Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Timjan coridoessens


Moderväxt
Timjan corido (Thymus capitatus)
Synonymer
Timjan coridoessens, spansk oreganoolja, röd timjancoridoolja
CAS-nummer 90131-59-2
Thymus capitatus herb oil ["essential oil obtained from the herbs"]
Engelska namn
Origanum oil, oreganum oil, Spanish origanum oil, Israeli oreganum oil, Cretan thyme oil, corido thyme oil, thyme of corido essential oil, conehead thyme oil, headed savory oil, thyme of the ancients oil
Förväxlingsrisk
Timjanessens
Oreganoessens
Backtimjanessens

Används sällan eller aldrig i aromaterapi.
Framställning
Ångdestillering av torkade blad eller blommande örtstånd.
Ursprung
• Europa: Spanien.
• Asien: Israel, Syrien, Libanon, Turkiet.
Doftämnen
Terpener  
limonen  
pinen  
terpinen (terpinen-4-ol)  
Alkoholer     
borneol  
karvakrol 60-75 %
linalol  
tymol  
Ketoner  
tujon (thujon)  
Beskrivning Gul, mörkt brunröd eller purpurfärgad olja. Kokar vid 239°.
Mått och vikt 100 ml väger 93-96 gram.
100 gram = 108-104 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabilisk olja.
Innehåll Fenol-alkoholerna karvakrol och tymol dominerar; detta är närmast en "röd" timjanolja.
Ersättning • "Röd" timjanolja av karvakroltyp kan ersätta eller ersättas av timjan coridoolja.
Hållbarhet Förvaras mörkt, svalt och lufttätt. Tjocknar med tiden.
Inköp We don't sell, we tell!
Ej i Sverige.

Doftbeskrivning
Frisk och stark örtdoft med inslag av tjära
, med kamfer i toppnoten och sedan torrt träig.
Flyktighet
Toppnot till mellannot.

Doftblandning
Passar bra ihop med friska örtdofter (lavandin, frisk lavendel, rosmarin, spiklavendel) och annnat friskt (citronella, kamfer, tallbarr) och också med cederträ och ekmossa.

Användning
Doftämne i rengöringsmedel, rumsspray, kräm och parfym (upp till 0,2 %),  särskilt i rakvatten.

• Rumsparfym: Stimulerande och uppfriskande, bra luftrenare.
• För luftvägarna: Slemutdrivande, slemlösande och kramplösande vid torrhosta, rethosta, kikhosta, bronkit, astma, luftvägsinfektioner och bihålebesvär. Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.
insektsmedel: Stöter bort insekter.

Hudläkemedel
Svampdödande. Lokalbedövande = klådstillande t. ex. på insektsbett.
Bör vara effektiv mot mjäll.
Lokalbedövande muskelmassage på sträckningar och ansträngda och smärtande muskler. 
• Slemutdrivande, slemlösande och kramplösande - i förkylningsbad vid torrhosta, rethosta, kikhosta, bronkit, astma, luftvägsinfektioner och bihålebesvär, men kan bli irriterande för luftvägarna. Sorter av vit timjanolja är mildare men minst lika bra.
Används som frisk tvålparfym men tål alkalier dåligt och missfärgar tvålen särskilt när den kommer i kontakt med järn.
Irriterar hud och slemhinnor.

Mat och dryck
Används i ivsmedelsindustrin för att smaksätta kryddor och såser (upp till 0,007 %), soppor (upp till 0,06 %), charkuterier, pizza, drycker m.m.
Invärtes bruk
Desinfekterande på luftvägarna. 
Liknar röd timjanolja om vilka det sägs bl. a: Överdos irriterar mage och tarm, skadar levern, stör ämnesomsättningen. Även utvärtes bruk kan vara riskabelt. Bör inte användas till barn, under graviditet (abortrisk), vid högt blodtryck eller hjärtproblem.

Litteratur: Se t ex Lawless (1992), Leung (1980).
Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 17).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eotimjancorido.html
Datum: 2018 08 18 - Uppdaterad: 2008 12 18
Cookieinfo
Made with a Mac