|
Eteriska oljor Tea tree citronessens |
|||
|
|
|||
|
Moderväxt |
Tea tree citron (Leptospermum-arter) | ||
| CAS-nummer | • 85085-43-4 • 223749-44-8 |
||
| INCI-namn | • Leptospermum petersonii oil ["essential oil obtained from hydrodistillation of the leaves of the plant"] • Leptospermum scoparium oil ["volatile oil obtained from the leaves and the branches"] |
||
|
Engelska
namn |
Lemon scented tea tree oil • Lemon scented tea tree oil, New Zealand tea tree oil, manuka oil • Leptospermum scoparium oil |
||
|
Andra
namn |
Nordiska
språk Citronteatreeolie (danska) |
||
|
Förväxlingsrisk |
Kajeputessens
Tea treeessens |
||
|
|
|||
| I Australien går många skarpluktande träd under namnet tea tree. Citrondoftande tea tree är inte släkt med vanlig tea tree. Effektivisering (klonade plantor, plantering, skörd, destillering och distribution i stor skala) har lett till sänkta priser de senaste åren. | |||
|
Destillering
av blad och kvistar, vilket ger 1,5-2 % av vikte i form
av eterisk olja. Ursprung Framställs i Australien. |
|||
| Klargul olja. | |||
| Olöslig i vatten. Lättlöslig i 95 % alkohol (3 delar), vegetabiliska oljor. |
|||
| Inga uppgifter om innehåll, men oljan är inte lik vanlig tea treeolja. | |||
| Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. | |||
|
Hos importörer av eteriska oljor för runt 75 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker. | ||
|
|
|||
|
Doftbeskrivning Stark citrus med inslag av ros - "som en blandning av citrongräs och Java-citronella". Flyktighet Toppnot - förflyktigas snabbt. Doftblandning Bör gå väl ihop med citrus (citron, citrongräs, citronmeliss, geranium, neroli), barr (cypress, tallbarr) och andra friska dofter (basilika, eukalyptus, lavandin, frisk lavendel, mejram, pepparmynta, rosmarin, tea tree, timjan). |
|||
| • Rumsparfym: Uppfriskande, bakteriedödande, svampdödande.
insektsmedel: Stöter bort insekter. |
|||
|
Hudläkemedel
Verksam mot flera bakterier och svampar. Används på munsår och fotsvamp. Rengöringsmedel Kan vara användbar som aktivt ämne i deodoriserande medel. |
|||
| Oren hy. | |||
| Bakteriehämmande; kan användas som aktivt ämne och delvis ersätta konserveringsmedel i ett schampo (runt 1 %). | |||
| I sittbad vid candida albicans i underlivet. | |||
| Inte direkt hudirriterande, men kan inte användas outspädd punktvis som tea treeolja. | |||
|
|
|||
|
Miljö |
Olja från vilda träd finns att få. | ||
| Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 01 18). | |||
|
|
|||
|
© Shenet 1997 - 2011 |
|||