Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Australisk sandelträessens


Moderväxt
Australiskt sandelträ (Santalum spicatum)
Synonymer
Australisk sandelträessens, australisk sandelträolja, australisk sandelolja, västindisk sandelträolja
CAS-nummer 8024-35-9
INCI-namn Santalum spicata wood oil ["essential oil obtained from the wood"]
Engelska namn
Australian sandalwood oil, West Australian sandalwood oil, sandalwood oil W.A.
Förväxlingsrisk
Äkta sandeträessens - ostindisk, indisk sandelträolja, som numera också tillverkas i Australien
Amyrisessens - "falsk sandelträolja"

Australisk sandelträolja har inte på långt när lika lång tradition som den äkta ostindiska från Indien. Först under 1900-talet har man börjat utvinna den på allvar. I början gick det inte konkurrera med den ostindiska, men man har arbetat hårt med noggrant urval och förbättrade destilleringsmetoder för att höja halterna av eftertraktade ämnen. Oljan lever dock i ständig doftskugga av äkta sandelträolja och konkurrerar framför allt med priset.
Destillering av ved utan bark, splintved och kvistar ger eterisk olja . 
Ursprung
Produceras i Australien;
avhuggningen av de vilda träden är strikt reglerad.
Tjock ljusgul olja.
Mått och vikt 100 ml väger ca 95 gram. 100 gram = ca 105 ml. 20 droppar = 1 ml. 
Doftämnen
Alkoholer nära 90 %
beta-bisabolol  
farnesol  
santalol  
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor. Löses inte lika klar som äkta sandelträolja.
Innehåll • De viktigaste doftämnena är terpenalkoholer; halterna av dessa ska under 1900-talet ha höjts från under 70 % till nära 90 %. Bland dem finns santalener, de viktiga doftämnena i äkta sandelträolja, och andra alkoholer som saknas i denna.
Ersättning
• Kan åtminstone delvis ersätta äkta sandelträ som doftämne.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. En av de få essenser som mognar och blir bättre med tiden.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för runt 125 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Träig, torr och bitter toppnot med en frisk kådighet som påminner om myrra. Först när den torkat in mjuknar och sötmar den och börjar likna äkta sandelträ.

Flyktighet
Basnot - hållbar doft.

Doftblandning
Fixatör på andra doftämnen. Passar ihop med söta dofter (benzoin, geranium, labdanum), jordiga (vetivert) och också med neroli och ros.

Användning
Mycket vanlig ersättning för äkta sandelträ i rengöringsmedel, kräm och parfym, särskilt trädofter.
• Rumsparfym: Mycket ved exporteras till Kina där man gör rökelsestickor av den och till Indien där den används till snickerier på samma sätt som äkta sandelträ.
Hudläkemedel
Australiskt sandelträ har inte den äkta sandelträoljans hudvårdande egenskaper. Den uppges dock vara antiseptisk och inflammationshämmande.
Vanligt som tvålparfym - ett billigare sätt att göra sandelträdoft.
Inte hudirriterande, men fall av kontakteksem av santalener har rapporterats. 

Mat och dryck
Smaktillsats i mycket små mängder i desserter, godis, bakverk, puddingar, drycker.
Invärtes bruk
Har inte haft någon medicinsk användning.

Litteratur: Se t ex Leung (1980).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22).
European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 15)..

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eosandeltraaustr.html
Datum: 2018 09 21 - Uppdaterad: 2009 12 1
Cookieinfo
Made with a Mac