Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Tea treeessens


Moderväxt
Tea tree (Melaleuca alternifolia) - se där om trädets historia
Synonymer
Tee treessens, tea treeolja, eterisk olja av tea tree, teträolja
Farmakopénamn
Melaleucae alternifoliae aetheroeleum, Melaleucae aetheroleum, Melaleucae oleum, Oleum melaleucae
CAS-nummer • 85085-48-9, 8022-72-8, 68647-73-4
• Melaleuca alternifolia leaf oil ["oil distilled from the leaves"]
Engelska namn
Tea tree oil, essential oil of tea tree, Australian tea tree oil, ti tree oil, Ti-trol, Melasol, narrow-leaved paperbark tea tree oil , melaleuca oil
Andra namn
Nordiska språk
Teatreeolie (danska), teatreeolje (norska)
Förväxlingsrisk
Kajeputessens
Tea tree citronessens

Tradition
Busken har använts länge av aborginerna i Australien. De engelska kolonisatörer som kom till kontinenten i slutet av 1700-talet tog över bruket av bladen som utvärtes antiseptikum. Namnet teträd sägs ibland komma av att man också använt bladen till te, ibland av att James Cooks besättning på 1760-talet ska ha misstagit busken för en tebuske.
Australien
Tea treeolja matknadsfördes som antiseptikum första gången 1920. 1925 undersöktes oljan första gången och man fick bekräftat att den var kraftfullt antiseptisk, 13 gånger verksammare än den tidens starkmedel karbolsyra. När den prövades i sårvård fem år senare visade det sig att den inte bara som karbolsyran dödade bakterier och löste upp var; den verkade dessutom sakna alla nackdelar (t. ex. orsakade den inte vävnadsdöd som karbolsyra gjorde). Oljan fick därför en storhetstid under andra världskriget då den var klassad som krigsviktig råvara som befriade odlare och skördearbetare från krigstjänst. Efter kriget när penicillin och andra nya bakteriedödande läkemedel slog igenom, glömdes oljan helt enkelt bort. Först på 1960-talet började den uppmärksammas igen.
Liknande oljor framställs ur många besläktade träd, t. ex. niaouli och kajeput. Däremot är det inte släkt med tea tree citron.
Europa
Tea treeolja togs upp i en del europeiska läkemedelsförteckningar på 40-talet innan den glömdes bort ännu en gång. På 1980-talet kom den tillbaka över hela världen som bakterie- och svampdödande medel. Oljan är väl undersökt och testad och registrerad som naturläkemedel i Sverige.
Asien och Afrika
Idag produceras stora mängder tea tree-olja i asiatiska och afrikanska länder. 10 % av världsproduktionen kommer t. ex. från Kina men märks knappt på marknaden trots hög kvalitet; den används t. ex. för att späda ut dyrare australisk.
Farmakopéerna
Oljan har aldrig varit officinell i den svenska farmakopén.
Framställning
Bladen (oftast åker kvistarna eller hela busken med) vatten- eller ångdestilleras. Man får ut 1-2 % av vikten i eterisk olja, mer på sommaren än på vintern. Varje träd ger ca 5 gram (ungefär lika många ml), klonade träd nästan fem gånger så mycket. Standardisering kan innebära rätt grova manipulationer; ämnen tas bort och läggs till.
Ursprung
• Australien: Australiska branschorganisationer och myndigheter vill nog gärna framställa oljan som unikt australisk men den framställs numera i rätt många andra länder.
• Asien: Kina (10 % av världsproduktionen), Indien, Vietnam.
• Afrika: Zimbabwe, Kenya.
Beskrivning
Tunn och lättflytande olja, färglös, ljusgul eller lätt grönfärgad.
100 ml väger 89-91 gram. 100 gram = 112-111 ml. 1 ml = 25-30 droppar.
• Olöslig i vatten och glycerin.
• Löslig i alkohol (3 delar 95 %), blandbar med 85 % alkohol
• Löslig i vegetabiliska oljor.
pH och inkompatibiliteter
• Nästan neutral reaktion = pH runt 7.

