Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Sandelträessens


Moderväxt
Sandelträ (Santalum album)
Synonymer
Äkta sandelträessens, äkta sandelträolja, gul sandelträolja, indisk sandelträolja, vit sandelträolja, gul sandelolja, vit sandelolja, ostindisk sandelolja, Mysoreolja, sandelträolja Mysore
Farmakopénamn
Oleum ligni santali, Oleum santali, Oleum santali flavi, Santali aetheroleum, Aetheroleum ligni santali, Aetheroleum santali, Aetheroleum santali
CAS-nummer • 8006-87-9
• 84787-70-2
• Santalum album oil ["volatile oil obtained from the heartwood"]
• Santalum album wood oil ["essential oil obtained from the wood"]
Engelska namn
Sandalwood oil, essential oil of sandalwood, oil of sandal-wood, santal oil, oil of santal, otto of santal, East Indian sandalwood oil, East Indian oil of santal, white sandalwood oil, sanders-wood oil, white saunders oil, yellow saunders oil, yellow sandalwood oil, Mysore sandalwood oil, sandalwood Mysore oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de santal, huile essentielle de santal, essence de santal (franska)
Nordiska språk
Sandeltraesolie (danska), sandeltreolje (norska)

Andra språk

Sandelholzöl, ätherisches Sandelholzöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Amyris - västindisk sandelträolja
Australisk sandelträolja
• "Vitt" och "gult" sandelträ: Veden kallas vit till skillnad från röd ved från rött sandelträd, därav benämningen vitt sandelträ och vit sandelträolja. Äkta sandelträds vita splintved har inte med saken att göra; den är luktlös. Kärnveden är gul, därav benämningen gult sandelträ och gul sandelträolja.

Det är en av västerländska kvinnors favoritdofter enligt undersökningar. Den är ofantligt omtyckt och använd i Indien och Japan. Inom vissa riktningar av islam hör den (med mysk, ambra, jasmin och myrrra) till de heliga dofter som alla rekommenderas att använda. Uppgifter om att eterisk sandelträolja skulle ha använts till balsamering på Ceylon på 800-talet ska tas med en stor nypa salt; här som så ofta handlade det säkert om oljeutdrag, men man vet aldrig: oljerika råvaror kan kokas ur i vatten och oljan som flyter upp på ytan samlas upp.
Indien
De flesta sandelträden växer i södra Indien men destilleringen är koncentrerad till Kannauj, "orientens Grasse" i norr. Runt 1990 producerades där 200 ton olja om året varav hälften gick på export. 2008-2009 hade exporten sjunkit till 5 ton och de flesta destilleringsanläggningarna var nedlagda. Orsaken? Sedan Indonesien slutade exportera sandelträved 1978-1979 är veden en mycket lönsammare handelsvara än oljan.
Europa
Veden var den vanliga drogformen under medeltiden men kom i vanrykte på grund av slarvig och okunnig hantering. Oljan, i Europa framställd första gången 1488, fick sig också en knäck och kom tillbaka på allvar i Europa först på 1860-talet sedan en engelsk läkare stött på sandelträ som gonorrémedel i Indien. Som sådant blev den ett ersättningsmedel för copaivabalsam och copaivaolja som hade en del besvärliga biverkningar, bl. a. mag-tarmbesvär (som det snart skulle visa sig att också sandelträoljan gav). Oljan användes som läkedel för gonorré fram till efter andra världskriget då antibiotika slog igenom. Redan på 30-talet uppges dock att oljan "avtagit starkt i betydelse som handelsartikel".
Som handelsartikel är den stor på nätet idag. Oljan innehåller ju ett ämne likt testosteron, eller om det är feromon, eller om det är hela oljan som liknar dem i sin uppbyggnad, eller om den stimulerar bildningen av dem - ja, något som är bra för sexet är det i alla fall, försäkrar de många sidor som erbjuder sex boosting perfume from the Orient.
Farmakopéerna

I svenska farmakopén togs sandelträolja in 1901 - den behövde inte hållas i lager om inte läkare begärde det - och förblev där t.o.m. sista upplagan 1946. 1964 års nordiska farmakopé tog inte med den.  Officinell i USA under 1880- och 90-talen (U.S.P. 1880).

