Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Tagetesessens


Moderväxt
Tagetes:
1) Tagetes minuta = Tagetes glandulifera
2) Tagetes erecta
3) Tagetes patula
Synonymer
Tagetesolja, marigoldolja, afrikansk ringblomsolja
CAS-nummer 1) 91770-75-1, 8016-84-0
2) 90131-43-4
3) 91722-29-1
1) Tagetes minuta flower oil ["essential oil obtained from the flowers"]
2) T
agetes erecta flower oil ["essential oil obtained by hydrodistillation of the flowers"]
3) Tagetes patula flower oil ["essential oil obtained by hydrodistillation from the flowers"]
Engelska namn 1) Tagetes oil, tagete oil, tagette oil, taget oil
2) Tagetes oil, marigold oil, African marigold oil, Aztec marigold oil, Mexican marigold oil, big marigold oil
3) Tagetes oil, marigold oil, French marigold oil, Tagetes patula Schrank flower oil

Framställning Vatten- eller ångdestillering av blommande örtstånd eller bara blommorna. I Indien tar destillering av blommorna 3-4 timmar. Utbytet i form av eterisk olja är litet: 0,01 % (stjälkar), 0,02 % (blommor), 0,06 (blad). Den sammanlagda världsproduktionen av eterisk olja och absolut är 12 ton om året.
  Ursprung
• Afrika: Egypten, Sydafrika, Zimbabwe, Madagaskar, Botswana och andra afrikanska länder. I Sverige kan man hitta olja från Zimbabwe.
• Europa: Frankrike.
• Amerika: Argentina, Mexiko, Brasilien.
• Asien: Indien, Nepal.
Doftämnen
Terpener  
kamfer 3 %
d-limonen 0,1-6 %
myrcen  
okimen 3 %
(Z)-beta-okimen 0,1-51 %
pinen  
Alkoholer     
linalol 15 %
Aldehyder  
citral  
Ketoner  
karvon  
piperitenon 23 %
piperiton 25 %
tagetenon upp till 70 %
tageton upp till 99 %
Beskrivning Mörkgul till orange olja som kan ge lösningar orange färg. Tjocknar i kontakt med luft och ljus - kan bli odroppbar.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Mått och vikt 100 ml väger 86-89 gram. 100 gram = 116-112 ml.
Innehåll Innehållet kan variera mycket beroende på art (åtminstone tre arter används), växtplats (fyra världsdelar), odlingssätt (vild eller odlad), använd växtdel (blommor, hel ört, blad, stjälkar).
• Det mesta är ketoner och många av dem unika för tagetes.
Varianter

• Tagetes absolut
(Eng. Tagetes spp. absolute, Tagetes spp. ext., Tagetes spp. flower extract, Tagetes spp. Schrank flower extract) (CAS-nummer som de eteriska oljorna)
Blommande ört extraheras med lösningsmedel till en concrète och ur denna extraheras en absolut, orange, olivgrön eller brun, tjockare än den eteriska oljan. Bensen ger mest, petroleumeter en sötare och fruktigare doft än essensen. Görs i Frankrike och afrikanska länder, bl. a. Nigeria. Det är absoluten som används mest i parfym, t. ex. ihop med citrusoljor och söta dofter som muskatellsalvia, lavendel, jasmin. Mängderna är små: under 0,1 % av doftblandningen eller mindre än 0,02 % av hela parfymen.

Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Tjocknar och blir fast i kontakt med luft, fukt och ljus.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 65-140 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Parfym Doftbeskrivning
Kryddig grön örtdoft med tydligt inslag av karamell. Egyptisk olja är generellt fruktig och jordig, mexikansk bittersöt. Indisk i stark utspädning har en toppnot av gröna äpplen och sedan en höig mellannot.

Flyktighet
Toppnot. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får tagetes värdet 9.

Doftblandning
Används som fixatör på andra doftämnen och för att ge en grön och fruktig toppnot. Starkare än man kan tro - endast små mängder behövs. Gör sig bra med en del söta (geranium, lavendel, ylang-ylang) och friska dofter (koriander, mandarin, myrra, tea tree).

Användning
Toppnot i blomdofter, cologner, lavendeldofter, citrusdofter och herrdofter. Oljan används mycket i Indien, t. ex. i blandningen attar genda (tagetes + sandelträ). I europeiskt parfymer används absoluten mer (se Varianter ovan).

• För luftvägarna: Anses vara en bra luftrenare; t. ex. vid förkylning, kikhosta och ögonbesvär. Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.
insektsmedel: Stöter bort insekter.
Doftens element
I• Metall: I det kinesiska medicinska systemet hör tagetes till energifasen Metall, som verkar genom lungor och tjocktarm och i obalans ger luftvägsproblem, sorgsenhet, gravallvar, uppgivenhet och rädsla för förändringar. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck handlingskraft, skarpsyntehet och förmåga att se lösningar.

Rengöringsmedel
Bakteridedödande och deodoriserande. Framför allt som svampdödande medel på fotsvamp och nagelsvamp (kombinera med myrra och tea tree).
Fotkräm: 2 % (40 droppar per dl)
Särskilt ihop med tea tree vid psoriasis i hårbotten.
Används ibland i massage vid utebliven mes.

Kan vara hudirriterande och ge kontakteksem. Framför allt fototoxiska: Branschorganisationen IFRA gav år 2001 rekommendationer till sina medlemsföretag om preparat som inte är avsedda att sköljas av och som används i solen: max 0,01 % tagetes (eterisk olja, extrakt etc.) i den färdiga produkten. EU:s vetenskapliga kommitté (SCCP) ansåg i ett utlåtande år 2005 att oljan inte borde användas över huvud i kosmetika taget p.g.a. risken för fototoxiska reaktioner.


Mat och dryck
Används i kryddblandningar (upp till 0,003 %), såser, godis och drycker, tobak. Mjöl eller blomextrakt av den afrikanska varieteten används som kycklingfoder; det gör kycklingskinnet och gulan gulare.
Invärtes bruk
Lugnande effekt. Växten har använts och används som ett hjälpmedel för matsmältningen. I Kina används dekokter på en del tagetesarter bl. a. som hostmedicin.
Ska inte användas till barn; doseras försiktigt till gravida och ammande. Sänker blodtrycket.
Miljö
Olja från ekologiskt odlad växt finns att få.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Lawless (1992), Leung (1980). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: HerbalGram: Essential oils of economic value in Madagascar (2006 05 14). SCCP (SCCP/0869/05): Opinion on Tagetes (2006 06 30). Cropwatch: Tagetes extracts and oils (2006 06 30).
European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 15).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eotagetes.html
Datum: 2018 07 18 - Uppdaterad: 2010 02 17
Cookieinfo
Made with a Mac