Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Absoluter och resinoider

Tuberosextrakt


Moderväxt
Tuberos (Polianthes tuberosa)
Synonymer
Tuberosolja, natthyacintolja, tuberosextrakt, tuberos blomextrakt, tuberos absolut
CAS-nummer 94334-35-7
Polianthes tuberosa extract ["extract obtained from the flowers"]
Engelska namn
Tiberose flower oil, tuberose absolute, tuberosa absolute

Tuberos är ett av de verkligt klassiska doftämnena, mytomspunnet därför att det är så komplicerat att framställa och därmed dyrt och sällsynt. Den är en av kvinnornas favoritdofter enligt undersökningar, men äkta vara finns idag bara i de mest exklusiva parfymerna.
Blomknopparna extraheras med lösningsmedel (hexan) till en concrète (mindre än 0,1 % av blomvikten) och ur denna får man sedan med alkohol ut ca 20 % av vikten i form av absolut. Till ett gram tuberos absolut krävs alltså ca 6 kilo blommor; tre gånger så mycket som för jasmin absolut. Extraktet kan också destilleras; se Varianter nedan.
Ursprung
• Europa: Frankrike (dyr).
• Asien: Indien (billigare, men inte billig).
Tuberosextrahering där:
 
Beskrivning Mörkorange till brun smet eller trögflytande vätska.
Doftämnen
Alkoholer     
eugenol  
farnesol  
geraniol  
Estrar  
bensylbensoat  
metylbensoat  
metylsalicylat  
Organiska syror  
bensoesyra  
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll • Huvudsakligen alkoholer.
Varianter

• Tuberos pomadaabsolut: Runt hälften av de tuberosblommor som skördas för parfymändamål extraheras genom enfleurage, utdrag i fett, till pomada. Metoden fungerar med tuberos och några få andra blommor som fortsätter att bilda och avge doft i ett par dygn efter plockningen. Pomadan alkoholextraheras sedan vidare till pomadaabsolut. Metoden är komplicerad men ger mer doftämne än extrahering till absolut; till ett gram pomadaabsolut krävs bara 150 gram blommor.
• Destillerad tuberosolja: INCI-namn: Polianthes tuberosa flower oil; samma CAS-nummer som blomextraktet. Vakumdestilleras ur extraktet.
• Växtextrakt av tuberos: INCI-namn: Polianthes tuberosa extract; samma CAS-nummer som blomextraktet. Hela växten extraheras.

Ersättning • Ja, tuberosdoft är dyr och därför oftast syntetisk.
Förvaras som alla eteriska oljor - mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 265 kr per ml. Hälsokostbutiker som för eteriska oljor tar sällan eller aldrig in den.

Doftbeskrivning
Mycket tung och honungssöt blomdoft med lite krydda - påminner lite om ylang-ylang.
Fransk anses vara bäst.
Flyktighet
Mellannot till basnot. 

Doftblandning
Smälter fint ihop med klassiska blomdofter (iris, jasmin, nejlika, neroli, ros, viol) och andra söta dofter (opoponax, perubalsam, vamilj). Fixeras ofta med styrax

Användning
I fina parfymer, särskilt klassiska blomdofter och orientdofter
En femtedel av dagens blomparfymer lär bygga på tuberos.
Kan innehålla små vaxrester som kan täppa till luftrenare.
• Rumsparfym: Ansedd som ett afrodisiakum p.g.a. sin eggande narkotiska kvalitet.

Mat och dryck
Tuberosdoft - knappast äkta - kan förekomma i godis och drycker.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Gattefossé (1993), Lawless (1992), Naves (1947).
Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 01 18).

• Foton: Christopher McMahon.

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eotuberos.html
Datum: 2018 08 15 - Uppdaterad: 2009 07 9
Cookieinfo
Made with a Mac