Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Ylang-ylangessens


Moderväxt
Ylang-ylang (Cananga odorata f. genuina)
Synonymer
Ylang-ylangessens, ylang-ylangolja, ylangolja, macassarolja, manillaolja, orkidéolja
Farmakopénamn
Oleum unonae, Oleum anonae
CAS-nummer 8006-81-3
Cananga odorata flower oil ("oil from the flower, Cananga odorata")
Engelska namn
Ylang-ylang oil, ylang oil, Macassar oil, essential oil of ylang ylang, cananga oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de cananga (franska)
Nordiska språk
Ylang-ylangolie (danska)
Andra språk

Ylang-ylangöl, ätherisches Ylang-ylangöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Canangaessens: Det gå helt enkelt inte att avgöra om oljan ovan är cananga (Cananga odorata f. macrophylla) eller ylang-ylang (Cananga odorata f. genuina).
• Macassarolja - håroljan

Ylang-ylangolja sägs ha använts inom ayur veda-medicinen år 1000 f. Kr. för att behandla trötthetstillstånd, ett påstående lika troligt som alla andra om eteriska oljor i Indien för tusentals år sedan. Ylang-ylangoljan dök upp i europeisk handel 1864 och började användas i parfymindustrin i slutet av århundradet. På Filippinerna har den destillerats sedan 1900-talets början. Idag är denna "fattigmans jasmin" en av de eteriska oljornas storsäljare.
Farmakopéerna
Oleum unonae i 1800-talets farmakopéer kan avse både ylangolja och canangaolja.

Framställning

Ångdestillering eller vatten- och ångdestillering av blommorna. Det måste göras geennast. Blir skörden liggande blir oljeutbytet mindre och blommorna börjar jäsa. Destilleringen ger 1 % av blomvikteni form av eterisk olja. På Comorerna och Filippinerna har man ofta modern utrustning som ger det dubbla. Destilleringen tar 18-22 timmar och olika fraktioner tas till vara vartefter.
Timme Andel av hela destillatet Fraktion
1-2 15-20 % eller upp till 40 % Ylang-ylang extra
2-3 15-20 % Ylang-ylang I (premier)
= 1-3 30-40 % Ylang-ylang complete
4-5 20 % Ylang-ylang II (seconde)
6-9 40-50 % Ylang-ylang III (troisième)
10-22 ? -
= 1-22 = 100 % Ylang-ylang complete
• Ylang-ylang extra är den bästa; därefter sjunker kvaliteten stegvis.
• Ylang-ylang complete kan bestå antingen av de två första fraktionerna eller av samtliga. Efterfrågan på den senare har ökat med aromaterapins framväxt, då a
romaterapeuter vill ha en hel och ofraktionerad olja, men det framgår sällan av vilken typ en Ylang-ylang complete är.
  Ursprung
• Manillaessens från Sydostasien (Filippinerna, i viss mån Java och Sumatra). Stora parfymhus har egna odlingar och destilleringsanläggningar i dessa länder.
• Bourbonessens från Östafrika (Madagaskar, Réunion, Komorerna i ögruppen Mauritius).

• Mest kommer från Östafrika (Madagaskar, Komorerna).
• Odlad och destilleras också i övärlden i Stilla havet öster om Australien - Söderhavet.

