Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor - Absoluter och resinoider

Nejlikessens och nejlika absolut


Moderväxt
Nejlika (Dianthus carophyllus)
Synonymer
1) Nejlikolja, nejlikessens, nejliksessens, eterisk olja av nejlika, flyktig nejlikolja, nejlika eo
2) Nejlika absolut
1) Dianthus carophyllus flower oil ["volatile oil obtained from the floers"]
Engelska namn
1) Carnation oil, essential oil of carnation, carnation essential oil, varnation volatile oil
2) Carnation absolut
Förväxlingsrisk
Kryddnejlikessens

Tradition
En mycket populär doft i England på Elizabeth I:s tid, men man vet inte varifrån den först kom eller när - en av livets många frågor. Dofttypen var populär fram till första världskriget; idag är den rätt ovanlig.
Vita nejlikor har mer och bättre doft än röda och blommorna ska skördas när de fått tre timmar sol på morgonen.
1) Nejlikessens: Blommorna destilleras snabbt efter plockningen. Utbytet blir oerhört litet, 0,002-0,003 % av blomvikten.
2) Nejlika absolut: Blommorna extraheras med flyktiga lösningsmedel som petroleumeter. Man får ut ca 0,25 % av blomvikten i form av en fast och brungrön concrète. Denna alkoholextraheras till en tjock absolut som väger 9-12 % av concrèten.
Ursprung
• Nordafrika: Framställs i Egypten. 
Beskrivning 1) Nejlikessens: Ljusgul olja.
2) Nejlika absolut: Mörkbrun, sirapstjock massa.
Doftämnen Absolut
Alkoholer     
eugenol 30 %
fenyletylalkohol 7 %
Estrar  
bensylbensoat 40 %
bensylsalicylat 7 %
metylsalicylat 1 %
Löslighet • Olösliga i vatten.
• Lösliga i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll 2) Nejlika absolut: Måste spädas för att förbli flytande.
Varianter • Nejlika absolutolja: Absoluten destilleras vidare till en ljusgul eterisk olja, ca 7 % av absolutens vikt.
Ersättning • Syntetisk nejlikolja, ocillet: Vanligen baserad på eugenol och/eller isoeugenol ur kryddnejlkolja (växterna är inte besläktade).
Falsk kryddnejlika: Se essenskopior och blomdofter. Något kryddigt som svartpeppar och något sött som ylang-ylang är nödvändigt.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
1) Nejlikessens: Aldrig i svensk handel.
2) Nejlika absolut: Någon gång hos importörer av eteriska oljor (utspädd till 10 %) för runt 200 kr per 10 ml.
Sällan eller aldrig i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
1) Nejlikessens: Essensen liknar blomdoften först i stark utspädning.
2) Nejlika absolut: Söt blomdoft med kryddig underton. 

Flyktighet
Mellannoter. Mycket hållbara, särskilt på hår och tyg.

Doftblandning
Passar ihop med citrusdofter, cederträ, muskatellsalvia och kryddor (frankincense, ingefära, koriander).

Användning
Vanligare förr; idag bara i exklusiva parfymer. 
• Rumsparfym: Doften har rykte som afrodisiakum - vad har inte det.
Hudvård Hudläkemedel
2) Nejlika absolut: Bör vara ett utmärkt skabbmedel (40 % bensylbensoat) och dessutom starkt antiseptisk (30 % eugenol).
Bad Värmande och stimulerande. 
Säkert ganska hurirriterande att döma av innehållet i absoluten.

Litteratur: Se t ex Kruskopf (1959), Lawless (1992), Naves (1947), Poucher och Howard (1974), Thompson (1928).
Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 13).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eonejlika.html
Datum: 2018 09 23 - Uppdaterad: 2008 12 13
Cookieinfo
Made with a Mac