Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Förvaring av eteriska oljor


Slutet kärl Förvara oljorna i väl tillslutna flaskor. Luft påverkar oljorna mest, så hållbarheten påverkas av hur fylld flaskan är och hur ofta den öppnas. En citrusolja i fylld flaska förvarad i mörker kan hålla sig bra i ett par år, i en halvfull flaska som står i dagsljus och öppnas ofta är den antagligen förstörd på ett par månader. Terpenfria oljor tål luft bättre än hela oljor.
• Köp små mängder ofta, om möjligt datummärkta.
• Dela upp större mängder i småflaskor och fyll ända upp.
• Fyll flaskan med glaskulor vartefter den töms. På så sätt blir det inget utrymme kvar för luft.
Mörkt Mörker (brunt glas) är alltid att föredra. Plastflaskor skyddar dåligt mot ljus och kan också lösas upp av en del oljor. Terpenfria oljor tål ljus bättre än hela oljor.
Svalt
Värme påverkar inte lika mycket som luft och ljus men oljor bör inte värmas till över 50°. Kylskåpsförvaring är bra men nödvändig bara i mycket varmt klimat, undantaget citrusoljor som gott kan stå i kylskåp. Basnoter tål värme bättre (förflyktigas vid högre temperatur) än toppnoter.
Utom räckhåll Förvara utom räckhåll för barn och med tanke på vuxna som inte är bekanta med eteriska oljor - väl etiketterat, även på korken. Tänk också på att eteriska oljor är lättantändliga.
Förändrad lukt Oljan tappar eller ändrar lukt, vilket för en del kan ske inom ett år, t. ex. citrusoljorna där det första och främsta försämringstecknet är lukten. Tydligast märks förändringen på doftens basnot som känns unken eller härsken. Oljan kan ha förlorat i terapeutiskt värde innan man märker någon doftförändring.
Förändrad färg Att oljan mörknar är ett säkert tecken på att den förvarats fel eller är gammal. Grumlighet är typisk för gamla citrusoljor men kan där också bero på naturliga vaxer i oljan. Den märks inte alltid i flaskan utan först när man blandar oljan i alkohol. Grumligheten har i några år varit typisk hos svenskköpt ekologisk bergamottolja som tydligen inte filtreras så kraftigt..
Förändrad konsistens
Oljan tjocknar eller kristalliserar. Särskilt oljor som är rika på fenoler och aldehyder bildar hartsämnen i kontakt med ljus och luft.
Förväxla inte dessa förändringar med sådan stelning och kristallisering som är helt normal hos en del oljor vid 15-20°, bl. a. ros, cederträ, anis, stjärnanis, japanmynta, pepparmynta, perubalsam, tolubalsam. Dessa oljor blir flytande igen när flaskan värms i handen. Konsistensförändringen syns i ett dropptest på papper redan innan oljan börjat tjockna: En olja som börjat bilda hartsämnen lämnar kvar en genomskinlig ring. Om också mitten syns kan oljan vara oren.
Olika oljors hållbarhet Concréter och absoluter håller sig generellt bättre än destillerade och pressade oljor - vaxresterna i dem fixerar och bevarar.
• Citrusoljorna är de minst hållbara - räkna med halva tiden jämfört med andra oljor. De innehåller mycket limonen som oxideras snabbt och då blir hudirriterande.
Bättre med tiden Gammal olja är inte nödvändigtvis dålig olja. Ibland hjälper man mognaden på traven, t. ex. engelsk lavendelolja som får stå i öppna kärl några veckor för att få mjukare ton. Andra oljor blir bara bättre med några år på nacken, bland dem några blomdofter (irisrot, jasmin, ros), trädofter (cederträ, rosenträ, sandelträ) och en hel del basnoter (frankincense, ekmossa, vetivert).
Patchouli är paradexmplet; den bör vara minst ett par-tre år innan den används. En 25 år gammal patchouli kan lukta mer och längre än en nyköpt.
Eteriska oljor A-Ö Historia - Destillering och pressning - Extrahering - Köpa - Förvara
Beskrivning - Innehåll - Isolerade kemiska ämnen - Essenskopior
Användningsområden - Doftblandning - Dofttyper - Giftighet - Hudreaktioner

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/essensforvaring.html
Datum: 2021 10 27 - Uppdaterad: 2009 02 28
Cookieinfo
Made with a Mac