Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Rosenträessens


Moderväxt
Rosenträd (Aniba rosaeodora var. amazonica)
Synonymer
Brasiliansk rosenträessens, rosenträolja, eterisk rosenträolja, flyktig olja av rosenträ, rosenträ eo
Farmakopénamn
Oleum ligni rhodii, Aetheroleum ligni rhodii
CAS-nummer 93685-34-8
Aniba rosaeodora amazonica wood oil ["essential oil obtained from the wood"]
Engelska namn
Rosewood oil, rose wood oil, essential oil of rosewood, bois de rose oil, rhodium oil, Brazilian rosewood oil, Brasilian bois de rose oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de bois de rose de Cayenne, essence de bois de rose, huile essentielle de rose (franska)
Nordiska språk
Rosentraeolie (danska), rosentreolje (norska)

Andra språk

Rosenholzöl, ätherisches Rosenholzöl (tyska)
Förväxlingsrisk

Rosenträd av flera arter som ger dels rosenträoljor, dels rosenträ till snickerier.
• Rhodiumolja: Det tidiga 1800-talets rosenträolja i England, destillerad av den rosdoftande roten av en vinda från Kanarieöarna.


Rosenträolja dök upp i europeiskt parfymeri på 1860-talet, hämtad från ett träd i Franska Guiana som fick namnet bois de rose de Cayenne efter exporthamnen. Snart hittade man andra träd med liknande oljor i Sydamerika. Linaloeoljan med mycket lik doft kom från bois de citron de Cayenne. Oljorna var länge huvudkällor till linalol, särskilt rosenträ sedan linaloeoljorna börjat sjunka i kvalitet på 1920-talet. När detta började tillverkas syntetiskt på 1960-talet minskade behovet av oljorna som råvarukälla. Istället började de användas i parfym. Rosenträolja som förr varit ett rätt enkelt doftämne i tvål, blev nu ett slags bättre (och dyrare) linalol. På 1980-talet blev den populär i örtkosmetika, årtiondet därpå till viss del ersatt med snarlika oljor med hög halt linalol, som kinesisk hoblad och indisk linaloe.
Framställning Ång- och ibland vattendestillering av flisad ved, vilket ger kring 1 % av vedvikten i form av eterisk olja, d.v.s. man får ut ett kilo olja ur 100 kilo ved.
Ursprung
• Brasilien: Den mesta oljan sägs komma från området kring staden Manaus i Amazonasområdet i nordöstra Brasilien, där fem "licensierade" destilleringsanläggningar producerade 50-100 ton olja årligen på1990-talet - uppgifterna är osäkra eftersom flera arter kallade rosenträd används. Ytterligare 10 ton olja beräknades komma från ett tiotal mobila anläggningar i samma område. Av den kända exporten går hälften till USA. En hel del olja smugglas från brasilianska hamnar. Kontrollerande brasiliansk exportmyndighet är IBAMA (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis).
• Franska Guiana: Cayenne-olja från Franska Guiana är mycket ovanlig idag.
Beskrivning
Färglös till ljusgul olja, tunn och lättflytande. Kokar vid 200-206°.
Doftämnen
Terpener  
eukalyptol (1,8-cineol) 0,8-10 %
limonen spår
myrcen spår
okimen spår
pinen spår
terpinen spår
Alkoholer     
geraniol spår
linalol 80-97 %
nerol 0,7 %
alfa-terpineol 2-3 %
Aldehyder  
citronellal spår
Ketoner  
kamfer spår
Estrar  
bensylbensoat spår
Mått och vikt 100 ml väger 87-89 gram.
100 gram = 117-112 ml.
1 ml = 25-30 droppar.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabilisk olja, flytande paraffin (oklar).
Innehåll • Alkoholer: Så gott som allt är linalol, framför allt L-linalol som också utvinns ur oljan.
• Estrar av alkoholer: Linalol omvandlas till alfa-terpineol under destilleringen, så halterna beror på metod och skicklighet vid framställningen.
Varianter • Terpenfri rosenträolja: Dubbelt så stark = hälften räcker för samma dofteffekt.
• Rosenträ bladolja: Prövas, men blir sällan lik vedolja.
• Rosenträolja (INCI-namn: Aniba rosaeodora wood oil. CAS-nummer: 8015-77-8): Eterisk olja av veden av arten rosenträ utan angivande av underart.
Ersättning • "Rosenträ" och "brasilianskt rosenträ" kan betyda rätt många olika rosenträd, men bar Aniba rosaeodora ger vad som idag betraktas som äkta rosenträolja.
Linaloeolja och ännu mer den billiga hobladsoljan får ofta ersätta rosenträolja.
• Huvudämnet linalol kan ersätta eller ersättas av rosenträolja. Det blandas också i oljan i rent förfalskningssyfte.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 60-85 kr per 10 ml och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Mjuk, söt och rosigt blommig trädoft med frisk krydda - luktar linalol, säger parfymören.
Rosenträoljan är dock djupare och mer komplex och i fin parfym kan den inte ersättas av varken syntetisk linalol eller äkta linalol ur eterisk olja.
Flyktighet
Toppnot till mellannot.
På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får rosenträ värdet 2 - extrem toppnot.
Doftblandning
Passar ihop med det mesta, särskilt trä (cederträ, sandelträ). Ger en frisk toppnot till söta (lavendel, muskatellsalvia, ros) och fetare dofter (ingefära, kummin, patchouli) och fyller ut och rundar av citrus (geranium, petitgrain, tangerin) och annat friskt (basilika, frankincense, koriander).
Fixeras ofta med vetivert.
Användning
I all slags kosmetika, hudvårdsprodukter, parfym, cologne, rosdofter och andra blomdofter. Mycket använd i s.k. naturkosmetika.

