Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Svartpepparessens


Moderväxt
Pepparbuske (Piper nigrum)
Synonymer
Starkpepparessens, eterisk svartpepparolja, flyktig pepparolja
Farmakopénamn Piper oleum stillatitum
CAS-nummer 84929-41-9
Piper nigrum fruit oil ["volatile oil distilled from the dried ripe fruit"]
Engelska namn
Black pepper oil, black oil, gray pepper oil, essential oil of black pepper, pepper oil, piper oil
Andra namn
Romanska språk
Huile essentielle de poivre noir, essence de poivre noir (franska)
Nordiska språk
Sort peberolie (danska)

Andra språk

Ätherisches schwarzer Pfefferöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Kryddpepparessens

Tradition Den första europeiska beskrivningen av oljan är från 1500-talet. Linné hade med den i Pharmacopaea Holmiensis ca 1740.
Ångdestillering av halvmogna, torkade och malda pepparkorn (oskalade frukter) ger eterisk olja. Det mesta finns i skalen; svartpeppar innehåller 1,5-4 % eterisk olja att jämföra med vittpeppar 1 %.
  Ursprung
• Asien: Det mesta - Indien, Sri Lanka.
• Afrika: En del kommer från Madagaskar.
• Europa, Amerika: Rätt mycket olja destilleras i Europa och USA av importerade frön.
Doftämnen
Terpener 90-95 %
eukalyptol (1,8-cineol)  
fellandren  
humulen  
kamfen  
karyofyllen  
limonen  
myrcen  
sabinen  
terpinen  
Alkoholer     
borneol  
eugenol spår
karvakrol  
linalol  
safrol spår
Ketoner  
karvon  
Fenoler  
myristicin (metoxisafrol) spår
Beskrivning Färglös, ljusgul till ljust gröngul olja som mörknar och blir tjockare med tiden. Har inte pepprig utan mild smak. Kokar vid 166°.
Mått och vikt 100 ml väger 87-89 gram.
100 gram = 117-112 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabilisk olja, flytande paraffin, propylenglykol.
Innehåll • Nästan allt är terpener: monoterpener 70-80 %, seskviterpener 20-30 %. Fyra monoterpener (fellandren, limonen, myrcen, pinen) ger det mesta av lukten i kryddan svartpeppar och går lätt förlorade vid felaktig lagring.
• Alkaloiden piperin som finns i kryddan (5-8 %) och ger den skarpa smaken finns inte i oljan.
Varianter

• Fraktioner av svartpepparolja: Lättare oljor som destilleras fram vid lägre temperaturer medan tyngre fraktioner kräver högre.
• Extrakt av peppar (INCI-namn: Piper nigrum fruit extract. Samma CAS-nummer: 84929-41-9). Oskalad frukt, d.v.s. svartpepparkorn, extraheras med bensen eller alkohol till en hartsolja (resinoid) som utgör 11-14 % av kornens vikt. Mycket hållbar doft, olik den eteriska oljan och kraftigt fixerande. Bör lösa ut mycet av alkaloiderna piperin och piperidin och hartset chavicin som tillsammans ger den brännande smaken.
Extrakt av peppar (INCI-namn: Piper nigrum seed extract. Samma CAS-nummer: 84929-41-9). Extraheras ur skalade frön, d.v.s. vitpepparkorn.
• Pressad olja ur peppar (INCI-namn: Piper nigrum seed oil. Samma CAS-nummer: 84929-41-9). Pressas ur skalade frön, d.v.s. vitpepparkorn.

Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.

Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 60-300 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.
Doftbeskrivning
Kryddig, varm och frisk peppardoft med torr träton - har likheter med lagerblad.

Flyktighet
Toppnot, mellannot eller basnot. Tisserand rapporterar värdet 100 från Poucher-utgåvor från före andra världskriget. På en likadan skala, där 15-60 är mellannoter och 61-100 basnoter, ger Tisserand värdet 60. 

Doftblandning
Lyfter och ger värme i doftblandningar. En liten tillsats kan rädda en toppnot som efter mognaden visar sig vara platt och tråkig. Går bra i hop med citrus (apelsin, citron) och andra friska dofter (basilika, frankincense, mejram, rosmarin), trä (cederträ, rosenträ, sandelträ) och sötare och mustigare dofter (benzoin, fänkål, geranium, persilja, jasmin, lavendel, ros, ylang-ylang).

