|
Eteriska oljor Palmarosaessens |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Moderväxt |
Palmarosagräs (Cymbopogon martinii var. martinii) | |||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Synonymer |
Palmarosaolja, palmorosolja, palmorosgräsolja, palmorosessens, geranium palmaros eterisk olja, indisk geraniumolja, indisk gräsolja, turkisk geraniumolja | |||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Farmakopénamn |
Oleum palmae roseae, Aetheroleum palmae roseae | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| CAS-nummer | 84649-81-0 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| • Cymbopogon martini oil ["volatile oil expressed from the herb"] (sic) • Cymbopogon martinii herb oil ["essential oil obtained from the herbs of the plants"] |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Engelska
namn |
Palmarosa oil, palmarosa grass oil, geranium palmarosa oil, Turkish geranium oil, East Indian geranium oil, Indian rosha oil, grass oil, motia oil | |||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Andra
namn |
Romanska språk Huile de palma rosa, essence de palmarosa (franska) Andra språk Palmarosaöl (tyska) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Förväxlingsrisk |
Citronellaessens
- "gräsolja" Citrongräsessens - "gräsolja" Ingefäragräsessens - "gräsolja" Geraniumessens - "gräsolja" |
|||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Som synes har mycket kallats
"gräsolja" - vi rör oss nu bland de
många citrusdoftande gräsen från Asien
som europeiska parfymörer, apotekare och botaniker
slitit sitt hår för i årtusenden. Se
under palmarosagräs
för flera besläktade gräs och obesläktade
växter som ständigt förväxlats. Namnet "indisk geraniumolja" på palmarosa kommer av att den förr skeppades från indiska Bombay till hamnar i Röda havet. Därefter gick den som "geranium palmarosa" till Bulgarien, vanligen över Turkiet, varifrån den kunde benämnas "turkisk geraniumolja" och gärna användes till att förfalska rosenolja. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Vatten-
eller ångdestillering av färskt eller torkat
gräs, helst skördat innan det börjat
blomma. Framställningen i Asien sker ofta med primitiva
verktyg som kopparkärl, stenugnar, bamburör
och lera - inte olikt den gammaldags framställningen
av ryssolja. Flera varieteter
av gräset används, ensamma eller tillsammans.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Varianter |
Terpenfri palmarosaolja: 1,5-2 gånger starkare = halva mängden kan räcka för samma dofteffekt. Löslig redan i 70 % alkohol. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Ersättning |
Geraniol
kan ersätta eller ersättas av palmarosaolja.
Oljan används förtfarande för att dryga
ut denna eftertraktade alkohol. Palmarosaolja var förr en klassisk ingrediens i falsk rosenolja. Man skakde palmarosaoljan med en lösning av gummi arabicum och lät den sedan stå i solen och blekas så att den blev mer lik rosenolja. Palmarosaolja har också använts (blandad med terpentinolja) för att skapa falsk "gingergrassolja". I Indien destilleras palmarosa ofta ihop med närbesläktade gräs. Den vanliga blandningen palmarosaolja och ingefäragräsolja anses vara sämre än ren palmarosa. Palmarosaolja ihop med (algerisk) rosengeraniumolja anses däremot vara en mycket fin blandning. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||
| Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Hos importörer av eteriska oljor för 30-85 kr per 10 ml och ibland till ungefär samma priser i hälsokostbutiker. Olja från Nepal är billigast. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Doftbeskrivning Mjuk, frisk och grön citrusdoft med lite torr, gräsig och blommig sötma, lite åt ros eller äpple och med inslag av kamfer - påminner om en träig rosengeranium. Ett stänk av ingefära kan ibland vara tydligt. Doften kan skilja mycket mellan olika oljor, framför allt i graden av blommighet. Flyktighet Toppnot till mellannot. På Pouchers och Howards flyktighetsskala 1-100, där 1-14 är toppnoter, får palmarosa värdet 14. Doftblandning Passar bra ihop med ekmossa, cassia och kanel, trä (amyris, cederträ, rosenträ, sandelträ), citrus (bergamott, citron, geranium, mandarin) och andra friska dofter (frankincense, tonka). Också väl i harmoni med många blomdofter (cananga, jasmin, lavendel, ylang-ylang). Se upp med ros - ensam kan palmarosa vara roslik, men i blandning med rosenolja har den en märklig förmåga att ta död på rosens ... rosighet. Användning Vanlig i naturkosmetika, i parfym särskilt i rosdofter och andra blomdofter. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
| • Rumsparfym: Svalkande, uppiggande,
lugnande. Används, särskilt
ihop med lavendel, både
akut (huvudvärk, stress, grälsjuka,
rastlöshet, nervositet, hjärtklappning, insomningsbesvär)
och på längre sikt (dålig självkänsla,
depression och ångest, särskilt inför
förändringar). Stimulerar
aptiten och förbättrar näringsupptaget och används i aromaterapi vid anorexia.
Doftens element • Eld: I det kinesiska medicinska systemet hör palmarosa till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Hudläkemedel
Svalkande; bra i efter-sollotion. Vanlig i naturkosmetika - fuktgivande och bra för både fet och torr hy genom att reglera talgproduktionen och stimulera nybildningen av hudceller. Används på eksem och psoriasis, irritationer och mindre hudinfektioner, sår och på brustna blodkärl. Rengöringsmedel Antiseptisk och effektiv mot en del typer av svamp. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Passar alla hudtyper; särskilt bra för att vitalisera åldrad, rynkig, skadad och ärrig hy. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
| I massage eller kompress vid mag- och tarminfektioner, t. ex. efter antibiotikakurer. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Fungerar problemfritt som billig rosdoftande tvålparfym - går bra ihop med många andra vanliga tvåldofter som amyris, cananga, cassiakanel, ekmossa, geranium, kryddnejlika, patchouli, ros, rosenträ, kumariner och mysk. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Irriterar inte huden. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Mat
och dryck |
Ibland i mat och dryck. Smak- och doftämne i tobak, t. ex. Greve Hamilton. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Invärtes
bruk |
Stimulerar aptit och matsmältning. Verkar på bakteriestammarna i matsmältningsorganen, särskilt koli- och dysenteribakterier. Också använd invärtes vid huvudvärk. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Ogiftig vad man vet. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Miljö |
Olja från traditionella eller ekologiska odlingar finns att få. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Litteratur:
Se t ex Andersen (1998), Hiltunen (1999), Lawless (1992), Lawless (1996), Ljungqvist (2007), Meyer (1952), Ullmark (1997), Valnet (1992). Flyktighetsskala:
Poucher och Howard (1974). Nätpublikationer: HerbalGram: Essential oils of economic value in Madagascar (2006 05 14). European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 13). |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
© Shenet 1997 - 2010 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||