Vatten- eller ångestillering av av flisat växtmaterial: rot (bäst), rot blandad med kärnved eller bara kärnved, blötlagt i två dygn före. Doften blir bättre ju äldre trädet är. Destilleringen tar 2-3 dagar på grund av oljans höga kokpunkt. En första fraktion om 2-5 % kastas bort och sedan destilleras oljan ytterligare en eller flera gånger. I Indonesien får man ut 3-5 % av kärnvedens vikt i form av eterisk olja, i Indien 4-6 % av kärnvedens vikt och 8-12 % av rotvikten. Situationen i Indien med skydd av trädbeståndet och därav följande fällning och utvinning i smyg har lett till att olja på sina håll destilleras snabbt och slarvigt.
Ursprung
• Asien: Länge kom 75 % av världens sandelträolja från Mysore-området i sydvästra Indien - bilderna nedan därifrån. Mycket destilleras i Kannauj i norra Indien men oljan kallas fortfarande Mysore efter växtområdet. En del olja destilleras också i Indonesien med centrum i Macassar.  
• Australien: Sedan slutet av 1990-talet odlas indiskt sandelträd i Australien. Det mesta säljs som ved men också 15-17 ton olja exporteras årligen, till halva priset det indiska smugglarpriset.
• Europa: Mindre mängder framställs i Europa av importerad ved; engelsk anses vara bra.
• Amerika: Olja destilleras i USA av importerad ved.
 
Färglös, ljusgul, mörkgul, brunaktig eller grönaktig olja, tjock och tålamodsprövande - droppar mycket långsamt ur flaskan. Hartsartad brännande smak som sitter kvar länge. Kokar vid 276°. Optiskt vänstervridande.
• 100 ml väger 97-98 gram. 1ml = ca 20 droppar.
• 100 gram = 104-102 ml.
1 gram = ca 20 droppar.
• Olöslig i vatten, glycerin.
• Löslig i vegetabilisk olja, flytande paraffin, propylenglykol.
• Lättlöslig i alkohol: Löses klart i lika volymdel 91 % alkohol, 4-5 volymdelar 70 % alkohol, 5 volymdelar 65-70 % alkohol, dock sämre ju äldre oljan är. Alkohollösningen ska förbli klar även vid ytterligare tillsats av alkohol, vilket används som test på om oljan spätts ut med andra.
  pH och inkompatibiliteter
• Oljan har svagt sur reaktion (pH 6-8).
Doftämnen
Terpener  
santalen  
santolen  
Alkoholer  
sanatol  
santalol 80-90 %
santanol  
Innehåll • Nästan allt i oljan är s.k. santalener, seskviterpener och terpenalkoholer speciella för sandelträolja. En del av dem går bort med den första fraktionen under destilleringen vilket anses vara en fördel eftersom de gör oljan sämre alkohollöslig. Av santalener finns i sin tur många olika. Svenska farmakopén 1925 krävde minst 90 % santalol i oljan.
• Oljan innehåller också ett ämne som är likt det manliga könshormonet testosteron.
Varianter • Terpenfri sandelträolja
Dubbelt så stark som terpenhaltig, d.v.s. hälften räcker för samma dofteffekt.
Ersättning
• Sandelträ förfalskas och späds ofta med andra eteriska oljor (cederträolja, copaivaolja) men det avslöjas lätt genom att de grumlar alkohol.
• Test från amerikanska farmakopén: 1 ml sandelträolja, 2,5 ml vatten och 7,5 ml alkohol blandas. Om lösningen inte förblir helt klar kan man anta att oljan spätts ut med eterisk eller vegetabilisk olja.
• Utspädning med ricinolja kan inte prövas på detta sätt; den förblir liksom sandelträoljan klar tillsammans med alkohol.
Australisk sandelträolja kan möjligen men bara möjligen ersätta doften men har inte de hudvårdande egenskaperna. Också denna grumlar alkohol. 
Amyrisolja, även kallad falsk sandelträolja, är en tunn doftskugga av äkta sandelträ. Iblandning kan märkas på den grumlar alkohol.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. En av de få essenser som mognar och blir bättre med tiden. 
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 200-270 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker. I kosmetikakedjors butiker runt 350 kr för samma mängd.