• Den bakteriedödande effekten kan hämmas av emulgeringsmedel, särskilt tensider.
Innehåll Över 100 ämnen har hittats i tea treeolja, drygt hälften har identifierats, en tiondel av dem utgör 90 % av oljan. Deras inbördes förhållanden kan variera mycket beroende på faktorer som trädets kemotyp, klimat, bladens ålder och mognad vid skörden och destilleringens längd.
Allt sedan oljans kommersiella genombrott på 1980-talet har australiska branschorganisationer och myndigheter arbetat på att standardisera innehållet. En första australisk standard 1985 följdes av ISO-standarder 1996 och 2004.
 
Doftämnen Halter Australisk standard 1985 ISO/FDIS-standard 2004
Terpener      
aromadendren lite    
cymen 0,4-12 % 4 % 0,5-8 %
eukalyptol (1,8-cineol) 0,5-65 % 5 %-15 % spår-15 %
fellandren      
limonen (d-limonen) 0,4-3 % max 4 % 0,5-1,5 %
alfa-pinen   2-3 % 1-6 %
beta-pinen   lite  
sabinen     spår-3,5 %
terpinen (terpinen-4-ol) 29-60 % minst 30 % 30-48 %
alfa-terpinen 5-13 % 9 % 5-13 %
gamma-terpinen 9-28 % 25 % 10-28 %
terpinolen 4 % 4 % 1,5-5 %
Alkoholer      
terpineol 1-8% drygt 2 % 1,5-8 %
  Monoterpener och lite monoterpenalkoholer utgör 80-90 % av oljan. Viktigast:
• Terpinen (terpinen-4-ol): Det som dominerar doften och anses vara den viktigaste aktiva ingrediensen. Minst 30 % har länge ansetts vara minimum för att en olja ska betraktas som bra. Genomsnitt i Australien är 38-42 %. Halter på 60 % förekommer.
• Eukalyptol: Terpinen-4-ol står i ett bestämt förhållande till eukalyptol(1,8-cineol): höga halter eukalyptol tros minska den antiseptiska effekten av terpinen 4-ol och är dessutom hudretande.
Helst vill man bara ha spår av eukalyptol och maxgräns har satts vid 15 %, helst 10 %. I verkligheten kan halten variera från ett par procent till 65 %.
Varianter Olja görs av många besläktade och obesläktade buskar och träd som kallas tea tree eller något annat - t. ex:
• Tea treeolja (Melaleuca ericifolia). Oljan anses vara mildare.
Kajeputolja (Melaleuca leucadendra).  
Tea tree citronolja (Leptospermum petersonii).
Hållbarhet
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Ska inte förvaras i plastflaska; terpinen-4-ol migrerar in i polypropylen. HDPE-plast och polypropylen duger för låghaltiga preparat.
Tea treeolja påverkas särskilt av ljus och värme och kan då bli hudirriterande. Särskilt förändras halterna av alfa-terpinen, gamma-terpinen och terpinolen, som tillsammans kan utgöra halva oljan; de omvandlas till terpinen-4-ol och para-cymen. Halten av den senare, som är hudirriterande, kan tiodubblas från 1 % till 10 %. Det bildas också nya ämnen (peroxider, endoperoxider, epoxider) under oxidationsprocessen.
Den europeiska branschorganisationen COLIPA uppmanade 2002 sina medlemsföretag att vara särskilt noga med antioxidationsmedel i preparat med tea tree (som helst inte heller borde ingå med mer än 1 %). Ett par år senare fick industrin bakläxa av EU:s Vetenskapliga kommitté (SCCP), som uppmanade den att ta fram fungerande analysmetoder så att frågan om oljans oxidering äntligen kan bli belyst.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 45-65 kr per 10 ml och till ungefär samma priser eller högre i hälsokostbutiker, t. ex. runt 120 kr för 25 ml.

