Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Pomeransessens


Moderväxt
Pomeransträd (Citrus aurantium var. amara) - se där om trädets historia
Synonymer
Pomeransessens, pomeransskalsolja, pomeransolja, pomeransknoppsolja, bitterapelsinolja, bigaradolja, bigaradaolja, Portugalolja
Farmakopénamn
Aurantii oleum, Oleum aurantii, Oleum aurantii amari, Oleum aurantiorum, Oleum corticis aurantii, Aetheroleum aurantii, Aetheroleum Aurantii amarum, Aetheroleum fructus auranti, Aetheroleum (cortices) aurantii amari
CAS-nummer 72968-50-4
Citrus aurantium peel oil expressed ["essential oil expressed from the fresh epicarps"]
Engelska namn
Bitter orange oil, bitter orange peel oil, essence of bitter orange, oil of bitter orange peel, bitter orange oil, sour orange bidarade oil, Seville orange oil
Andra namn
Romanska språk
Essence d'orange amère, huile d'ecorce d'oranges amères (franska)

Nordiska språk
Pomeransolie (danska)
Förväxlingsrisk
Apelsinolja - förr kallad portugalolja.
Apelsinblomsolja - förr kallad portugalolja.
Bergamottolja - förr ett namn på pomeransolja.
• Limetteolja - INCI-namnet Citrus aurantifolia syftar på Citrus aurantium var. limetta, som är en söt varietet av lime.
Från samma träd:
Pomeranstinktur - ibland kallad pomeransessens

Petitgrainolja - destillerad ur trädets blad

Neroli - destillerad ur trädets blommor 
Orangeblom absolut - extraherad ur trädets blommor 

Portugaloljor
Mycket har gått under namnet portugalolja, inte bara pressade skaloljor som pomeransolja och apelsinolja utan också destillerad apelsinblomsolja. De har varit mer eller mindre utbytbara mot varandra t. ex. när de använts i Portugalvatten och Portugalhårvatten.
Farmakopéerna
Pomeransolja blev officinell redan i första upplagan av svenska farmakopén (1775) och man gjorde en not om att oljan brukade kallas bergamottolja. 1845 ersattes pomeransoljan också av denna. Apelsinskalsolja var officinell i USA under 1880- och 90-talen (U.S.P. 1880) och omfattade då både apelsinolja och pomeransolja.
Framställning

Kallpressas ur den inte helt mogna fruktens skal (av mogna skal görs kryddan pomeransskal). Utbytet är 0,1-2,5 % av vikten i form av eterisk olja. Man gör sig inte alltid besväret att skala frukten utan allt åker med, så oljan kan bli rätt lik gamla tiders petitgrainolja, som gjordes på pomeransknoppar.
Ursprung
• Europa: Spanien, Italien. Spansk (idag mest och bäst) och portugisisk ansågs i mitten av 1800-talet vara de bästa, italiensk sämst.
• Afrika: Guinea.
• Amerika: Brasilien, USA, Västindien.
• Asien: Kina, Australien. 

Doftämnen
Terpener  
cymen  
kamfen  
d-limonen 90 %
myrcen  
pinen  
Alkoholer     
farnesol  
geraniol  
linalol  
nerol  
terpineol  
Aldehyder  
citral  
citronellal  
Ketoner  
karvon  
Estrar  
linalylacetat  
Beskrivning Färsk olja är tunn och ljusgul. Under inverkan av luft tjocknar den och mörknar till mörkgul, brungul eller gröngul. Besk smak.
Mått och vikt 100 ml väger 84-88 gram.
100 gram = 119-114 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten, glycerin.
• Lättlöslig i 90 % alkohol (7 delar), 95 % alkohol (4 delar) och under alla förhållande i ren alkohol.
• Lättlöslig i vegetabiliska oljor, flytande paraffin (lite mjölkigt), 85 % ättiksyra (lika delar).
pH och inkompatibiliteter
• Alkohollösning (1 del olja + 4 delar 95 % alkohol) har neutral reaktion (pH 7).
Innehåll • Främst terpener och alkoholer. Innehållsmässigt mycket lik apelsinolja, men med mer estrar och mindre aldehyder.
• Flavonoider och pektin i skalet svarar antagligen för oljans antibakteriella och antifungala effekt.
Varianter
• Terpenfri pomeransolja
Vakuumdestilleras och/eller alkoholextraheras ur skalen. Det som tas bort är kumariner och terpener (monoterpener och/eller seskviterpener). Kvar blir 3 % av oljan, som är mörkare, något tyngre, 33 gånger starkare men inte lika frisk i doften.
Ersättning
• I förfalskad bergamottolja.
• Det som närmast kan ersätta dyr neroli i eau de cologne.