Användning
Små mängder används särskilt i torra trädofter, orientdofter, tyngre blomdofter, rakvatten och andra herrdofter. Oumbärlig när man ska skapa kopior av nejlikdoft.

• Rumsparfym: Entusiasmerar, värmer, retar och hetsar upp - något att kombinera med röda färger om det är upplopp man vill ha. Ett alternativ är sovrummet - svartpeppar har gott gammalt rykte som afrodisiakum.
Doftens element
• Eld: I europeisk magisk praxis förknippas den heta peppardoften med Mars (eld).
• Vatten: I det kinesiska medicinska systemet hör svartpeppar till energifasen Vatten, som verkar genom njurar, urinblåsa och inre sexualorgan och i obalans ger problem i dessa organ, hudutslag, rädsla och ängslighet. Oljan, särskilt masserad i nedre delen av ryggen, kan stimulera till fasens positiva uttryck mod, viljestyrka och äventyrlighet.

Hudläkemedel
I värmande fotkrämer och på köldskador.
Kan säkert göra sig ett namn som hårväxtbefrämjande - stimulerar blodcirkulationen.
• Kramplösande och aptitstimulerande matsmältningsolja (förstoppning, gaser, uppkördhet) i massage på magen, t. ex. med apelsin.
• Stimulerar blodcirkulationen kraftigt = värmer lokalt, mjukar upp stela och smärtande muskler och minskar smärta. Bra före och efter träning och muskelansträngning, på trötta ben, sträckningar, vrickningar, reumatisk värk, nervsmärtor, ledvärk. Utmärkt vid frusenhet på kalla händer och fötter.
• Enligt ayurveda-praktiker kan massage med svartpepparolja minska fettet lokalt under huden, så den används i aromaterapi i massage på celluliter.
• Vid urinvägsinfektion och blåskatarr (urindrivande)..
I ett värmande bad, särskilt vid värk, förkylning, infektion, feber, trötthet, efter en ansträngande dag med mycket spring. Riktigt varmt, och gott luktande, blir det med ingefära. Börjar det klia har man tagit för mycket - stig genast upp och duscha av.
Slemlösande i förkylningsångbad, särskilt med eukalyptus
, och verksam både mot bakterier och virus.
Fungerar problemfritt som tvålparfym.
Icke fototoxisk och icke irriterande utom vid överdosering. Ska inte användas på på inflammerad hud. Gammal olja med oxiderat limonen kan ge allergiska reaktioner.

Mat och dryck
Oljan används industriellt i livsmedel; den ger inte skarp och het utan söt pepparsmak.
Invärtes bruk
Peppar har använts i tusentals år i Asien. Kryddan stimulerar smaklökarna och utsöndringen av magsaft = ökar aptiten och underlättar matsmältningen, hjälper vid kolik, förstoppning, diarré, illamående och halsbränna, särskilt av mycket fet mat. Stärker vid kronisk trötthet och dåligt immunförsvar.
• I aromaterapi undviker man att använda svartpepparolja vid hjärtproblem, leversjukdom, njursjukdom och under graviditet.
• Att oljan höjer blodtrycket har upprepats oemotsagt i årtionden. Enligt Robert Tisserand härrör uppgiften från första upplagan av Jean Valnets klassiker "Aromathérapie : traitement des maladies par less essences des plantes" (1964), som refererade studier från 40-talet där man injicerat oljan på hundar. Ingen har så vitt känt är kontrollerat saken sedan dess.
Miljö
Olja av traditionellt och ekologiskt odlad svartpeppar finns att få.

Litteratur: Se Aftel (2003), Gentz och Lindgren (1946), Lawless (1992), Lawlwss (1996), Lindgren (1918), Linné (1954), Neuendorf (1991), Neuendorf (2009), Swahn (1996), Ullmark (1997), Valnet (1992). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977).
Nätpublikationer: Gernot Katzer's spice pages (2005 04 29).
Cropwatch newsletter 11 (2008): Robert Tisserand: Challenges facing essential oil therapy: proof of safety (2008 01 30). European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 15).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eosvartpeppar.html
Datum: 2018 09 19 - Uppdaterad: 2010 07 1
Cookieinfo
Made with a Mac