Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Absoluter och resinoider

Opoponax resinoid


Moderväxt
Opoponaxträd (Commiphora erythraea med varieteter, t. ex. var. glabrescens Engler) - med många tveksamheter om ursprunget
Synonymer
Opoponax resinoid, opoponax hartsolja, opoponaxolja, opoponax hartsextrakt, opoponaxextrakt, myrraolja, bisabololmyrraolja
CAS-nummer 93686-00-1
INCI-namn

• Commiphora erythrea glabrescens gum extract ["obtained by solvent extraction or steam distillation from the gum exudate"]
Commiphora erythrea engler var. glabrescens engler gum extract and oil (sic)

Engelska namn
Opoponax, opoponax resinoid, opoponax extract, opoponax gum extract, opoponax gum oil, bisabol myrrh oil, sweet myrrh oil
Andra namn
Romanska språk
Myrrhe bissabolol, myrrhe douce (franska)
Andra språk
Habbak hadi (somaliska)
Förväxlingsrisk

Myrraolja.
• Opobalsam = Meckabalsamolja.
Cassie absolut - ibland kallad opoponax.


Tradition
Hartsen opoponax, som kanske var Bibelns myrraharts, konsumerades i stora mängder i länderna kring Medelhavet i förkristen tid. Européer, bland dem Linné, har suktat efter moderväxten sedan dess. Det är tveksamt om någon hittat den. Åtminstone två andra träd har föregått det som idag kallas opoponax. Ännu i mitten av 1900-talet arbetade parfymörer med "opoponax" och "myrra" utan att veta säkert från vilka växter de kom. Klart är i alla fall att dagens opoponax inte är detsamma som forna tiders eller ens gårdagens opoponax eller myrra.
Hartsolja (resinoid) extraheras med 96 % alkohol eller bensen ur hartsen. Resultatet är en mörk, fast massa, 15-55 % av hartsvikten beroende på moderväxt och lösningsmedel. (NCI-listans extrakt avser egentligen vilket extrakt som helst, extraherat eller ångdestillerat, och inkluderar även tinktur, concrète, resinoid, pomada, absolut "etc.")
Ursprung
Framställs i Europa och USA av importerad harts.
En rödaktigt mörk, fast massa som måste spädas för att hållas flytande.
• Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll • Viktigaste doftämnet är en seskviterpen.
• Den tjocka konsistensen kommer av vax och fett.
• Extraktet måste spädas med lösningsmedel för att förbli flytande.
Doftämnen
Terpener  
bisabolen     
Varianter
Det finns otaliga sätt att extrahera hartsen - med vatten, alkohol, träsprit, bensen och andra flyktiga lösningsmedel, och vid olika temperaturer, som ger oljor, concrèter, resinoider, absoluter, tinkturer och andra utdrag med specialnamn.
• Opoponaxessens, eterisk olja av opoponax
Eng. Opoponax oil, essential oil of opoponax, bisabol-myrrh oil, sweet myrrh oil. INCI-namn: Commiphora erythrea glabrescens gum oil. CAS-nummer som hartsolja: 93686-00-1. Eterisk olja destillerad, vanligen med ånga, ur hartsen. INCI-listans eteriska olja kan vara ångdestillerad, torrdestillerad, pastöriserad "etc.". Ljusgul eller grönaktig, tunn eterisk olja (5-28 % av hartsens vikt). Doften är lik hartsen: söt, varm och kryddig, utan myrrans lätta medicinlukt, men inte lika avrundad som resinoiden och inte heller lika bra som fixatör.
Samma begränsning i användningen; se Lagstiftning nedan.
• Opoponaxessens, eterisk olja av opoponax
Eng. Opoponax oil, essential oil of opoponax or related species. INCI-namn: Opoponax oil. CAS-nummer 8021-36-1. Osäkerheten om vad man egentligen köper är fortfarande stor, så i INCI-listan har man garderat sig med en ytterligare opoponaxolja med eget namn och CAS-nummer, för fall där källan är osäker. Samma begränsning i användningen; se Lagstiftning nedan.
• Opoponax, opoponax absolut
Eng. Opoponax gum, opoponax absolute. INCI-namn Commiphora erythrαeα var. glabrescens Engler . CAS-nummer 9000-78-6. "Opoponax" kan betyda både harts och absolut av harts, som också har samma INCI-namn och CAS-nummer.
Ersättning
• Vid 1900-talets mitt ansågs opoponax vara bättre än vanlig myrra i parfym, men det är tveksamt vilken växt, eller växter, som då gav råvaran, liksom det är än idag. I ursprungsländerna har hartsen inget större värde och kostar bara obetydligt mer än dålig myrra. Idag kan produkter av opoponax vara dyrare än motsvarande av myrra och "förbättras" och förfalskas därför ofta.
Hållbarhet Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Sällan eller aldrig i Sverige.

Doftbeskrivning
Varm, söt och pudrig doft som påminner om frankincense.

Flyktighet
Basnot. Långlivad doft. 

Doftblandning
Mycket bra fixatör.Passar ihop med varma friska dofter (frankincense, koriander, myrra, sandelträ), skarpt friska (salvia, tallbarr), jordiga (patchouli, vetivert), söta (labdanum, mimosa, muskatellsalvia) och citrus (bergamott, neroli). 

Användning
Särskilt i skogiga dofter av typen chypresdofter men också i blomdofter och orientdofter.

• Rumsparfym: Antidepressiv, bakteriedödande. I Asien där hartsen används som rökelse ses den som ett skyddsmedel mot det mesta.
Doftens element
• Eld: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Eld och årstiden vår, förknippade med uppvaknande, nytändning och början på tillväxt och rörelse. Dess verksamhetsfält antas vara framför allt känslolivet (snarare än intellektet eller kroppen). Andra dofter med denna energigivande effekt på känslolivet är t. ex. kardemumma, kassiakanel och rött sandelträ.

Fotosensibiliserande = kan ge ljuskänslighet om den ligger på huden i solsken. Olika arter och varieteter av opoponax har olika potential att irritera. Branschorganisationen IFRA rekommenderar olja endast från Commiphora erytheaea var. glabrescens Engler.
Under 70-talet gjordes 20 studier med sammanlagt över 400 försökspersoner som testades för 8 % absolut, concrète, olja, resinoid m.m. på huden. I början fick man svaga reaktioner, i slutet inga, och upptäckte på slutet också att man nog inte alltid hade testat rätt sorts harts... Folk med eksem och som är allergiska mot perubalsam löpte större risk. EU:s vetenskapliga kommitté (SCCP) medger att data är bristfälliga men drar ändå slutsatsen att risken med dagens högsta tillåtna halt 0,6 % är risken för överkänslighetsreaktioner liten.

Mat och dryck
Ger fyllighet år likör. Smak- och doftämne i snus.

Lagstiftning Inm EU max 0,6 % i den färdiga produkten, vilket motsvarar 3 % av doftämnena i en parfym med 20 % doftämnen. Förbud mot användning i livsmedel, i praktiken sprit och snus, diskuteras.

Litteratur: Se t ex Farah (1994), Kinkele (2004), Kruskopf (1959), Lawless (1992), Meyer (1952), Naves (1947), Poucher och Howard (1974), Thompson (1928).
Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 13). SCCP (2005): Opinion on Commiphora Erythrea... (2008 12 13).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eoopoponax.html
Datum: 2018 05 25 - Uppdaterad: 2008 12 13
Cookieinfo
Made with a Mac