Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Senapsessens


Ond tanke är besk som senap.
(Birgittas uppenbarelsebok, 1300-tal)
Moderväxt
Svartsenap (Brassica nigra) - se där om växtens historia.
Synonymer
Senapsessens, eterisk senapsolja, flyktig senapsolja, stark senapsolja
Farmakopénamn
Oleum sinapis volatile, Oleum senapis, Oleum sinapis aethereum, Aetheroleum brassicae, Aetheroleum senapis, Aetheroleum sinapis
Engelska namn
Volatile mustard oil, essence of mustard, essential oil of mustard, allyl isothiocyanate
Andra namn
Romanska språk
Huile essentielle de moutarde, essence de moutarde (franska)
Andra språk
Allylsenföl, Senföl, ätherisches Senföl (tyska)
Förväxlingsrisk
• Senapsolja - vanlig fet olja pressad ur senapsfröna. Se nedan under Varianter.

Eterisk olja av senap har använts länge; Dioskorides beskrev kring år 65 hur den gjordes genom pressning av blötlagda pulveriserade frön - blötläggningen är nödvändig för att eterisk olja ska bildas, utan den får man bara vanlig fet matolja. Destillering beskrivs första gången av en italienare runt år 1600. Först på 1820-talet blev man klar över oljans kemi och 1855 lyckades en kemist framställa de retande ämnena syntetiskt. Man började då snabbt använda den eteriska oljan istället för krossade frön i hudretande omslag, s.k. senapsdegar, t. ex. för att driva vanvett ur galningar.
Farmakopéerna
Oljan togs upp i svenska farmakopéns sjunde upplaga (1869). I nionde upplagan 1908 ersattes destillerad olja med syntetisk (Aetheroleum sinapis; isorodanallyl) medan tionde 1925 tillät både syntetisk och destillerad (Aetheroleum sinapis; senapsolja, allylsenapsolja). Under 1800-talets andra hälft fanns oljan upptagen i farmakopéerna i bl. a. Norge (1854,1879), Danmark (1868) och Österrike (1869).

• Destillering av bruna eller svarta senapsfrön ger 0,5-1,5 % av frövikten i form av eterisk olja. Fröna förbereds genom att först avpressas sin neutrala feta olja, en tredjedel av vikten, och därefter blötläggas i 21-38° vatten i fem minuter. De skarpa ämnena bildas i kontakt med vatten genom att enzymer påverkar glukosider (i svartsenap sinigrin, i brunsenap glukonapin) så att de spaltas till skarpsmakande och flyktiga svavelämnen, isotiocyanater. I vita senapsfrön sker ingen sådan spaltning.
• Olja kan också tillverkas syntetiskt och består då helt av isotiocyanater.
Tunn olja, färglös eller ljusgul med starkt brännande smak. Kokar vid 148-151°. Optiskt inaktiv.
100 ml väger ca 120 gram - det är svavelförningarna som väger. 100 gram = 83 ml.
Löslighet • Svårlöslig i vatten (160-300 delar krävs).
• Löslig i vegetabilisk olja.
• Måttligt löslig alkohol (löses klart i 7-10 volymdelar 70 % alkohol, under alla förhållanden i 90-91 % alkohol).
Innehåll

• I stort sett hela oljan är starksmakande svavelämnen, isotiocyanater (de finns också i wasabi). Den vanligaste är allyl-isotiocyanat som bildas i både svart och brun senap. Svenska farmakopén 1925 krävde minst 90 % allylisorodanid, antagligen ett annat namn på samma ämne; 1908 års olja som var syntetisk kallades isorodanallyl.

Doftämnen
allyl-isotiocyanat  
Varianter • Senapsextrakt (INCI-namn: Brassica nigra seed extract. CAS-nummer: 90064-15-6): Någon eterisk senapsolja upptas inte i INCI-listan. Det närmaste man kommer är extrakt av fröna.
• Fet senapsolja: Vanlig neutral olja pressad ur fröna. Används mycket i indisk matlagning men p.g.a. innehållet av erukasyra, samma som förr fanns i rapsolja, får den inte säljas som matolja i EU och USA. Den man hittar i indiska butiker i Sverige momsbeskattas alltså högre och flaskorna märks "Endast för utvärtes bruk".
Ersättning • Syntetisk senapsolja
Senapsoljan i svenska farmakopén 1908 (Aetheroleum sinapis, isorodanallyl) och alternativ till destillerad olja 1925 (Aetheroleum sinapis, allylsenapsolja). Lik destillerad olja.
Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Oåtkomligt för barn och klåfingriga vuxna.
Inköp We don't sell, we tell!
Ej i Sverige.

