|
Eteriska oljor Tangerinessens |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Moderväxt |
Tangerin (Citrus reticulata) | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| CAS-nummer | 93686-22-7 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| INCI-namn | Citrus reticulata, x C. sinensis peel oil expresed ["essential oil expressed from the epicarps of the tangor"] | |||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Engelska
namn |
Tangerine oil, mandarin oil | |||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Förväxlingsrisk |
Mandarinsessens - tangerinoljan kallas i Storbritannien och USA ibland mandarin oil. Tangerin och tangor kan för övrigt vara lite vad som helst i tangeringruppen. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Frukten är ganska ny och oljan rätt ovanlig. Den rätt lika mandarinoljan används mer och en olja av tangor, en korsning tangerin-apelsin. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Kallpressning
av skal som blir över i fruktkonservindustrin. Ursprung Amerika: USA, Brasilien. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Ersättning |
Mandarinolja används oftare - lik i doften men ännu fylligare. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Hos importörer av eteriska oljor för 45-60 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Doftbeskrivning Söt citrus, varmare och fylligare än andra citrusdofter - som en blandning av apelsin och mandarin - och enligt en del mycket bättre i parfym än mandarin. Flyktighet Toppnot. Doftblandning Går bra ihop med nästan allt, särskilt andra citrusoljor (apelsin, bergamott, citron, grapefrukt, lime, neroli) och kryddofter (kanel, kryddnejlika, muskot). Användning I cologner, citrusdofter, fruktiga parfymer. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Hudläkemedel
Mycket sammandragande effekt på huden, bra på utvidgade porer. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Fet hy. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Används i massage på celluliter. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
| En mild citrusolja så länge den är färsk. Gammal olja innehåller oxiderat limonen som kan irritera huden. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Mat
och dryck |
Kan användas i matlagning. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Ogiftig. Anses vara mycket mild, en olja också för gravida, barn, äldre och klena personer. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Litteratur:
Se t. ex. Aftel (2003). Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2009 01 18). |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
© Shenet 1997 - 2010 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||