• Utspädning med andra eteriska oljor känns framför allt igen på terpentinlukt, som kommer av terpenen pinen.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. Hållbarare än andra citrusoljor.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 40-60 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
Frisk citrus, tyngre och bittrare än apelsin, som efter en stund blir torr och träig, sötare och blommigare än andra citrusskalsdofter. Ska inte utveckla terpentinlukt.
Flyktighet
Frisk toppnot.
Doftblandning
Går bra ihop med nästan allt, t. ex. söta dofter (labdanum, muskatellsalvia) och kraftiga dofter med träkaraktär (rökig ekmossa, frisk rosmarin).
Användning
Mycket använd för att parfymera rengöringsmedel, krämer och kosmetiska preparat. I parfym upp till 1 %, särskilt skogsdofter av typen chypres, mossdofter, citrus- och bergamottdoftande cologner. Pomerans eller apelsin bildar med bergamott, neroli, citron och rosmarin det klassiska toalettvattnet, Kölnervatten
• Rumsparfym: Lugnande; lämplig i sovrummet vid insomningsproblem. En amerikansk läkemedelsförteckning från förra sekelskiftet beskriver apelsinoljan och pomeransoljan som narkotiska: "De som tillverkar oljan drabbas av förvirring, muskelsvaghet, neuralgi, huvudvärk, oregelbunden matsmältning, hudrodnad, blemmor och hudblåsor."
Doftens element
• Eld: I det kinesiska medicinska systemet hör pomerans (liksom trädets bladolja petitgrain och blomolja neroli) till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet.
Tinktur av skalen (pomeransdroppar) har använts i munvatten för att behandla sår i munnens slemhinnor. 
Används som tvålparfym
Fototoxisk = oljan på huden kan irritera och ge mörka fläckar i solsken. Branschorganisationen IFRA rekommenderar max 7 % som parfymingrediens i produkter som kommer i kontakt med solexponerad hud, undantagna sådant som är tänkt att tvättas bort.Se också ovan under Rumsdoft.

Mat och dryck
Oljan används mycket i mat l (desserter, godis, bakverk, såser, charkuterier) och särkilt dryck (likör, curacao). Dosering: under 0,05 %, alltså inte mer än 30 droppar per kilo.
Invärtes bruk
Skalen och olika beredningar av dem har använts mycket som magstärkande medel. Tinktur av skalen (pomeransdroppar) var förr en vanlig tillsats för att förbättra läkemedels smak och lukt. 
Skalen kan vara giftiga för barn om de får i sig stora mängder. Se också ovan under Rumsdoft.

Litteratur: Se t ex Aftel (2003), Andersen (1998), Gentz och Lindgren (1946), Hiltunen (1999), Juneby (1999), Kruskopf (1959), Lawless (1992), Leung (1980), Lindgren (1918), Meyer (1952), Nielsen (1991), Pharmaca Composita (1896), Pharmacopoea Svecica I (1775), Poucher och Howard (1974), Ullmark (1997), Valnet (1992).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1998, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22).
European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 13).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eopomerans.html
Datum: 2018 05 25 - Uppdaterad: 2008 12 13
Cookieinfo
Made with a Mac