Doftbeskrivning
Frisk, bittersöt och medicinsk doft (kamfer, terpentinolja) med ett varmt och kryddigt inslag (muskot, kardemumma).
Flyktighet
Toppnot - förflyktigas snabbt.
Doftblandning
Mycket stark och dominant men går bra ihop med andra friska dofter (basilika, eukalyptus, lavandin, frisk lavendel, mejram, pepparmynta, rosmarin, timjan), citrus (citron, citrongräs, citronmeliss, geranium, neroli, tea tree citron), barr (cypress, tallbarr), ock också med en del kryddor (kanel, kryddnejlika, muskot), söta dofter (cananga, muskatellsalvia, ylang-ylang) och rökiga (ekmossa, myrra). Utmärkt med blå kamomill = maskerar den effektivt, och båda är vidunderliga hudläkare.
Användning

Kan förekomma i små mängder i friska och kryddiga rakvatten, gröna dofter och myntadofter, något högre doserad i barrdofter.

• Rumsparfym: Klarar tankarna och skärper koncentrationen.
• För luftvägarna: Mycket bra desinfektionsmedel, verksamt mot svamp, bakterier (förkylning) och virus (indluensa), slemlösande, kramplösande, lugnande på andningen, dämpande på rethosta. Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum. Som förebyggande medel särskilt effektivt ihop med eukalyptus.
insektsmedel: Effektiv särskilt mot flugor och mygg. Används mycket till hundar för att stöta bort loppor, löss, fästingar, öronkvalster, bromsar och flugor. Bruket är omdiskuterat; djur kan reagera kraftigt; se nedan om Giftighet. Särskilt katter är känsliga - späd 1 droppe med 4 droppar vegetabilisk olja (20 %).
Doftens element
• Metall: I det kinesiska medicinska systemet hör tea tree till energifasen Metall, som verkar genom lungor och tjocktarm och i obalans ger luftvägsproblem, sorgsenhet, gravallvar, uppgivenhet och rädsla för förändringar. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck handlingskraft, skarpsyntehet och förmåga att se lösningar.

Hudläkemedel
"Traditionellt använd vid behanling av lindrig akne, mot klåda vid lindrig fotsvamp och okomplicerade insektsbett" - varken mer eller mindre får man säga om denna eteriska olja när den säljs som naturläkemedel för utvärtes bruk.
Utspädd tea treeolja
Utspädd förekommer tea tree-olja i nästan allt som kan tas på huden för att behandla torr hud, bensår, hemorrojder, analklåda, underlivsklåda orsakad av svamp eller bakterier. Kompresser kan användas på sår, särskilt fuktiga och variga, inflammerad hud, akne, åderbråck, och ingår i australiska ambulansers kompresser för brännskador - förebygger rodnad och blåsbildning och smärtstillar. Lokalbedövande, lindrar klåda och svullnad.
Oljelösning
Cerat: på nare, problem med torr och känslig hy, för att förebygga torr hy.
Solsveda: 1 % (25-30 droppar per dl olja).
Eksem, klåda, blöjutslag, köldeksem, skabb: 1 % (25-30 droppar per dl olja). Tea tree och bergamott är en bra blandning; ej till barn.
• Psoriasis: 3 % (75-90 droppar per dl olja).
Hudoljaakne, insektsbett: 10 % (1 ml i 9 ml olja).

• Hudolja på herpesblåsor: 30 % (50-60 droppar per 5 ml = 1 tsk olja).
Vattenblandning (löses inte - måste skakas om)
Effektiv på bakterier - har beräknats vara 11-13 gånger mer bakteriedödande än fenol. 2 % är bakteriehämmande, inklusive på multiresistenta stafylokocker. Också effektiv på svamp på hud och slemhinnor (mun, svalg, könsorgan).
• Till avtvättning: 0,5-1 % (125-300 droppar = 1-2 tsk per liter tvättvatten).