Doftämnen
Terpener  
kadinen  
pinen  
Alkoholer     
eugenol lite
geraniol  
linalol 10-15 %
Estrar  
bensylacetat 20-25 %
bensylbensoat lite
geranylacetat 5-10 %
metylbensoat  
metylsalicylat  
Fenoler  
safrol  
Etrar  
p-kresylmetyleter 15-20%
Beskrivning Första fraktionen Ylang-ylang extra är ljusgul, den hela oljan Ylang-ylang complete är gul. 
Mått och vikt 100 ml väger 94-96 gram. 100 gram = 107-104 ml. 1 ml = 25-30 droppar. 
Löslighet • Alla fraktioner är olösliga i vatten, glycerin, propylenglykol.
• Alla fraktioner löses i vegetabiliska oljor och
paraffinolja.
• Lösliga i alkohol: Ylang-ylang extra löses klart i 90 % alkohol (0,5-2 delar). Ylang-ylang I och II löses i 95 % alkohol (1-2 delar) och 60 % alkohol (2 delar
).
Innehåll • Viktigaste doftämnena är alkoholer. Ett ovanligt doftämne som finns i stor mängd i ylang-ylang är p-kresylmetyleter.
• Ylang-ylang III består nästan helt av seskviterpener som kadinen.
Varianter
• Terpenfri ylang-ylangolja: Fyra gånger så stark = det räcker med fjärdedelen för samma dofteffekt. 
• Ylang-ylang absolut: Extraheras med petroleumeter nära växtplatserna; första gången på Reunion 1912. Man får en concrète (under 1 % av blommornas vikt) som extraheras vidare till absolut (75-80 % av concrètens vikt). Den blir tjock och mörkgul med lite unken men mycket hållbar doft, som i parfymkretsar anses finare än den eteriska oljan. Innehåller inga seskviterpener; dessa bildas endast vid destillering.
• Ylang-ylang absolutolja: Absolut (föregående) ångdestilleras vidare. Man får ut 50-60 % av dess vikt i form av ett färglöst destillat.
Extrakt
• INCI-namn: Cananga odorata flower extract (CAS-nummer 83863-30-3): Kan vara extrakt av cananga (Cananga odorata f. macrophylla) eller ylang-ylang (Cananga odorata f. genuina).
Ersättning

Canangaessens: "Falsk ylang-ylangolja". Det har diskuterats vari skillnaderna mellan ylang- och canangaoljorna består. Inte i växten, som det hävdats, utan antagligen i framställningsmetoderna, som är bättre på Filippinerna (ylang) än på Java (cananga).
• Terpenfri canangaolja: Har 3-5 gånger starkare dofteffekt. Löslig i 95 % alkohol. Säljs som syntetisk ylang-ylangolja.

Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!

• Ospecificerad ylang-ylangolja: 80-135 kr per 10 ml i kläd- och kosmetikakedjor.
• Specificerade oljor hos importörer av eteriska oljor och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker:

Ylang-ylang extra: 75-140 kr per 10 ml.
Ylang-ylang I: Runt 110 kr per 10 ml.
Ylang-ylang II: 65-75 kr per 10 ml.
Ylang-ylang III: 45-60 kr per 10 ml.
Ylang-ylang complete: 80-180 kr per 10 ml.


Doftbeskrivning
Mycket söt, tropisk doft, som en blandning av jasmin och bittermandel - pepparmynta i toppnoten och trä i botten. Manilla-essens anses vara den bästa.

• Ylang-ylang extra som används i parfym är kryddig och djup och med en krämighet i toppnoten som andra fraktioner saknar.
Mycket stark och för många kväljande söt.
• Ylang-ylang I: Lite lättare blomdoft.
• Ylang-ylang II: M
ild blomdoft som de flesta klarar av. 
• Ylanf-ylang III: Den som mest liknar cananga.

Flyktighet
Mellannot till basnot - en bedömning baserad på mycket varierande värden beroende på oljans ursprung och vem som värderar: På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 15-60 är mellannoter, får Manilla-olja värdet 24 och Bourbon-olja 40. Tisserand som läst utgåvor av Poucher från före andra världskriget rapporterar Manillavärdet och ger själv 91 på en likadan skala, där 61-100 är basnoter.