Doftbeskrivning
Mycket skarp lukt, "till tårar retande", som det heter. Varning för att sticka näsan i en flaska och lukta; oljan är extremt irriterande.
Insektsmedel: Används för att skrämma bort större djur som hundar och katter.
Hudläkemedel
Först i stark utspädning, max 2 %, är den eteriska senapsoljan ett medel mot hudirritation. Dess viktigaste roll har varit som retande medel - genom att irritera huden blir den mer genomtränglig för ämnen som appliceras på den. "Senap malen eller stampad med ättika rensar spetälskesår, läker huggormsbett, stampad med något som smörigt är duger för skorv", kan man läsa i 14-1500-talens svenska läkeböcker. Sådana senapsdegar användes ännu in på 1900-talet för att öppna bölder. Med senapsvatten (vatten vari senapsfrön fått koka) har man tättat frostknölar.
Rengöringsmedel
Starkt bakterie- och svampdödande, vanligen använt i spritlösning.
Senapssprit: 2 % (40 droppar per dl)
Olja löst i alkohol (senapssprit) och krossade frön blandade med vatten, mjöl, bröd etc. (senapspapper, senapsplåster, senapsdeg, senapsomslag) har använts i våtvarma omslag) vid kramp, bronkit, lunginflammation, hosta och snuva och på frostknölar, ischias, ryggskott och neuralgiska och reumatiska smärtor. Omslagen retar hud och slemhinnor mycket kraftigt och drar blodet till hudytan som snabbt rodnar och blir varm med smärtlindring som följd. Omslagen fick inte ligga på mer än 10-15 minuter; redan detta kunde räcka för att få huden att spricka upp i blåsor.
I fotbad för spruckna och värkande fötter - genom att sätta fart på blodcirkulationen kan ett sådant fotbad också få huvudvärk at släppa. Senap i olika beredningar har också använts ganska flitigt i förkylningsbad och reumatikerbad.
Ingen annan eterisk olja - inget annat ämne i naturen över huvud taget, säger någon - är så retande på hud och slemhinnor som eterisk senapsolja - "forna tiders starkast kända medel till upplivningsförsök med skendöda".
Allt efter dos och verkningstid på huden orsakar senapsolja och senapsdegar först värme, rodnad och smärta, sedan blodöverfyllnad och starkt brännande känsla ("som om smält metall låge på huden") och slutligen blåsor som efterlämnar variga  sår. Dessa läker mycket långsamt vilket man förr såg som en fördel; såret hölls öppet för att det onda skulle ha en utförselgång.
• Extra varning: Oljan resorberas i huden och fortsätter därför att verka även sedan den torkats eller tvättats bort - inflammationen går djupt. Tvätta först med vatten, torka sedan av med vegetabilisk olja.

Mat och dryck
Oljan används som smakämne i allt från godis till charkuterier (under 0,02 %).
Invärtes bruk
Som så många andra kryddor är senap lika mycket medicin som mat - det är inte utan skäl man använt senap till fet mat. Fröna stimulerar aptiten och underlättar matsmältningen genom ett fettspjälkande enzym. Hjärtats slagvolym ökas och senap har också antibiotisk effekt. Fröna och den eteriska oljan används inom indisk ayurveda-medicin som matsmältningsmedel och vid virusinfektioner.
Den kanske farligaste eteriska oljan av alla. Den ska absolut inte smakas på eller ens inhaleras oblandad. Längre tids användning av senapsomslag kan ge hud- och nervskador och på svaga, barn under 6 år och njursjuka ska det inte användas över huvud taget.

Litteratur: Se t ex Bergmark (1983), Gattefossé (1993), Gentz och Lindgren (1946), Jönsson och Simmons (1935), Kilian (2007), Klemming läkebok 4,7 (1883-1886), Leung (1980), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Meyer (1952), Nielsen (1991), Nordström (1940), Pharmacopoea Norvegia II (1879), Stodola och Volák (2000), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farmakopén X (1925), Swahn (1996), Valnet (1992).
Nätpublikationer: Gernot Katzer's spice pages (2005 03 30).
European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 15).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eosenap.html
Datum: 2018 08 15 - Uppdaterad: 2010 05 8
Cookieinfo
Made with a Mac