Ansiktsvatten på akne: 1 % (25-30 droppar per dl vätska).
• Till handtvätt: 1-2 % (25-60 droppar per dl tvättvatten).
• Vattenblandning på fotsvamp: 1-3 % (25-90 droppar per dl) baddas på.
Deodorant: 2-3 % (50-90 droppar per dl).
• Vattenblandning: på candidasvamp och andra underlivsproblem med flytning och klåda. Vätskan skakas om och droppas på binda eller tampong. Bör inte användas längre än en vecka i taget. Ett par sådana behandlingar lindrar i 90 % av fallen och gör var tredje helt besvärsfri om de sätts in vid infektionens början.
Även oljelösning kan användas. Inga uppgifter om dosering.
Alkohollösning
Rakvatten: 1 % (25-30 droppar per dl) mot irritation, på skäggfinnar och svamp.

• Emulsion som kräm, lotion: 2-4 % (50-100 droppar per dl). Emulgeringsmedel och tensider kan minska den eteriska oljans effekt.
Salva: 4 % (120 droppar per dl salva) + 5-6 ml tvål per dl salva (5 %) har i Australien (2000) visat sig vara effektivare än konventionell behandling (triclosan) vid angrepp av den antibiotikaresistenta "mördarbakterien", MRSA.

Outspädd tea treeolja

• På sår (bakteriedödande och smärtstillande), lindriga brännskador och solsveda, i cerat på herpes; varsamt om alls på infekterad hud. Använder man tea tree på såriga bröstvårtor ska den tvättas bort innan barnet får amma.
• På hudirritationer (klåda, hemorrojder, analklåda), men använd hellre utspädd.
• Insektsbett som myggbett och getingstick - lindrar, kyler, bedövar, dämpar svullnaden och klådan.
• Skador, t. ex. på stickor och flisor innan man drar ut dem.
• Förhårdnader: Hudsprickor, narig hud, såriga bröstvårtor, liktornar. 

• Svamp: Fotsvamp och nagelsvamp - outspädd endast på begränsat område.
• Virus: Effektiv på vårtor som motstått allt annat. Lindrar snabbt och läker vanligen herpes både på läppar och i underlivet och vid vattkoppor och bältros, som orsakas av besläktade virus.
• Akne: Badda finnen med tea tree-olja på en topz.
• Konttakteksem: Ren olja har prövats med gott resultat på kontakteksem, t. ex. vid överkänslig hud (minskade svullnaden och inflammationen) och nickelallergi (minskade inflammationen). En kvalificerad gissning är att det är terpinen (terpinen-4-ol) som svarar för effekten.
Insektsmedel: För att desinfektera vid fästingborttagning: Droppa några droppar på fästingen, vänta 20 minuter, dra ut med pincett. Eller kanske ännu bättre: Dra ut fästingen först, desinfektera med tea tree sedan.
Tea tree till husdjur
• Desinfektion vid fästingborttagning: Dra ut, desinfektera med en droppe tea tree.

• Tea tree för att jaga iväg eller hålla borta insekter från husdjur: Se ovan under Rumsdoft och nedan om Giftighet. 
• På akne och fet hud; bekämpar infektionen och löser upp varbildningen utan att torka ut huden. 40 % av aknefallen har förbättrats med tea tree i studier.
• På torr hud som är känslig.
Oljan kan ingå med upp till 3 % i europeiska hårschampon. Reglerar fettproduktionen både när håret är fett och torrt och har i studier visat sig vara effektiv mot mjäll (1-5 %).
• Finfin mot hårlöss.
Hårschampo: 1-5 % (25-125 droppar per dl) vid mjäll. Tensider och emulgeringsmedel kan minska tea trees effekt.
Hårolja: 1-5 % (25-125 droppar per dl olja), masseras in i hårbotten vid klåda och mjäll.
Inpackning: 10 % (11 ml per dl olja eller vatten).