Doftblandning
Ylang-ylang kan rädda blandningar som spretar åt olika håll, men det gäller att ta lite.
Särskilt Ylang-ylang extra är en bra fixatör som får andra doftämnen att avdunsta långsammare.
Ylang går bra ihop med andra söta dofter (cassie, jasmin, mimosa, muskatellsalvia, narciss, perubalsam, ros, tuberos), trä (cederträ, rosenträ, sandelträ) och friskare dofter (frankincense, lavendel, opoponax, palmarosa, vetivert).
Den överväldigande sötman lättas upp med citrus (apelsin, bergamott, citron, grapefrukt, mandarin, neroli) och kan också torkas ut effektivt med galbanum till en pudrigare ton, eller göras fetare med vanilj.
Användning
• Ylang-ylang extra används i högkvalitativa parfymer; nära hälften innehåller något lite. Som fixatör (upp till 1 %) i blomdofter och tunga orientdofter och som doft (upp till 5 %)
i blomdofter och herrdofter. Ingår som blommig komponent i nästan alla herrdofter ungefär som ros har blivit standard i damdofterna.
• Den enkla Ylang-ylang III är den som används mest, ungefär som canangaolja, till att doftsätta tvättmedel, tvål, hårvårdsmedel och alla slags hudvårdspreparat, särskilt puder.
• Rumsparfym: En olja för sovrummet - lugnande, avslappnande, spänningslösande, lätt euforiserande, sänker andningsfrekvensen, bra vid insomningsbesvär. P.g.a. denna narkotiska kvalitet ansedd som ett afrodisiakum - i Indonesien strör man blommorna på nygiftas säng. Användbar vid stress, hets, chock, panik, rädsla, irritation, i små doser vid spänningshuvudvärk. Doseras försiktigt. För mycket ger illamående och förvärrar huvudvärk.
Insektsmedel: Under några år i slutet av 90-talet och början av 2000-talet ingick oljan som aktivt ämne i tre svenska nästan identiska avskräckningsmedel mot vilt (2-3 gram ylangylangolja / liter + lika mycket kryddnejlikolja, citrongräsolja och guajakträolja). 100 kilo ylangolja om året gick åt för detta.
Doftens element
• Eld: I det kinesiska medicinska systemet hör ylang-ylang (liksom cananga) till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet.
Hudläkemedel
På 1800-talet började man använda oljan droppvis som klådstillande och lugnande medel på insektsbett. Idag används den mycket i hudvård, särskilt ihop med neroli. Den är antiseptisk och sägs reglera talgproduktionen.
Passar fet hy, rödflammig hy.
Oljan ger glans åt håret, sägs stimulera hårbottnen och hjälpa mot seborré genom att reglera talgproduktionen. Ingick i den ryktbara Macassar-håroljan. På Comorerna har man gjort en salva av ylang-ylang-blommorna, cucuma-blommor och kokosolja och använt till hud och hår och även mot infektioner och feber.
En av de mest använda oljorna i aromaterapi, för att den är lugnande, avslappnande och afrodisierande. Mest används Ylang-ylang complete (alla fraktionerna tillsammans), någon gång Ylang-ylang extra (den första fraktionen), t. ex. vid hjärtklappning och högt blodtryck, och lokalt på magen vid magsjuka och matförgiftning. 
Den enkla Ylang-ylang III är vanlig som tvålparfym, i billig tvål ofta ersatt med canangaessens.
Irriterar sällan även om överkänsliga kan reagera. Vid kontaktallergiska reaktioner har pigmentering av ansiktet rapporterats, men oljan är inte fototoxisk.

Mat och dryck
Ger fruktsmak åt industriella drycker, desserter, puddingar och godis (upp till 0,001 %).
Invärtes bruk Inte mycket. Vid invärtes bruk är dosen 2-5 droppar 3 gånger dagligen.
Ogiftig. Sänker blodtrycket något.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Antczak och Antczak (2001), Gattefossé (1993), Jönsson (1910), Jönsson och Simmons (1935), Lawless (1992, 1996), Leung (1980), Meyer (1952), Naves (1947), Ullmark (1999). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977), Valnet (1992).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd: King's American Dispensatory (1898, 1900) (2003 12 22). Kemikalieinspektionen: Försålda kvantiteter av bekämpningsmedel (2008 09 15). Kemikalieinspektionen: Preparatinformation (2008 09 15).
Traditional tree initiative: Cananga odoata... (2008 09 20). European Commission: CosIng: Cosmetic ingredients and substances (2008 09 20).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoylang.html
Datum: 2018 04 20 - Uppdaterad: 2009 01 19
Cookieinfo
Made with a Mac