Doftbeskrivning
En märklig doft - enkel och samtidigt komplex: Söt, mjuk, varm och fyllig trä med inslag av mysk och orientalisk krydda, lite påminnande om ros och med aningen ammoniak i botten. Ibland sägs den sakna toppnot och ha gemensam mellannor och basnot. Indisk Mysoreolja anses vara den bästa.

Flyktighet
Mellannot till basnot. Doften är inte stark men hållbar (en droppe på handleden luktar i dagar) och stabil (en välgjord doft på sandelträ luktar likadant efter hundra år, försäkrar tillverkare av indisk parfym, attar). På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 61-100 är basnoter, får sandelträ värdet 100. Tisserand gissar på detsamma på en likadan skala. En av de bästa fixatörer som finns, d.v.s. gör att andra doftämnen avdunstar långsammare.

Doftblandning
En av de få eteriska oljor som används ensam. Den anpassar sig också bättre än något annat till andra doftämnen och har förmågan att ge karaktär utan att själv bli dominant. Går bra ihop med allt - t. ex. citrus (bergamott, neroli, palmarosa) och andra friska dofter (enbär, frankincense, tea tree), trä (cederträ, cypress, rosenträ), kryddor (kryddnejlika, svartpeppar), söta dofter (benzoin, fänkål, geranium, labdanum, lavendel, muskatellsalvia), klassiska parfymblommor (cassie, jasmin, mimosa, ros, tuberos, viol, ylang-ylang), jordiga dofter (patchouli, vetivert) och rökiga (bävergäll, ekmossa, myrra, tjära) - björktjärolja och sandelträessens ingår i den klassiska ryssläderdoften

Användning
All traditionelll indisk parfym bygger på sandelträ. "Det är basen som resten av doftpyramiden byggs upp på", som en indisk tillverkare uttrycker det. Klassiska blandningar är t. ex. ros attar (sandelträ med rosenolja) och attar genda (sandelträ med fransk tagetesolja).
Oumbärlig också för den västerländska parfymindustrin; hälften av de bättre damparfymerna innehåller sandelträ. Guerlain köpte egna plantager för att säkra tillgången för Samsar. 25 % av doftämnena i Egoiste lär vara sandelträ. Vanlig (upp till 1 % av doftämnena) särskilt i puderdofter, orientdofter, chypresdofter, mossdofter och rosdofter.

Religiös rökelse: Både veden och den eteriska oljan används oerhört mycket i religiöst liv i Asien: i hinduism (till allt och överallt), islam (särskilt i slutet av fastemånaden Ramadan) och buddhism (närmast standarddoft och t. ex. använt som symbol för bindningar). Doften anses "jorda" bra och är därför til god hjälp i meditation.
• Rumsparfym: Avslappande vid stress, irritation, oro och insomningssvårigheter (mycket effektiv med frankincense och myrra). Sägs ge mycket drömmar och har rykte som afrodisiakum, särskilt för män. I aromaterapi används oljan för dem som lever i huvud eller fantasi utan kroppskontakt. Kan vara till hjälp vid illamående och sägs också vara bra mot baksmälla.
• För luftvägarna: Studier på 1920-talet visade att oljan i förångad form var särskilt effektiv mot meningokocker (bakterier som ger hjärnhinneinflammation), stafylokocker (hudinfektioner) och tyfusbakterier. Röken av veden och ångorna av oljan lugnar andningen och är till hjälp vid hosta, bronkit och andra luftvägsbesvär. Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.
insektsmedel: Röken av brinnande sandelträ stöter bort insekter, den skys t. ex. av mal. Japans zen-patriark Dôgen på 1200-talet föreskriver i detalj hur munkdräkterna ska rökas med sandelträ. Veden används mycket till snickerier; det lär vara det enda träslag som den asiatiska vitmyran inte tuggar i sig.
Doftens element
• Luft, jord: I europeisk magisk praxis förknippas doften med Merkurius (luft, jord).
• Jord: det kinesiska medicinska systemet hör sandelträ till energifasen Jord, som verkar genom mjälte-bukspottkörtel och magsäck och i obalans ger låg ämnesomsättning med vatten i kroppen, kalla händer och fötter, tankeslöhet, obeslutsamhet och en tendens till självömkan - mjältsjuka. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck förnuft, förståelse och medkänsla.

