blandar olika fraktioner av ylang-ylangolja. Senare kan grossisten blanda oljor från olika tillverkare eller länder. 100 % ren eterisk olja kan bestå av 10 % fransk medan resten är av lägre och billigare kvaliteter från andra länder. Standardisering • Isolerade ämnen ur oljorna eller samma ämnen syntetiskt tillverkade används både som ersättning och förbättrare. Sådana tillsatser förekommer mest i dyra oljor som rosenolja och citronmelissolja och där man bara eftersträvar den rätta lukten utan terapeutisk effekt. Ett namn på detta är standardisering, d.v.s. man blandar olika eteriska oljor eller ämnen ur dem för att varje sändning olja ska uppfylla ställda krav. Doft- och smakämnesindustrin har inget emot förfarandet i princip eftersom den först och främst är intresserad av att halten önskvärda ämnen är rätt och densamma varje gång. |
||
Utspädning "Doftoljor" i presentbutiker, färgaffärer etc. är kemikalier i lösningsmedel eller eteriska oljor utspädda med olja, alkohol eller propylenglykol (om det står på etiketten är det med mycket små bokstäver) - helt OK så länge man inte låtsas annat. Gör det själv med eteriska oljor som brukar doseras i mycket små mängder. Använd neutral vegetabilisk olja eller alkohol och etikettera noga med utspädningsgrad på flaskan. Späder man t. ex. 10 droppar eterisk olja med 90 droppar vegetabilisk till 100 delar blandning, kommer 1 droppe av blandningen att innehålla 1/10 droppe eterisk olja. Det är också fullt legitimt att späda tjocka och tröga absoluter och resinoider till flytande konsistens - om man talar om att man gjort det och med vad (sällan). Gör det själv med olja, alkohol eller någon olja rik på limonen (apelsin, citron, grapefrukt). 2 volymdelar citrusolja till 3 delar resinoid håller sig flytande. |
||
Testa själv |
||
Borttagna ämnen |
Fraktionerad
olja Liksom önskvärda ämnen kan tillsättas kan oönskade tas bort, t. ex. terpener, furokumariner och vaxämnen. Detta låter sig göras genom fraktionering, d.v.s. att man tar till vara delar av oljan (fraktioner) vid olika stadier av destilleringen - i början när temperaturen är låg de lättaste och flyktigaste beståndsdelarna, med stigande temperatur allt tyngre. De avskilda fraktionerna kan sedan uteslutas eller blandas om i nya proportioner allt efter behov. Kamferolja är t. ex. alltid den "vita" fraktionen av kamfer och ylang-ylangolja är så gott som alltid en eller flera fraktioner av den ursprungliga oljan. Ofta går man mycket längre än till borttagning; oljor delas upp i beståndsdelar som används som vilka kemikalier som helst för att skapa nya blandningar. Inom parfymeri är de vanligaste fraktionerade oljorna de terpenfria: |
|
Terpenfri
olja Dessa framställs ur hela oljor genom uteslutning av en, några eller alla terpener under vakuumdestillering eller upprepad vatten- eller ångdestillering. De började framställas omkring 1910 och har många fördelar för parfymindustrin: Oljan minskar i volym = blir mer koncentrerad. En del terpenfria oljor utgör bara 3 % av ursprungsoljan. • Oljan får starkare lukt = mindre mängd behövs. Att lukten alltid förändras något kan vara en fördel eller nackdel och får vägas emot. Oljan blir stabilare och mer hållbar = kan lagras längre utan att tappa eller förändra lukt. Framför allt tål den ljus och luft bättre. Oljan tappar färg = blir lättare att använda i parfym. Oljan förblir klar i lösning = kräver mindre eller ingen filtrering och får säljbarare utseende. Oljan blir lättlösligare i vatten = löser sig t. ex. rätt bra i glycerin och kräver inte så stark alkohol. Vanligen behövs bara 10-20 % volym alkohol jämfört med hel olja; löslighet i lika delar 70 % alkohol är vanligt. I blandningar förbättrar terpenfria oljor också lösligheten hos hela oljor. Oljan kan skräddarsys till önskad doft = enklare, snabbare och billigare än att blanda doftämnen. Vanligt är att ta bort monoterpenen limonen, extrahera de flyktigaste aldehyderna ur det borttagna och hälla tillbaka bara dessa i den eteriska oljan. Limonen och lite till saknas, friskhet försvinner, men oljan kan fortfarande identifieras. Processen blir förstås alltid full av kompromisser - löslighet mot doftlikhet, hållbarhet mot hudvänlighet. Konsumentens direkta fördelar är två: Oljan blir mindre hudirriterande och fotosensibiliserande. Oljan blir ofta billigare. René-Maurice Gattefossé, "aromaterapins fader" som verkade under 1900-talets första hälft, hade en stor förkärlek för terpenfria oljor och använde dem särskilt invärtes. Grunden var närmast teoretisk; hans klassifikationssystem (oljor dominerade av alkoholer, aldehyder, ketoner etc.) stämde bättre när terpener uteslöts eftersom oljornas egenskaper framstod tydligare. Han ansåg också att terpenfria oljor var mildare (många gånger tveksamt eftersom den koncentrerade återstoden kan vara nog så stark). Dagens aromaterapeuter använder terpenfria oljor endast undantagsvis; det förekommer ibland i England. Normen inom aromaterapi är att använda endast hela och omanipulerade oljor. |
||
Historia -
Destillering och pressning
- Extrahering - Köpa
- Förvara Beskrivning - Innehåll - Isolerade kemiska ämnen - Essenskopior Användningsområden - Doftblandning - Dofttyper - Giftighet - Hudreaktioner |
||
|
||
Litteratur:
Se t ex Gattefossé (1993), Gaugin (1947), Gentz och Lindgren (1946), Hiltunen (1999), Juneby (1999),
Jönsson och Simmons (1935), Kruskopf (1959), Lawless
(1992), Lindeberg (1982), Naves (1947), Lindgren (1918), Thompson (1928), Ullmark (1997), Valnet (1992). Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). |
||
|
||
© Shenet 1997 - 2013 |