Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Persiljefröessens


Moderväxt
Persilja (arter av Petroselinum)
Synonymer
Persiljeolja, persiljefröolja
Farmakopénamn
Petroselin oleum stillatitum, Aetheroleum petroselini, Petroselini aetheroleum
CAS-nummer 8000-68-8
Carum petroselinum seed oil ["volatile oil obtained from the seeds"]
Engelska namn
Parsley oil, common parsley oil, garden parsley seed oil, parsley essential oil, parsley seed oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de persil, essence de persil (franska)
Nordiska språk
Petersilleolie (norska)
Andra språk
Peterilienöl (tyska)

Linné hade med oljan i sin Pharmacopaea Holmiensis ca 1740.
Farmakopéerna
Oljan har inte varit officinell i Sverige, däremot i Norge (1879) och i Finland under 1900-talet.

Ångdestillering av mogna persiljefrön som tappat groförmågan, vilket sker snabbt. De innehåller 2-7 % eterisk olja.
Ursprung
• Europa: Frankrike, Ungern, Tyskland, Nederländerna.
Färglös, gul, grönaktig eller brunaktig olja som kan kristallisera vid låga temperaturer. Kryddig och skarp smak. Kokar vid 290°.
Mått och vikt 100 ml väger ca 100 gram.
Doftämnen
Terpener  
tetrametoxiallylbensen 20-75 %
pinen lite
Fenoler  
apiol (metoximyristicin) 60-80 %
myristicin (metoxisafrol)
Kumariner lite
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabilisk olja, flytande paraffin.
Innehåll

Tre giftiga ämnen dominerar och balanserar varandra på växlande sätt i de två grundtyperna av persilja:
• Frön från
slätbladig persilja domineras av apiol.
• Frön från krusbladig persilja (liksom rotpersilja) domineras av myristicin.
• Därtill tetrametoxiallylbensen som kan fylla upp det mesta därtill.

Varianter
• Terpenfri persiljefröolja
10 gånger så stark = det räcker med tiondelen för samma dofteffekt. Löslig redan i 80 % alkohol

• Persiljefröharts
Extrahering av fröna med lösningsmedel ger en hartsolja (oleoresin). Irriterar magens och tarmarnas slemhinnor på samma sätt som den eteriska oljan.

• Persiljebladsolja
Ångdestillering av bladen ger en ljusgul eller grönaktig eterisk olja (krusbladig innehåller upp till 0,01 %, slätbladig upp till 0,04 %) med tung och söt kryddoft, lik bladen. Innehåller myristicin (mest i krusbladig men mycket mindre än i fröolja), limonen, 1,3,8-p-mentatrien, fellandren, myrcen, apiol, pinen. Hudirriterande på samma sätt som fröoljan.

• Persiljerotsolja
Destillering av roten ger en eterisk olja (0,2-0,3 % finns i roten) med doft som påminner om vetivert. Innehållet liknar bladoljan men här finns också apiol (metoxymyristicin) och flera kumariner inklusive bergapten.

• Persiljerotseextrakt
Extrahering av roten ger ett extrakt med endast spår av myristicin.
Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Sällan eller aldrig i Sverige.

Doftbeskrivning
Varm, träig och kryddig örtdoft.

Doftblandning
Passar ihop med citrus (bergamott, citron, geranium, neroli) och andra friska dofter (rosmarin, salvia, tea tree) liksom en del söta (lavendel, ros) och många kryddiga.

Användning
Doftämne i rengöringsmedel, kräm och parfym (upp till 0,2 %), särskilt orientdofter, cologner och rakvatten.
Hudläkemedel
Möjligen kan den eteriska oljan användas på samma sätt som man använt pressad färsk persiljesaft: Man har gnidit in den på huden till skydd mot mygg och också mot svullnad och smärta av insektsbett. Persilja drar också samman blodkärlen och oljan bör kunna användas på blåmärken, brustna blodkärl och hemorrojder.
Persilja sägs stimulera hårväxten och vara effektivt mot huvudlöss.
Används som tvålparfym
Hudirriterande. Fotosensibiliserande.

Mat och dryck
Den eteriska fröoljan (liksom oljan ur bladen) används av livsmedelsindustrin i allt från korv och köttkonserver till pickles och grönsaksrätter; de senare kan innehålla så mycket som 1,5 %.
Invärtes bruk
Har använts bl. a. i vattendrivande kurer, som kramplösare och som hjälpmedel vid förlossningar. Olika utdrag av persiljans frön och blad  prövades liksom muskotnötsolja som hallucinogen på 1960-talet. Priset kunde bli högt. Doseringen (droppvis) är ytterligt vansklig eftersom innehållet varierar kraftigt mellan olika oljor.
Detta är ingen olja att leka med, det svarar både apiol och myristicin för. Oljan tagen invärtes kan göra huden känslig för solljus, irritera och inflammera slemhinnorna i mage och tarm, förlama centrala nervsystemet, ge oregelbunden hjärtverksamhet, hallucinationer, epilepsiliknande kramper, kronisk leverskada, kronisk njurskada, kraftiga livsmodersammandragningar och missfall.

Litteratur: Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Juneby (1999), Lawless (1992), Leung (1980), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Linné (1954), Ljungdahl (1953), Lucas (1978), Meyer (1952), Nielsen (1991), Pharmacopoea Norvegia II (1879), Stodola och Volák (2000).
Nätpublikationer: Gernot Katzer's spice pages (2005 04 29).
European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 13).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eopersilja.html
Datum: 2018 11 16 - Uppdaterad: 2008 12 13
Cookieinfo
Made with a Mac