Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Absoluter och resinoider

Ros absolut


Ros absolut blandar sig liksom jasmin väl med alla andra oljor. Den förlåter alla snedsteg och tar fram det bästa i de andra tonerna med sin fylliga skönhet som inte hotar någon. Om man har blandat fel på något sätt räcker det ibland med lite mer rosenolja, så blir allt bra igen.
(Mandy Aftel, parfymör, 2001)

Moderväxt
Ros (Rosa centifolia, Rosa gallica, Rosa damascena) - se där om roshistoria
Synonymer
Ros absolu, rosenolja
• Rosa centifolia: centifoliaolja, marockansk rosenolja, fransk rosenolja, ros de mai absolut
• Rosa damascena: Ros de mai absolut
CAS-nummer • Rosa centifolia: 84604-12-6
• Rosa gallica: 84604-13-7
• Rosa alba: 93334-48-6
• Rosa damascena: 90106-38-0
• Rosa centifolia
• Rosa gallica
• Rosa alba
• Rosa damascena
Engelska namn
Ros absolut, centifolia rose oil, French rose de mai oil, Provence rose oil, rose de mai absolut, rose de Mai, rose de Grasse absolut
• Rosa centifolia: French rose absolut, French rose oil, Moroccan rose oil, rose maroc oil, Moroccan centifolia oil
Andra namn
Romanska språk
Ros absolu (franska)
Förväxlingsrisk
Rosenessens, ros otto - destillerad eterisk olja.
Rosenolja - örtolja av blommorna.
• Rose de Grasse - kan också vara den eteriska olja man samlar upp från rosenvatten.
• "Marockansk" och "fransk" rosenolja - ofta i betydelsen ros absolut, eftersom det extraheras mycket ros absolut i Marocko och Frankrike.
• "Bulgarisk rosenolja" - ofta i betydelsen eterisk rosenolja (eftersom det destilleras mycket rosenolja i Bulgarien.

Absolut, av ros eller annat, är en 1900-talshistoria. I Bulgarien, den eteriska rosenoljans förlovade land i Europa, tillverkades ros absolut första gången 1903.
Framställning Absolut görs framför allt av Rosa damascena (bulgarisk ros) och Ros de Mai (kallad Rosa damascena eller centifolia, men se under ros). Kronbladen extraheras med flyktiga lösningsmedel till en krämig concrète som är brun (extraherad med med petroleumeter) eller grön (extraherad med bensen) och består till ca hälften av eterisk olja och till hälften av vaxämnen. Denna alkoholextraheras till absolut; man för ut ca hälften av concrètens vikt. Metoden ger mycket större volym än destillering till eterisk rosenolja.
Ursprung
• Nordafrika: Marocko (som producerar mest; därav den förvirrande termen "marockansk rosenolja" om ros absolut i allmänhet).
• Europa: Frankrike (som producerar mycket mer absolut än eterisk olja; därav benämningen "fransk rosenolja" om ros absolut i allmänhet), Bulgarien (annars känt för destillerad olja), Turkiet, Italien.
• Asien: Kina.
Beskrivning
Gulorange sirapstjock olja som kan ge lösningar orange till röd färg; ibland brungrön. Absoluten är mycket tjockare än den eteriska oljan och stelnar och kristalliserar redan vid 16°. Värm flaskan i handen eller under varmt vatten till 20-25° så blir oljan snart flytande igen.
Mått och vikt 100 ml väger 97-99 gram.
100 gram = 104-101 ml.
1 ml = 25-30 droppar.
Doftämnen
Alkoholer     
L-citronellol  
eugenol  
farnesol  
fenyletylalkohol upp till 75 %
geraniol  
linalol  
nerol  
Aldehyder  
citral  
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 91 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll • Absoluten innehåller till 85-95 % samma doftämnen, huvudsakligen alkoholer, som eterisk rosenolja, med lite lägre halter av L-citronellol, geraniol och nerol.
• Den viktigaste skillnaden är att absoluten innehåller fenyletylalkohol, som går förlorad vid destillering till eterisk olja eftersom den är vattenlöslig. Den luktar inte mycket i sig men är nödvändigt för att lukten av geraniol ska framträda.
• Absoluten innehåller dessutom runt 2 % fett och vaxämnen som gör den tjock.
Varianter
• Ros enfleurageabsolut
Man gör först en pomada genom utdrag med fett och extraherar sedan detta med petroleumeter till absolut. Gillas av parfymörer eftersom den gör doftblandningar runda och feta så att kantigheterna som bildas av syntetiska doftämnen slipas av.
• Ros concrèteolja och ros absolutolja
Både concrète och absolut kan destilleras, vilket ger en nästan färglös eterisk olja.
• Eterisk rosenolja
Destillerad ur blommorna.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Vax- och fettämnena bidrar till att göra absoluten hållbar.
Inköp We don't sell, we tell!
Ungefär hälften av priset på eterisk rosenolja:
Rosa damascena
• Bulgarisk: Hos importörer av eteriska oljor för runt 110 kr per ml (1 ml) och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.
• Fransk: Hos importörer av eteriska oljor för runt 110 kr per ml (1 ml) och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.
• Marockansk rose de Mai: Hos importörer av eteriska oljor för runt 50 kr per ml (1 ml) och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.
Rosa centifolia
• Marockansk: Hos importörer av eteriska oljor för runt 100 kr per ml (1 ml) och till ungefär samma pris i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Mer naturtrogen i doften än eterisk rosenolja - rundare och tyngre, utan den eteriska oljans kryddighet. Absolut från olika länder luktar förstås olika.
Flyktighet
Mellannot till basnot (essensen är flyktigare). På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 15-60 är mellannoter, får ros absolut värdet 43. Tisserand som läst utgåvor av Poucher från före andra världskriget, rapporterar därur detsamma för gallica (antagligen absolut). Tisserand själv ger värdet 99 till rosenoljor i allmänhet på samma skala, där 61-100 är basnoter.
Doftblandning
Absoluten rundar av kantiga och spretiga blandningar ännu mer än den eteriska oljan. Den passar med allt, mycket typiskt blomdofter (cassie, geranium, jasmin, lavendel, mimosa, muskatellsalvia, orangeblomma, ylang-ylang) och används med särskild fördel ihop med sött (benzoin, labdanum absolut, perubalsam, vanilj) och rökigt (ekmossa, patchouli) i lite tyngre rosdofter.
Användning
Parfymerar all slags kosmetika och (upp till 0,2 %), men den kryddigare eteriska oljan gillas och används mer inom parfymeri.

