Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Absoluter och resinoider

Tonkaböna resinoid


Moderväxt
Tonkaböna (Dipteryx odorata och Dipteryx oppositifolia)
Synonymer
Tonkabönolja, tonkaolja, tonkaextrakt
CAS-nummer • 90028-06-1
• Dipteryx odorata bean extract ["extract obtained from the beans of the tonka"]
• Dipteryx odorata seed extract ["the extract of the seeds"]
Engelska namn
Tonka bean oil, tonquin bean oil, otto of tonquin, otto of tonka bean, Dutch tonka bean oil, tonka bean resinoid
Förväxlingsrisk
Tonkatinktur - spritutdrag på bönorna.

Sedan man upptäckt kumarin i tonkabönorna blev de en storfavorit hos parfymörer, särskilt i den gröna doft som i början av 1900-talet gick under namnet new mown hay, nyslaget hö.
Bönorna, innehållande 1-10 % kumarin, dras ut med flyktigt lösningsmedel (bensen, aceton) som därefter dunstas bort. Med bensen får man ut 20-30 % av bönans vikt i form av hartsolja (resinoid).
Ursprung
Extraheras mest i Europa och USA av bönor som importerats från Sydamerika, t. ex. Brasilien.
Beskrivning Gul halvfast massa.
Doftämnen
Organiska syror  
bensoesyra  
Kumariner  
kumarin upp till 15 %
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll • Särskilt resinoid som extraherats med bensen innehåller mycket kumarin; upp till 15 %.
• Alltid utspädd, t. ex. med alkohol, för att hållas flytande.
Varianter
• Tonka absolut: Bensenextraherad resinoid tvättas med alkohol så att fett och vax går bort. Slutresultatet är en absolut som väger 10-15 % av bönans ursprungliga vikt. Varm och söt doft.
• Tonkasmör, tarquinsmör: Fett pressat ur bönorna. Såldes förr i Nederländerna som malmedel
.
Ersättning
Tonkatinktur och tonkaextrakt - luktstarka alkoholutdrag, lätta att göra.
• Syntetisk kumarin - det som används mest som doftämne idag.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 110 kr per 10 ml (80 % extrakt). Ej i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Luktar kumarin, selleri, nyslaget gräs, sött hö - som anis med vanilj
och ett litet inslag av bittermandel.
Flyktighet
Mycket hållbar basnot
och fixatör på andra doftämnen, särskilt lavendel.
Doftblandning
Passar ihop med citrusdofter (bergamott, citronella), många söta dofter (muskatellsalvia, vanilj) och alldeles särskilt lavendel och ekmossa. Går också mycket bra ihop med med bittermandelolja och dess syntetiska variant bensaldehyd.
Användning
Ger söt gräsdoft i finare parfymer - fougèresdofter, chypresdofter, orientdofter. Bra för att fixera lavendeldofter och ger karaktären åt den alldeles originella gröna doft som kallas "new-mown hay".
Rumsdoft

• Rumsparfym: Uppiggande, euforiserande, narkotisk och aptitstimulerande - en festdoft. Den har också använts som febermedel.
insektsmedel: Bönorna och oljan har använts som malbortstötande medel. Det är kumarin som repellerar.

Doftens element
• Vatten: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver tonkaböna med termerna elementet Vatten och årstiden höst, förknippade med näring, det undermedvetna, kreativitet och fruktbarhet; dess verkningsfält antas vara framför allt känslolivet (snarare än intellektet eller kroppen). Andra dofter med denna harmoniserande verkan på känslolivet är t. ex. ambrette, benzoin, fänkål, kalmusrot, koriander, labdanum, liquidambar (storax), en del sorters myrra (guggul), ros, stjärnanis och tolubalsam.

Hudirriterande och fototoxisk på grund av kumarin.

Mat och dryck
Olika utdrag av tonkaböna användes förr som smak- och doftämne i livsmedel, piptobak och snus; den maskerar andra smaker och lukter bra. Idag används det knappast längre utom i Mexiko, där det lär vara vanligt att vaniljstänger sedan de extraherats på vaniljextrakt berikas med tonkaextrakt och säljs som prima vanilj. Syntetiskt kumarin är däremot förbjudet i livsmedel i de flesta länder.
Invärtes bruk
Resinoiden har använts mot kikhosta.
Giftighet Små doser av kumarin är hjärtstimulerande, stora doser förlamar hjärtmuskeln.

Lagstiftning • Flera kumariner är förbjudna eller begränsade i kosmetika men inte just kumarinen kumarin eller utdrag av tonkabönor.
I livsmedel inklusive tobak och snus används knappast tonkaböna längre men h har så vitt känt är inte behövt förbjudas. Syntetiskt kumarin är däremot förbjudet i livsmedel i de flesta länder.

Litteratur: Se t ex Jönsson och Simmons (1935), Kinkele (2004), Lawless (1992), Piesse (1857).
Nätpublikationer:
European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 01 18).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eotonkabona.html
Datum: 2018 04 20 - Uppdaterad: 2009 01 18
Cookieinfo
Made with a Mac