Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Pennyroyalessens


Moderväxt
Polejmynta (Mentha pulegium)
Synonymer
Pennyroyalolja, polejolja, poleyolja, polejmyntaolja, loppmyntaolja
Farmakopénamn
Oleum pulegii, Aetheroleum pulegii
CAS-nummer • 90064-00-9
• 8007-44-1
• Mentha pulegium herb oil ["essential oil obtained from the herbs"]
• Mentha pulegium oil ["volatile oil obtained from the leaves"]
Engelska namn
Pennyroyal oil, pulegium oil, pudding grass oil, European pennyroyal oil, pol of European pennyroyal
Andra namn
Romanska språk
Huile de pouliot, essence de pouliot (franska)
Andra språk
Poleiöl (tyska)
Förväxlingsrisk
Åkermyntaessens, ibland kallad eng. wild pennyroyal oil.
• Amerikansk polejolja, eng. oil of pennyroyal, oil of American pennyroyal, North American pennyroyal oil, oil of hedeoma (Oleum hedeomae) - av Hedeoma pulegioides. Rätt lik i doften.

Vem lockas av pennyroyal? Många. Och loppmynta? Inte många. Så den eteriska oljan har sedan aromaterapin nådde Sverige på 1970-talet aldrig kallats annat är pennyroyal. Sedan länge är den också menstruationsbefrämjande, inte abortframkallande.
Ångdestillering av färskt eller lätt torkat örtstånd ger 1,5-2 % av vikten i form av eterisk olja. Det mesta destilleras av vid 212-216°.
Ursprung
Örten odlas i södra Europa och Nordafrika, bl. a. Marocko.
Beskrivning Färglös, ljusgul, gul, gulgrön eller rödgul olja.
100 ml väger 93-96 gram. 100 gram = 108-104 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Lättlöslig i 2 delar 70 % alkohol (löses klar), vegetabiliska oljor.
Doftämnen
Ketoner  
menton  
pulegon 85-96 %
Innehåll • Oljan domineras helt av ketoner. Myntadoftande och giftigt pulegon som utvinns ur den kan utgöra upp till 96 % av olja från Marocko.
Ersättning
• Kan ingå i doftblandningar för att härma geraniumolja.
• Om oljan inte löses klar i dubbla volymen 70 % alkohol kan man misstänka iblandning av mineralolja eller terpentinolja.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Sällan eller aldrig i Sverige.

Doftbeskrivning
Frisk och örtig mynta - lik pepparmynta men kryddigare och varmare, tyngre och bittrare, med ett inslag av rosmarin. Ganska stabil = förändras inte mycket.
Flyktighet
Toppnot till basnot. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får pennyroyal värdet 3. Tisserand ger på samma skala, där 61-100 är basnoter, värdet 80.
Doftblandning
Går bra ihop med friska dofter (lavandin, rosmarin, salvia) och en del starka citrus (citronella, geranium).
Användning
I rengöringsmedel, enklare parfymer med frisk doft.

insektsmedel: Örten ("loppmynta") har odlats länge i Europa som insektsmedel. Det sades att lukten lockade lopporna till sig varefter de dog av den. Den lär vara särskilt effektiv på hundloppor och även hålla möss borta.
• Rumsparfym: Plinius i Rom runt år 70 berättar att doften ansågs vara bra mot törst och feber och både kyla och hetta i huvudet. Medeltida svenska läkeböcker ger rådet att vid huvudvärk sjuda örten i olja och sedan gnida in denna på tinningar och huvud. Och "varder en krans gjord av polleja, och satt upå huvudet, är god för besvimmelse i huvudet", skriver Arvid Månsson i mitten av 1600-talet, och menar med besvimmelse svimning och vanmakt.
• För luftvägarna: Medeltida kur mot snuva: Bind mosad loppmynta vid tinningarna på kvällen.

Hudvård I medeltida danska örtaböcker och deras svenska avskrifter från 14-1500-tal förekommer polejan ofta. I hudvård används t. ex. vattenutdrag på växten till tvättning mot klåda. Sådant vatten sades hjälpa särskilt där huden var sönderriven. Färska mosade blad lades på skador, t. ex. hundbett. Skyddande omslag "för det som bränt är" gjordes genom att örten stöttes med olja, nytt svinaister och det vita av ägget. Allt tyder på en sammandragande effekt, som dock inte så säkert finns kvar i den eteriska oljan. Den bakteriedödande effekten lär nog finnas kvar med tanke på oljans giftighet.
Kan vara mycket hudirriterande.

Mat och dryck
Används i likör.
Invärtes bruk
Oljan har inte haft något bruk invärtes, däremot örten som är en gammal blodrenande medicinalväxt. Utdrag i vatten, öl eller liknande har använts mot matsmältningsbesvär, kolik, snuva, förkylning, kramper, nervositet och hysteri och som menstruationsbefrämjande medel och för att driva ut efterbörd. En något udda användning i svenska läkeböcker är att ge örten i mat eller dryck till den som mist talföret - "det är beprövat och och sant".
Mentruationsbefrämjande - ett annat ord för abortframkallande - och det har hänt att både barn och mor strukit med. Om örten polejmynta sägs i en medeltida text att "Äter den kona med barn ofta, då föder hon dött barn". I hög dos invärtes är oljan ett nervgift. 30 ml olja har dödat människor; det är pulegon som förgiftar. Den används inte i aromaterapi.

Litteratur: Se t ex Classen, Howes och Synnott (1994), Gentz och Lindgren (1946), Klemming läkebok 3, 7 (1883-1886), Lawless (1992), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Lindgren (1918), Meyer (1952), Månsson (1987), Naves (1947), Nielsen (1991). Flyktighetsskalor: Poucher och Howard (1974), Tisserand (1977).
Nätpublikationer: Felter och Lloyd (1898, 1900): King's American Dispensatory (2003 12 22). Gernot Katzer's spice pages (2005 04 29). Cropwatch newsletter (2008): Robert Tisserand: Challenges facing essential oil therapy: proof of safety (2008 03 07).
European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 13).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eopennyroyal.html
Datum: 2018 10 18 - Uppdaterad: 2008 12 13
Cookieinfo
Made with a Mac