Oljeinpackning: 3 % (50-75 droppar per dl olja).
• Oljeinpackning mot skorv: 5 % (7 droppar per tsk olivolja). Masseras in dagligen i hårbotten. Får verka 5-10 minuter, kammas ur, tvättas av med först kallt vatten, sedan varmt vatten och schampo.
Alkoholhaltigt hårvatten: 5 % (5 ml per dl alkohol). Vodka (40 % alkoholhalt) löser den eteriska oljan dåligt; får skakas om vid användning.
Förekommer i en hel del munvårdspreparat, t. ex. för tandköttsinflammation, blödande tandkött, svampsjukdomen torsk.
Tandkräm: ingår med upp till 0,5 % i tandkräm i Europa.
Munvatten: 0,08-0,15 % (5-10 droppar i ett glas vatten) är en vanlig rekommendation vid tandköttsproblem som ovan. Ingår med upp till 0,5 % i europeiska munvatten.
I oljelösning en användbar olja på på spända och ömma muskler. I stärkande massage före operation. Vid förkylning med hosta kan oljan smörjas på hals och bröst.
• Massage på åderbråck: 125-150 droppar per dl olja (5 %).
• Muskelmassage på ömma muskler: 30 droppar-11 ml per dl
(1-10 %).
• Muskelmassage på spända muskler: Outspädd på punktvisa områden
Olan kan ingå med upp till 3 % i europeiska badpreparat.
• Helbad: 8-10 droppar vid muskelsmärtor, reumatiska smärtor, eksem, utslag.
Fotbad: 8-10 droppar
vid fotsprickor, liktornar, vårtor, fotsvamp, nagelsvamp, klämskador, stukningar, sträckningar.
Ångbad: 20-30 droppar (blunda) vid förkylning, nästäppa, influensa, bihåleinflammation.
I medicinska och antiseptiska tvålar.
En mild eterisk olja trots sin effektivitet och en av de få man kan använda outspädd direkt på huden - punktvis och under kort tid, max en månad. Tea tree kan lika lite som andra eteriska oljor hanteras vårdslöst.
• Använd utspädd i första hand. Skaka om vattenblandningar noga så att vätskan blir homogen.
• Det brukar avrådas från att lägga tättslutande förband med tea treeolja.
• Sveda, irritation och fall av kontaktallergi har inträffat men är ovanliga.
• Tea treeolja används mot underlivsbesvär av gynekologer i Sverige men Läkemedelsverket är skeptiskt, eftersom man inte vet hur oljan påverkar underlivets slemhinnor och bakterieflora.
Om upptag genom huden, se nedan under Giftighet.
Överkänsliga och allergiker
Det brukar sägas närmast rutinmässigt att 5 % får kontakteksem av tea treeolja men många studer har gett långt lägre siffror. I fyra studier där 6.600 personer pricktestades med 5-10 % tea treeolja reagerade endast 0,15-1,8 %. Först med 50 % olja reagerade 6 % och med 100 % olja 8 % av de tetade. I en australisk studie i början av 2000-talet reagerade 3 % allergiskt på ren olja medan drygt 2 % fick hudreaktioner utan att utveckla någon allergi vid forsatt användning. Det är låga tal jämfört med andra lika effektiva antiseptiska medel och även jämfört med FASS-preparat mot akne. De mest allergena ingredienserna tros vara limonen (oxideras när oljan blir gammal), aromadendren och alfa-terpinen.
• Risken för överkänslighetsreaktion ökar när oljan åldras (där innehållet förändrats genom oxidering) och om oljan appliceras på skadad hud (som är mer genomtränglig).
• När höga eller täta doser har provocerat fram reaktioner har det vanligen gått att använda oljan (utspädd) igen efter en tids uppehåll.
• Oljan tros interagera med kolofonium, som används som klisterhjälpmedel i plåster, tejp och kosmetika, så personer med allergi mot kolofonium brukar avrådas från att använda oljan. Den som är känslig bör göra ett hudtest i vanlig ordning.

• Å andra sidan kan oljan hjälpa vid kontakteksem; se ovan under Hudvård.