Som andra absoluter kan ros absolut täppa till sprayflaskor och luftfuktare.
• Rumsparfym: Rosdofter lugnar nerverna, skärper uppmärksamheten, stärker självkänslan, inger förtröstan, lindrar huvudvärk, migrän, illamående och baksmälla och är till hjälp vid insomningssvårigheter. De anses sedan gammalt också vara ett afrodisiakum p.g.a. den narkotiskt lugnande effekten. Denna antas komma av fenylalkohol, som finns i absoluten men försvinner vid destilleringen av rosenoljan. I aromaterapi föredras dock den eteriska oljan framför absoluten.
• För luftvägarna: Användbar vid luftvägsbesvär (astma, hosta, hösnuva). Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.
Doftens element
• Jord, luft: I europeisk magisk praxis förknippas rosdoft med planeten Venus (jord, luft).
• Eld: I det kinesiska medicinska systemet hör ros till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet.
• Vatten: Doften beskrivs av vissa moderna elementläror (Henglein) med termerna elementet Vatten och årstiden höst, förknippade med näring, det undermedvetna, kreativitet och fruktbarhet; dess verkningsfält antas vara framför allt känslolivet (snarare än intellektet eller kroppen). Andra dofter med denna harmoniserande verkan på känslolivet är t. ex. ambrette, benzoin, fänkål, kalmusrot, koriander, labdanum, liquidambar (storax), en del sorters myrra (guggul), stjärnanis, tolubalsam och tonkaböna.

Hudläkemedel
För doften - som hudvårdande ämne är det framför allt den eteriska rosenoljan som används.
Den eteriska oljan används mest eftersom den ses som ett mer naturligt ämne.
Används som tvålparfym.
Irriterar inte huden och är inte fotosensibiliserande, men överkänslighetsreaktioner har rapporterats; antagligen beroende på fenyletylalkohol - pröva då den eteriska oljan som innehåller ytterst lite.

Mat och dryck
Smakämne (under 0,0002 %) desserter, godis och drycker med fruktsmak. Smak- och doftämne i snus och tobak.
Ogiftig.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Bolin och Gustaver (1960 del 3), Gentz och Lindgren (1946), Kinkele (2004), Kruskopf (1959), Lawless (1992), Lawless (1996), Leung (1980), Lindgren (1918), Ljungdahl (1953), Meyer (1952), Naves (1947), Stodola pch Volák (2000), Ullmark (1997). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977).
Nätpublikationer: INCI-namn, CAS-nummer: INCI-databasen.

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eorosabsolu.html
Datum: 2018 12 16 - Uppdaterad: 2008 06 8
Cookieinfo
Made with a Mac