• Rumsparfym: Uppiggande, stärkande, lugnande utan att ge dåsighet, ansedd som ett afrodisiakum, bakteriedödande och virushämmande. Användbar vid huvudvärk, särskilt spänningshuvudvärk, oro, nervositet, rädsla och stress. En olja för både arbetsrum och sovrum och så mild att den går bra även i barnkammaren.
insektsmedel: Insektsbortstötande.
Doftens element
• Eld: I det kinesiska medicinska systemet hör rosenträ till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet.

Hudläkemedel
Oljan är bakteriedödande, svagt lokalbedövande och läkande (stimulerar hudcellerna att producera ny vävnad); används på ärr, akne, eksem, sår, även infekterade. I Brasilien används veden på bl. a. akne och hudskador.
Rengöringsmedel
Oljan har lätt deodoriserande effekt.
Passar alla hudtyper: fet, torr, känslig, åldrad.
Används i hudolja till massage på graviditetsstrimmor.
Antiseptisk och antiviral, använd i bad för att stimulera immunsystemet vid förkylning, feber, infektioner.
Fungerar problemfritt som tvålparfym - bättre än det vanliga isolatet ur oljan, linalol. Särskilt populär i läderdofter.
Ger sällan överkänslighetsreaktioner; anses vara en mild och säker olja utan dramatiska effekter.

Mat och dryck
Oljan används som smakämne i livsmedelsindustrin.
Invärtes bruk
Veden av olika rosenträd används som läkemedel i växtländerna bl. a. vid flytningar, infektioner och nervositet. Eterisk olja tagen invärtes anses kunna lindra illamående och huvudvärk, stimulera immunsystemet och vara till hjälp vid vid kronisk trötthet och lindriga insomningsbesvär.
Anses ogiftig.
Miljö
Olja från vilda brasilianska rosenträd är det vanliga. Både trädets botanik och oljans handelsvägar är svårutredda och det är tveksamt med vilken rätt Chanel bojkottades på 1990-talet för sin användning av rosenträolja, av vilket träd den nu var. Klart är att flera regnskogsträd som ger virket rosenträ är på väg att utrotas. Inget av virkesträden ger eterisk rosenträolja.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Lawless (1992, 1996), Meyer (1952), Piesse (1857), Ullmark (1999). Flyktighetsskala: Poucher och Howard (1974).
Nätpublikationer: Convention on International Trade with Endangered Species (CITES) (2005 04 28). Cropwatch: Rosewood sustainability (2006 07 14).
European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 15). Tony Burfield (2003): Substituting for rosewood oil... (2009 07 05)..

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eorosentra.html
Datum: 2018 07 21 - Uppdaterad: 2009 07 7
Cookieinfo
Made with a Mac