Invärtes bruk
Dödar och hämmar bl. a stafylokocker, colibakterier, herpesvirus och candidasvamp. Stimulerar immunförsvaret, kan förebygga förkylningar och vara effektiv också sedan förkylning brutit ut. De invärtes dagsdoserna är 2-10 droppar, fördelat över dagen och med mycket vatten. Vid halsont och halsinfektioner kan man gurgla med några droppar tea tree i vatten.
Giftighet
En uppgift om att 4 ml har dödat har inte kunnat bekräftas. Småbarn som kolkat i sig 25 ml har blivit illamående, förvirrade och kontaktlösa men hämtat sig inom ett par dagar. En vuxen som drack "en halv kopp" låg i koma 12 timmar. Allergiska reaktioner på intag genom munnen har också inträffat, som eksem och våldsam klåda över hela kroppen. Höga doser sägs skada mag- och tarmkanal, lever och njurar. Gravida och ammande brukar avrådas från användning och oljan bör tvättas bort från bröstvårtor innan barn får amma.
Tea tree och mänskliga hormoner
2007 rapporterades från USA om tre pojkar (4, 7, 10 år gamla) som utvecklat kvinnlig brösttillväxt (gynekomasti) kort tid efter det att de börjat använda tvål, kroppslotion och hårgelé med tea treeolja och/eller lavendelolja. Tillväxten upphörde och bröstvävnaden blev normal när de slutade använda produkterna. Resultatet har ifrågasatts av andra forskare men vidare studier vid National Institute of Health har visat att båda oljorna stör hormonbalansen. Också svenska Läkemedelsverket har hakat på och ska granska vidare.
Tea tree och veterinärmedicin
2 droppar på magen respektive 1 ml i örat på hund har gett förlamningstillstånd som varat 3-4 dygn. Katter verkar reagera ännu lättare på oljan.
Miljö Olja från ekologiskt odlade träd finns att köpa. Godkänd som Bra Miljöval.
• I Norge är tea treeolja förbjuden.
• Den europeiska branschorganisationen COLIPA rekommenderade år 2002 sina medlemsföretag att inte använda mer än 1 % tea treeolja i kosmetiska och hygieniska produkter.
• 2004 bad EU-kommissionen Vetenskapliga kommittén (Scientific Committee on Consumer Products; SCCP) utreda om det fanns behov av lagstiftning mot tea tree, t. ex. begränsningar av bruket eller krav på särskild märkning. Efter en genomgång av 1990- och 2000-talets forskning blev slutsatsen att inga ingripanden behövdes. Däremot uppmanades industrin att arbeta fram analysmetoder som gör det möjligt att studera tea tree i funktion. Man misstänker ju - utan att veta - att många känslighetsreaktioner inte är reaktioner på oljan utan på oxidationsämnen som bildas i gammal eller felhanterad olja.

Litteratur: Se t ex Andersen (1998), Bruhn och Eneroth (2000), Drury (1991), Färnlöf och Tunón (2001), Hiltunen (1999), Juneby (1999), Klüge (1999). Lawless (1992), Lawless (1996), Lodén (2002), Lodén (2008), Ullmark (1997).
• Artiklar: Tea tree oil: tänkbar terapi mot MRSA-bakterien (ProSana 4:2001). Hackzell-Bradley, M. et al: Fallbeskrivning: Kontaktallergi av tea tree-oil (Läkartidningen 1997;94:4359-4361). Sahlman, Madeleine: Doftämnen kan ge småpojkar bröst (Göteborgs-Posten 2007 02 02).
Nätpublikationer: SNF Bra Miljöval: Conditioning agents (2005 07 20). SCCP: Opinion on Tea Tree Oil (2006 05 12). Cropwatch: Tea trea oil: The EU/SCCP gets it wrong agin (2006 06 30). New England Journal of Medicine: Henley et al: Prepubertal gynecomastia linked to lavender and tea tree oils (2007 02 02). Cropwatch newsletter (2008): Robert Tisserand: Challenges facing essential oil therapy: proof of safety (2008 01 30). European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 01 18).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoteatree.html
Datum: 2018 12 15 - Uppdaterad: 2010 06 13
Cookieinfo
Made with a Mac