• Jord: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Jord och årstiden vinter, förknippade med bevarande, struktur och realism. Dess verkningsfält antas vara framför allt kroppen (snarare än intellektet eller känslolivet). Andra dofter med denna stabiliserande verkan på kroppen är t. ex. aloeved (örnträdsessens), ekmossa, patchouli och vetivert.

Hudläkemedel
I Indien används den mosade veden sedan mycket länge som svalkande medel på brännskador och klåda. Den eteriska oljan är klådstillande och lindrar irritation av solsveda, insektsbett, hemorrojder, sår, utslag, bölder, nare, hudsprickor och psoriasis och eksem, särskilt torra. Återfuktande; ett klassiskt medel för torr hy. Bra i rakvatten - sammandragande, stimulerande på blodcirkulationen, antiseptisk, svamphämmande och lindrande och lugnande på småskador.
Kräm, hudolja: upp till 5 % (90 droppar per dl) - kan doseras högre än andra eteriska oljor.
Rengöringsmedel
1920-talets studier visade att oljan var en av de mest bakteriedödande vid direktkontakt.
Mycket bra för torr hud men passar också fet.
Stimulerar blodcirkulationen i hårbotten, förebygger mjäll vid torr hårbotten men passar också fett hår.
Balsam för volym och glans: Sandelträ + apelsin + patchouli tillsammans 2 % (40-50 droppar per dl)
Massage med sandelträolja kan lindra nervvärk, ryggskott och ischias. Används i massage vid vätskeansamling, urinvägsinfektion, blåskatarr, på benen för att lindra klåda av åderbråck och för att förebygga nya. En droppe inmasserad på halsen kan lindra halsont.
I ett lugnande och avslappande bad.  En vanlig användning i indisk medicin är i ett ångbad vid heshet och hosta, särskilt envis torrhosta.
Fungerar problemfritt som tvålparfym, och används mycket både som doftämne och fixatör.
Irriterar inte huden, även om det har rapporterats fall av kontakteksem av santalener. Kan doseras högre än essenser allmänhet.

Mat och dryck
Smaktillsats i mycket små mängder (under 0,001 %) i drycker, desserter, godis, bakverk. I Indien används idag bara 5 % av oljan till parfym, resten späds ut kraftigt med flytande paraffin och doftsätter tobak och pan masala, en frö- och kryddblandning som äts efter måltiderna.
Invärtes bruk
I både indisk och kinesisk medicin används oljan vid magont och kräkningar och som sammandragande medel vid akuta och kroniska diarréer. Framför allt har sandelträolja varit ett läkemedel för urinvägarna - inom både österländsk och västerländsk medicin mot gonorré, blåskatarr och urinvägsinfektioner; den hindrar gonokockers delning när den utsöndras via urinen. I Europa var den ett av de främsta medlen mot sådana sjukdomar tills antibiotika och sulfa kom på 1940-talet. Doserna var höga, 20-100 droppar dagligen.
Kan reta njurarna tagen invärtes, störa mage och tarm och ge utslag. Första symptomen på överdos är värmekänsla i magen och stark törst.
Miljö
Oljan är inte miljöskadlig utom för trädet. I Sverige finns olja från vildväxande indiska träd. Eftersom det vilda beståndet skövlats näst intill förintelse under 1980-90-tal är det antagligen en välgärning att välja olja från odlade australiska träd.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Gentz och Lindgren (1946), Jönsson och Simmons (1935), Kinkele (2004), Lawless (1992), Lawless (1996), Leung (1980), Lindgren (1918), Meyer (1952), Nordström (1940), Piesse (1857), Reynolds (1996), Svenska farmakopén VIII (1901), Svenska farmakopén IX (1908), Svenska farmakopén X (1925), Svenska farmakopén XI (1946), Thompson (1927), Ullmark (1997, Vron (1997). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977), Valnet (1992), Worwood (1991).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Christopher McMahon: The fragrant harvest (2004 03 09). Cropwatch: The sandalwood tree is being smuggled out of existense (2006 06 30). European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 15). India environmental portal (1993): When alienation ruins (2009 11 30). Cropwatch (2004): The sandalwood tree is beig smuggled... (2009 11 20). Forbes India magazine (2009): How India's sandalwood oil trade got hijacked... (2009 11 20).


© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eosandeltra.html
Datum: 2018 07 21 - Uppdaterad: 2009 12 1
Cookieinfo
Made with a Mac