Shenet
Växter Råvaror Recept Referens Sök Forum Kontakt Hem
Eteriska oljor

Myrtenessens


Moderväxt
Myrten (Myrtus communis) - se där om växtens historia och bruk
Synonymer
Myrtenessens, eterisk myrtenolja
CAS-nummer 84082-67-7
84082-67-7
84082-67-7, 8008-46-6

Myrtus communis leaf oil ["essential oil obtained from the leaves"]
Myrtus communis stem oil ["essential oil obtained from the stems"]
Myrtus communis oil ["volatile oil obtained from the the leaves"]

Engelska namn
Essential oil of myrtle, myrtle oil, otto of myrtle, Corsican pepper oil
Andra namn
Romanska språk
Huile de myrte, huile essentielle de myrte, essence de myrte (franska)
Andra språk
Myrtenöl, ätherisches Myrtenöl (tyska)

Endast kokt olja med myrten, inte destillerad, tas upp i Linnés Pharmacopaea Holmiensis ca 1740. Sådana oljeutdrag på myrten har gjorts årusenden i Medelhavsområdet och helst skulle det göras på egyptisk myrten, som luktade bäst och starkast enligt både greker och romare. Från England 1857 berättar Piesse att efterfrågan på den eteriska oljan är mycket liten varför de som förekommer i handeln brukar vara imitationer.
Framställning Ångdestillering av hela eller delar av örten - kvistar, blad, blommor - ger 0,3-1 % av vikten i form av eterisk olja.
Ursprung
• Nordafrika: Marocko, Tunisien - ansedd som mycket bra.
• Europa: Turkiet, Korsika - mycket bra.
• Amerika: Peru.
Doftämnen
Terpener  
eukalyptol (1,8-cineol) 11 %
kamfen  
limonen 23 %
pinen 14 %
Alkoholer     
borneol  
geraniol  
linalol 20 %
myrtenol  
nerol  
Estrar  
myrtenolacetat  
Etrar  
metyleugenol  
Beskrivning Tunnflytande olja, ljusgrön - gulgrön - ljusgul - gulorange.
Mått och vikt 100 ml väger 94-98 gram.
100 gram = 107-102 ml.
Löslighet • Olöslig i vatten.
• Löslig i 95 % alkohol, vegetabiliska oljor.
Innehåll • Mestadels terpener och terpenalkoholer - stora variationer.
Varianter

• Terpenfri myrtenolja
Dubelt så stark = hälften räcker för samma dofteffekt. 
Något tyngre, lättlösligare i alkohol.
• Myrtenvax, myrikavax
Myrtenbuskens bär innehåller upp till 25 % grönt vax som åtminstone förr användes i ljus; luktar gott när ljuset släcks.

Förvaras som alla eteriska oljor: mörkt, svalt och lufttätt.
Inköp We don't sell, we tell!
Hos importörer av eteriska oljor för 50-90 kr per 10 ml och till ungefär samma priser i hälsokostbutiker. Marockansk är billigast.

Doftbeskrivning
Kryddig och lite pepprig örtdoft med inslag av kamfer och mynta. Bra myrtenolja ska ha frisk och stark toppnot och sötma i botten.

Flyktighet
Toppnot.
Doftblandning
Går bra ihop med friska dofter (isop, lime, rosmarin) och också med den söta muskatellsalvia.
Användning
Kryddigt örtinslag i "naturliga" dofter, trädofter.

• Rumsparfym: Myrten är en urgammal rökelseväxt i Medelhavsområdet. Stimulerande för sexualiteten, enligt René-Maurice Gattefossé.
• För luftvägarna: Bakteriedödande, immunförsvarstärkande. Oljan kan t. ex. inandas i ett förkylningsångbad eller avdunstas från rökelsevätska i ett sjukrum.
Doftens element
• Jord, luft: I europeisk magisk praxis förknippas myrtendoften med Venus (jord, luft). 
Eld: Vissa moderna elementläror (Henglein) beskriver doften med termerna elementet Eld och årstiden vår, förknippade med uppvaknande, nytändning och början på tillväxt och rörelse. Dess verkningsfält antas vara framför allt intellektet (snarare än känslolivet eller kroppen). Andra dofter med denna energigivande verkan på intellektet är t. ex. citrongräs, elemi, enbarr, enbär och rosmarin.

Hudläkemedel
Antiseptisk och sammandragande - använd i sårsalvor, på psoriasis och andra eksem, hemorrojder, insektsbett, klåda och irritation. Deodoriserande.
Akne och oren hy.
På bröstet vid förkylning och andra luftvägsbesvär.
Antiseptiskt förkylningsbad vid hosta, bronkit, bihåleinflammation, även till barn.
Används i orientdoftande tvålparfym.
Inte känd som hudirriterande.

Miljö
Olja från vildväxande och ekologiskt odlad myrten finns att få.

Litteratur: Se t ex Gattefossé (1993), Jönsson (1910), Kinkele (2004), Lawless (1992), Lawless (1996), Lindeberg (1982), Lindeberg (1988), Linné (1954), Manniche (2006), Meyer (1952), Piesse (1857), Ullmark (1997).
Nätpublikationer: Gernot Katzer's spice pages (2005 04 28). European Commission: Cosing: Cosmetic ingredients and substances (2008 10 30).

© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/eomyrten.html
Datum: 2018 12 13 - Uppdaterad: 2008 12 13
Cookieinfo
Made with a Mac