Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Nardessens


Men när han var i Betania, i Simon den spetälskes hus, och där låg till bords, kom en kvinna som hade med sig en alabasterflaska med smörjelse av dyrbar äkta nardus. Och hon bröt sönder flaskan och göt ut smörjelsen över hans huvud. Några som var där blev då misslynta och sade till varandra:
- Varför skulle denna smörjelse förspillas? Man hade ju kunnat sälja den för mer än 300 silverpengar och ge dessa åt de fattiga. Och de talade hårda ord till henne. Med Jesus sade:
- Låt henne vara. Varför oroar ni henne? Det är en god gärning som hon har gjort mot mig. De fattiga har ni ju alltid ibland er, och närhelst ni vill kan ni göra dem gott, men mig har ni inte alltid. Vad hon kunde, det gjorde hon. Hon har i förväg smort min kropp såsom en tillredelse till min begravning. Och sannerligen säger jag er: Varhelst i hela världen evangelium blir predikat, sär ska också det som hon nu har gjort bli omtalat, henne till åminnelse.

(Nya Testamentet: Markus 14:3-9)
Moderväxt
Nardusört (Nardostachys jatamansi)
Synonymer
Indisk nardusolja, nardolja, nardusessens, nardessens
CAS-nummer 90064-28-1
INCI-namn Nardostachys jatamansi oil ["essential oil obtained from hydrodistillation of the roots"]
Engelska namn
Nard oil, nard root oil, spikenard oil, false Indian valerian root oil
Förväxlingsrisk
Valerianaessens - gallisk nardusolja, keltisk nardusolja, falsk nardolja (medan nardolja kallats falsk valerianaolja).
Spiklavendelessens - keltisk nardusolja.
Citronellaessens - arabisk nardusolja.
Citrongräsessens - nardgräsolja.
Geraniumessens - arabisk nardusolja.

Kostbar olja av nardus nämns ofta i Bibeln, som i citatet ovan, men all nardusolja är inte nardusolja.
Annan nardusolja
Forntida och antik nardusolja är till att börja med aldrig eterisk nardolja utan oljeutdrag av rotdelarna, ensamma eller tillsammans med andra doftande ämnen som myrraharts och frankincense.
Redan egyptierna gjorde sådan olja, kallad nardimolja av rot importerad från Arabien; den ingår i stor mängd i många av de salvor som man funnit i egyptiska gravar.
I Rom nämns nardusolja ofta från 200-talet f. Kr. och framåt, bl. a. som värmande. När Dioskorides beskriver den runt år 65 verkar det inte som om roten importeras - kanske var det den färdiga oljan som togs in. Kejsar Heliogabalus på 200-talet däremot tillhandahöll nardusolja när han badade med sitt hov.

Annan nardus
Nardus har också betytt väldoft i allmänhet. I sådana fall kan nardusolja betyda vilken väldoftande olja som helst, med eller utan nardusrot och med eller utan några av de många andra örter som kallats nardus för sin väldoft, som antikens citronella och citrongräs och geranium och spiklavendel från de senaste århundradenas Europa. Epitetet "arabisk" är inte till hjälp vid identifieringen eftersom de flesta nardusörter importerats till Europa via Arabien och därför fått heta så.
Teriak
Nardus och mycket annat ingick i det mytiska läkemedlet Theriaka andromachi, benämnt efter grekiska ther = vilddjur och Andromachos, Neros livläkare som framställde det runt år 50 som ett motgift. Det utvecklades snart till ett universalmedel och kom att leva kvar i europeiska farmakopéer ända in på 1800-talet. Franska farmakopén innehöll fortfarande 1837 ett recept som sades vara av den grekiske läkaren Galenos från århundradet efter Andromachos. Bland de 71 ingredienserna fanns nardus och torkad huggorm. Svenska farmakopén innehöll från 1775 fram till 1800-talets mitt en teriak av enklare komposition, utan nardus men med rätt mycket opium - säkert också effektivt.
Ångdestillering av torkad och pulveriserad rotstock och rot.
Ursprung
Framställs i Asien (Indien, Nepal, Kina) och i Europa och USA av importerad rot.
Ljusgul till guldgul olja.
• Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Ersättning
• På 1970-talet var det nästan omöjligt till och med för parfymörer att få tag på eterisk nardusolja så den ersattes ofta med oljor av olika arter av valeriana, som det finns många av med godare doft än vänderot.
• Nardusört används som ersättning för mysk.
Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 100-250 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker.

Doftbeskrivning
I flaskan träig toppnot som av kryddnejlika som snart blir jordig. Utspädd och blandad med andra oljor blir den fuktig och bittersöt - som en kryddad höstskog med karamell och inslag av patchouli. Någon har beskrivit den som en blandning av kardemumma och vanilj. Det är en mycket händelserik doft.

Flyktighet
Toppnot till mellannot.

Doftblandning
Fixatör på andra dofter. Känns inte stark, men oväntat lite behövs i blandningar. Passar med jorddofter (ekmossa, patchouli, vetivert), söta blomdofter med grön ton (labdanum, lavendel, viol
), riktigt friska dofter (tallbarr, tonkaböna) och all citrus.
Användning
Omtyckt i orienten men gillas inte alltid av västerlänningar. Vanlig i orientdofter tillsammans med trä. 

• Rumsparfym: Mycket avslappnande samt sömnbefrämjande - en doft för sovrummet. I forntiden ansågs doften vara bra mot kramper, t. ex. epileptiska och hysteriska. Lite rot (upp till 3 %) förekommer rätt ofta i japanska rökelseblandningar från 1800-talet.
Doftens element
• Eld: I det kinesiska medicinska systemet hör nard till energifasen Eld, som verkar genom hjärta och tunntarm och i obalans ger rastlöshet, hjärtklappning och problem med blodcirkulation och hjärta. Oljan kan stimulera till fasens positiva uttryck stabilitet, glädje och mottaglighet.

• Jord: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Jord och årstiden vinter, förknippade med bevarande, struktur och realism; dess verksamhetsfält antas vara framför allt känslolivet (snarare än intellektet eller kroppen). Andra dofter med denna stabiliserande verkan på känslolivet är t. ex. angelika, galbanum, vissa arter av myrra och virginiaceder.

Hudläkemedel
Oljeutdrag av nardusrot användes redan i egyptiska salvor. Den eteriska oljan är svampdödande, bakteriedödande, inflammationshämmande och sårläkande; bra på klåda, psoriasis och hudirritationer.
Känslig hud, åldrad hud.
Oljan sägs vara effektiv mot mjäll.
Fysiskt och psykiskt avspännande kvällsbad.
Inte hudirriterande.

Invärtes bruk
Nervstimulantia, vid nervös astma, nervösa matsmältningsbesvär som diarré. Greker och romare kände oljan som värmande och torkande.
Ogiftig vad man vet.
Miljö
Olja från vilväxande ört finns att få.

Litteratur: Se t ex Gentz och Lindgren (1946), Kinkele (2004), Lawless (1992), Lindgren (1918), Miller (1969), Pharmacopoea Svecica I (1775), Ullmark (1997).
Nätpublikationer: European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 12 13).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eonard.html
Datum: 2018 07 18 - Uppdaterad: 2008 12 13
Cookieinfo
Made with a Mac